Nicke Lignell iloitsee hetkistä, jolloin aikuiset lapset kumppaneineen ovat saman pöydän ääressä: ”Silloin tunnen itseni hemmetin rikkaaksi!”

Nicke Lignell on suuperheen isä, jolle lapset ovat suuri lahja.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Viiden lapsen isä Nicke Lignell on nykyään myös isoisä. Paras hetki on yhä se, kun saa kaikki lapset saman pyödän ääreen.

Nicke Lignell on suuperheen isä, jolle lapset ovat suuri lahja.
Teksti:
Elina Kirssi

Näyttelijä Nicke Lignell, nyt 55, tuli isäksi yhdessä yössä, kun hän tapasi vaimonsa Raakel Lignellin ja tämän tuolloin alle 1-vuotiaan tyttären vuonna 1992. Elämä meni isyydestä uusiksi: Nicke jättäytyi Teatteri Viiruksen ryhmästä freelanceriksi, ja pitkät työpäivät ja näytösten jälkeiset kuppilassa käynnit vaihtuivat aikaan perheen kanssa.

Muutos poikamiehestä isäksi kävi luonnostaan.

”Olin valmis tulemaan isäksi. Tuntui, että minulla oli biologinen kello, joka kertoi sen. Päätin vain, että jos haluan tulla tämän tytön isäksi, minun pitää olla oikeasti läsnä.”

Kolmen vuoden päästä lapsia oli neljä, ja lopulta viisi. Nicke ja Raakel sopivat tekevänsä töitä vuorotellen. Suurperheen arjessa kummankin panos oli tärkeä.

”Pitää puhaltaa yhteen hiileen. Se oli selkeä edellytys sille, että perheen arki pyörii. Koen, että onnistuimme hyvin tähtäämään samoihin päämääriin ja vuorottelemaan työnteossa.”

Tuolloin oli vielä harvinaista, että isät pitivät pitkiä vanhempainvapaita, mutta Nicke oli vanhimman pojan kanssa kotona puoli vuotta ja kaksosten syntymän jälkeen kahdeksan kuukautta. Myöhemmin hän on iloinnut siitä, että antoi lapsilleen mahdollisuuden tutustua myös isään eikä vain äitiin.

Kun perhe asui vielä Helsingin Töölössä, Nicke muistaa haastavimpana hetkenä lähipuistoretket neljän pienen lapsen kanssa, kun kaksosten piti nukkua päiväunet ja kaksi vanhempaa vaativat ulkoilua. Nykyään Nicke ei enää venyisi samaan, mutta siitäkin selvittiin.

”Myönteinen elämänkatsomus voi olla hyväksi suurperheen perustamisessa. Lapset ovat rikkaus ja suuri lahja.”

Jatkuvaa tasapainoilua

Viiden lapsen isänä Nicke Lignell on kantanut huolta siitä, kohteleeko hän lapsia tasapuolisesti.

”Täytyy tasapainoilla sen kanssa, että lapset ovat erilaisia eikä heitä voi kasvattaa tai kohdalla samalla otteella. Jokainen haluaa huomiota omalla tavallaan.”

Vaikka lapset ovat lentäneet pesästä, keskusteluyhteys on yhä vahva. Nicke on kiitollinen siitä, miten kiinnostuneita lapset ovat olleet myös hänen tekemisistään.

Lapsista kaksi asuu Turussa ja loput Helsingissä. Nicke iloitsee, että lapset haluavat yhä tulla kotiin käymään: parhaita hetkiä ovat ne, kun kaikki lapset kumppaneineen ovat saman pöydän ääressä.

”Silloin tunnen itseni aivan hemmetin rikkaaksi!”

Lue myös: Raakel Lignell kertoo viisi vinkkiä oman kehon hyväksymiseen: ”Rakasta ja palvele, myös itseäsi”

Raakel Lignell

Raakel Lignell kuuntelee nyt itseään elämän kaikilla osa-alueilla. ”Haluan vielä innostua, mutta voin jo välillä pitää vaihdetta vapaallakin.” © Tommi Tuomi/Otavamedia

X