Michelle Obama oli pitkään pariskunnan paremmin tienaava osapuoli - Uutuuskirja kertoo Michellen ihastuneen Barackin idealismiin, energiaan ja kykyyn vaikuttaa ihmisiin

Michelle Obama on ehkä tullut tunnetuksi Barack Obaman puolisona, mutta hän itse on myös aikamoinen uranainen ja hyväntekijä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Michelle Obama on ehkä tullut tunnetuksi Barack Obaman puolisona, mutta hän itse on myös aikamoinen uranainen ja hyväntekijä.
(Päivitetty: )
Teksti:
Katariina Taleva

Lokakuun puolivälissä ilmestyvässä uutuuskirjassa Minun Tarinani (Otava) Michelle Obama kertoo lapsuudestaan sekä arjestaan Valkoisessa talossa. Anna-lehti nostaa artikkelissaan Michelle Obamasta kertovia, ehkä jopa yllättäviäkin seikkoja.

Michelle  syntyi vuonna 1964 Amerikkaan, jossa oli vielä voimassa rotuerottelu. Hänen isänpuoleiset esi-isänsä raatoivat puuvillapelloilla Etelä-Carolinassa.

Toimistoharjoittelijasta tulikin puoliso

Michelle pääsi opiskelemaan sosiologiaa arvostettuun Princentonin yliopistoon ja jatkoi opiskelua myöhemmin Harvardiin, tällä kertaa lakia opiskelemaan.

Hän pääsi yliopiston jälkeen töihin Sidley Austinille, joka on yksi Yhdysvaltojen arvostetuimmista lakiasiantoimistoista. Siellä hän tapasi myös tulevan puolisonsa.

Hän oli ollut töissä Sidley Austinilla jo jonkin aikaa, kun muuan Barack Obama saapui samaan toimistoon harjottelijaksi. Michelle määrättiin ohjaamaan uutta tulokasta uudessa työympäristössä,  ja loppu on historiaa.

Michelle on kertonut, että ihastui Barackin idealismiin, energiaan ja kykyyn vaikuttaa ihmisiin. Hääkellot soivat pariskunnalle vuonna 1992.

Uranainen ja hyväntekijä

Michellen kerrotaan olleen Obaman pariskunnan paremmin tienaava osapuoli aina vuoteen 2005 asti, jolloin Barack julkaisi muistelmateoksen Dreams from My Father.

Myös Michelle alkoi kaivata merkityksellisempää työtä. Hän luopui työstään yksityisellä puolella ja aloitti työnsä Public Allies -yhteisössä, joka kasvattaa johtajia oikeudenmukaista ja tasa-arvoisempaa yhteiskuntaa kohti.

Yhteisössä hän toimi varainkerääjänä ja sovittelijana eri etnisten ryhmien välillä.

Ensimmäistä kertaa Michelle koki, että teki juuri sitä työtä, mikä on hänelle itselleen tärkeää.

Presidentti Barack Obama ja puoliso Michelle Obama ottavat vastaan illallisvieraat. Presidentti Sauli Niinistö ja Jenni Haukio. Presidentti Sauli Niinistö ja puoliso Jenni Haukio yhteispohjoismaisella valtiovierailulla Yhdysvalloissa Washington DC 13.5.2016

Presidentti Barack Obama ja puoliso Michelle Obama ottavat vastaan illallisvieraat. Presidentti Sauli Niinistö ja Jenni Haukio ovat yhteispohjoismaisella valtiovierailulla Yhdysvalloissa
Washington DC:ssä toukokuussa 2016. © Jarmo Wright/Otavamedia

Mom-in-chief eli äitipäällikkö presidentin vierellä

Pariskunnan tyttäret syntyivät vuonna 2000 ja 2003. Michelle kävi omaa kamppailua miettiessään jääkö hoitamaan lapsia kotiin. Lopulta perheeseen pestattiin lastenhoitaja.

”Paneudun mielelläni haasteisiin, joilla ei ole mitään tekemistä mieheni ja lasteni kanssa. Kun on saanut maistaa jotakin tällaista,  siitä on hyvin vaikea luopua”, Michelle totesi vuonna 2007 Vogue-lehden haastattelussa.

Samana vuonna hän kuitenkin alkoi tukea miehensä presidentinvaali-kampanjaa ja jäi pois töistä.

Kun perhe muutti Valkoiseen taloon vuonna 2009, Michellelle tärkeää, että lapset petaavat oman sänkynsä ja auttavat astioiden keräämisessä. Hän ilmoitti omaksi tittelikseen ”mom-in-chief”.

Michelle 2020 – pitääkö lupaus?

Obamien valtakauden jälkeen Yhdysvaltojen Valkoisen talon meno on muuttunut hurjasti. Barack Obama ei voi enää asettua ehdolle, ja kannattajat ovatkin kääntäneet katseensa Michelle Obamaan. Hänen on jo pitkään toivottu asettuvan ehdolle Yhdysvaltojen presindenttivaaleissa vuonna 2020.

Kuitenkin Michelle itse on vakuuttanut, ettei hänellä ole aikomuksia ryhtyä presidentiksi.

X