Nostalgiaa: Muistatko Miljoonasateen keikan veden alla?

Miljoonasade esiintyi kesällä 1995 Samppalinnan maauimalan altaassa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

1995: Miljoonasateen Heikki Salo on tehnyt keikan myös altaassa veden alla.

Miljoonasade esiintyi kesällä 1995 Samppalinnan maauimalan altaassa.
(Päivitetty: )
Teksti: Kimmo Rantanen

Kuvassa laulat veden alla. Mistä on kyse?

”Se on promokuva Miljoonasateen Rocktopus-konserttia varten. Varsinaisessa konsertissa meillä oli käytössä sukelluslaitteet. Samanlaista keikkaa ei kukaan ollut tehnyt, eikä tiettävästi ole tehnyt vieläkään.”

Mistä tuli idea esiintyä veden alla?

”Olimme 1990-luvun alussa usein esiintymässä Turussa Down By The Laituri -festareilla. Oli erikoiskeikkoja. Soitimme kuorma-auton lavalla ympäri Turkua. Järjestimme myös elävän karaoken. Yhtenä yönä päädyimme juhlimaan Samppalinnan maauimalaan. Joku pohti altaan reunalla, miten olisi mahdollista soittaa veden alla. Aamulla kyselimme asiaa teknikoiltamme: Jos soitamme altaassa ja sinne tulee sähkö, kuolemmeko kaikki?”

Mikä oli vastaus?

”Kukaan ei tiennyt. Vuoden verran testailimme asioita. Ennen keikkaa saimme Jyväskylän uimahallista käyttöön altaan sitä vastaan, että pidämme konsertin myös siellä.”

Mitä testeissä selvisi?

”Hankalinta oli saada kosketinsoittimet toimimaan veden alla. Ratkaisuksi keksimme rakentaa sukelluskellon. Kitarat ja bassot piti teettää vedessä soittamiseen sopiviksi. Rummut tehtiin peltipurkeista. Kaikki mikrofonit ja korvakuulokkeet suojasimme kondomeilla. Vuoden lopulla laitoimme kondomit verovähennyksiin.”

Miten laulaminen onnistui?

”Se oli helpointa. Hitsarit käyttävät siltatyömailla kokomaskeja, joissa on mikrofoni. Ohjelmistoa veden alla soittaminen rajoitti. Emme pystyneet soittamaan yhtään nopeaa biisiä.”

Miten sukeltaminen teiltä sujui?

”Olimme kaikki valmiiksi laitesukeltajia. Meillä oli keikkabussissakin sukelluslaitteet mukana. Jos keikalla oli odotusaikaa, menimme sukeltamaan.”

Heikki Salo

Heikki Salo vuonna 2018. © SARA PIHLAJA / OM-ARKISTO

Kuinka keikka onnistui?

”Lippuja myytiin parituhatta. Ihmiset näkivät keikan isolta screeniltä. Soitimme noin puoli tuntia. Enempää ei pystynyt. Oli mahtava tulla pintaan, kun kuuli ablodit. Sen jälkeen menimme takaisin soittamaan encoren.”

Kävikö uimahallikiertue mielessä?

”Kaupallinen puoli jäi hyödyntämättä. Ei ohjelmatoimistokaan hoksannut Roctopusta myydä. Lehtijuttuja keikasta oli Amerikkaa myöden. Jos keikka olisi ollut siellä, olisimme kiertäneet loppuikämme ympäri maailmaa esiintymässä veden alla. Nyt kyseessä oli paljon keikkailevan bändin piristys. Pari vuotta sen jälkeen soitimme kuumailmapallossa.”

Entä vastaava keikka nyt?

”Kaikki tarvittava on yhä tallessa. Kukaan ei vain ole kysellyt.”

Juttu on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 1/19.

X