Yö-yhtyeen jäsenet muistelevat Olli Lindholmia neljä vuotta kuoleman jälkeen: ”Se oli vahvaa kumppanuutta”

Yön 40-vuotisjuhlakonsertti järjestetään maaliskuussa. Sitä siivittää uusi Olli Lindholmin laulama kappale Viimeiseen auringonlaskuun. Yön jäsenet muistelevat Lindholmia Seuralle.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Yön jäsenet Jari Latomaa (ylh), Ari Toikka ja Mikko Kangasjärvi muistelevat kollegaansa ja ystäväänsä Olli Linhdolmia.

Yön 40-vuotisjuhlakonsertti järjestetään maaliskuussa. Sitä siivittää uusi Olli Lindholmin laulama kappale Viimeiseen auringonlaskuun. Yön jäsenet muistelevat Lindholmia Seuralle.
Teksti:
Jesse Raatikainen

Tampereella oli neljä vuotta sitten aurinkoinen pakkassää. Yön kosketinsoittaja ja musiikillinen johtaja Mikko Kangasjärvi oli vaunulenkillä yksivuotiaan poikansa kanssa. Kosketinsoittaja Jari Latomaa treenasi punttisalilla yhdessä rumpali Ari Toikan kanssa.

Järkyttävä uutinen pysäytti heidät kaikki: Olli Lindholm on kuollut sairauskohtaukseen.

”Se oli kaoottista. Heti piti miettiä käytännön asioita, koska tiedotetaan ja muuta. Kaaos kuvaa aika pitkää aikaväliä silloin, koko kevät tuntuu olevan sumua. Jos puhutaan suremisesta ja kuoleman käsittelemisestä, niin se jäi aika pahasti väliin”, Latomaa kertoo.

”Tapauksella oli niin megalomaaninen vaikutus kaikkeen. Ensimmäisenä tuli kaikki sellaiset seikat, kuinka viedään työasiat maaliin ja jatketaan omaa elämää. On tässä neljän vuoden aikana surutyötäkin ollut”, Kangasjärvi komppaa.

Laulaja Olli Lindholm kuvattuna Seuraan 2013.

”Mitä nyt?”

Lindholm oli innoissaan valmistautumassa tulevaan akustiseen kiertueeseen. menetti solistin, Yön jäsenet ystävän.

”Siinä oli samalla ystävä, yhteisö että työpaikka. Se on aika iso paketti käsitellä, mutta olemme hyvin pitäneet yhtä”, Ari Toikka sanoo.

Kangasjärvi muistuttaa, että he ovat Latomaan ja Toikan kanssa olleet ystäviä jo ennen Yötä. Kolmikko oli tekemisissä jo 90-luvulla.

”Kyllä se teki tietyllä tavalla identiteettiin kolauksen. Kun parikymmentä vuotta on touhunnut samaa asiaa enemmän tai enemmän, niin kyllä siinä joutuu peiliin katsomaan, että mitä nyt”, Latomaa sanoo.

Hän alkoi tuurata 90-luvun alussa yhtyeeseen liittynyttä Kangasjärveä keikoilla vuosituhannen vaihteessa, ennen kuin tuli mukaan varsinaiseksi jäseneksi vuonna 2010. Toikka liittyi bändiin vuonna 2007, vaikka Lindholm oli maanitellut mukaan aiemminkin. Risteämiä on matkan varrella kuitenkin ollut.

”Aamulehden haastattelussa vuonna 1984 solvaan Yötä, ettei höyheniin pukeutuneiden poikien touhuista tule mitään ja hevirokki on poikaa. Vuonna 1989 Yö oli menossa vararikkoon, ja silloinen bändini Horsepower osti Yön valot, jotta he pystyvät maksamaan verovelkoja”, Toikka muistelee.

Mikko Kangasjärvi hyppäsi mukaan 90-luvun taitteessa, jolloin Yön taloudellinen tilanne oli heikko.

”Bändi kasattiin uudelleen, koska Epe Helenius oli sanonut, ettette voi hajota, teillä on levy-yhtiöllekin verovelkaa. Oli pakko tehdä vielä yksi levy, ja ilmapiiri oli sen mukainen. Meininki oli kuitenkin sen verran hyvä, että Yö lähti nousemaan”, Kangasjärvi kertoo.

Nykyiseen Yön kokoonpanoon kuuluu Ari Toikka, Timo Mynttinen, Jussi Turpeinen, Mikko Kangasjärvi ja Jari Latomaa. © Vesa Ranta

”Olli oli huumorimiehiä”

Yö-yhtyeeseen on vuosien saatossa kuulunut 19 eri henkilöä. Ari Toikka muistelee, että yhtye laski joskus kaikki ihmiset, tekniikasta sanoittajiin, ketkä ovat vaikuttaneet yhtyeeseen. Laskuissa päästiin noin 300 ihmiseen.

”Joku voisi sanoa, että on ollut tuuliset paikat. Yleensä kolmisen vuoden jälkeen on aina tapahtunut jotain. Katson sen johtuneen enemmän siitä, että ihmisten elämäntilanteet muuttuvat. Tulee erilaisia tarpeita ja arvoja, minkä takia joku lähtee pois. Siitä se johtuu.”

Kolmikko kuvaa Olli Lindholmia luotettavaksi, reiluksi ja selkeäksi. Vaikka Lindholm suhtautui musiikkiin vakavasti, hän oli siviilissä huumorintajuinen tarinankertoja.

”Olli oli huumorimiehiä. Muistot tulevat yleensä ilon ja naurun kautta, kuin surun kautta. Se puoli Ollissa on jäänyt vähän tuntemattomammaksi. Häntä pidetään kuitenkin porilaisena tosikkona”, Ari Toikka sanoo.

”Olli oli innostava kollega. Hän pystyi tartuttamaan kunnianhimon muihinkin, että töitä tehdään tietyllä tasolla ja mielellään isosti. Jos Olli tuntui liian tungettelevalta, hän otti palautteen vastaan eikä ottanut sitä lainkaan itseensä”, Jari Latomaa kertoo.

Lindholm ei puuttunut jokaiseen pieneen yksityiskohtaan, vaan osasi delegoida vastuuta muille.

Toinen toistaan uljaampia tarinoita

Olli Lindholm on kolmikon mielessä usein.

”Kun teimme Suvi Teräsniskan kanssa keikkoja syksyllä ja kiersimme samoja keikkapaikkoja kuin Ollin kanssa aikoinaan, niin joka paikasta löytyi toinen toistaan uljaampia tarinoita”, Latomaa sanoo.

Latomaan mieleen ovat jääneet erityisesti ulkomaanreissut – yleensä hän kävi Lindholmin ja Kangasjärven kanssa alkuvuodesta Kanarialla. Lämpimät muistot saattavat liittyä arkisiin asioihin, kuten rantabulevardilla kävelemiseen.

Toikka muistelee yhteisiä Lapin hiihtoreissuja ja avantouinteja. Kangasjärvi puolestaan ajomatkoja keikkareissuilla.

Autossa meillä synkkasi parhaiten. Pimeällä tiellä ajaessa, kun kumpikin katsoo pimeään, eikä vahingossakaan tarvitse katsoa toista silmiin. Siinä ympäristössä puhuimme kaikesta maan ja taivaan väliltä”, Kangasjärvi sanoo.

Latomaa huomauttaa, että parhaat muistot eivät kenelläkään liity musiikkiin.

”Se oli vahvaa kumppanuutta. Lopulta kaipaa ystävää.”

Laulaja Olli Lindholm kuoli äkillisesti 12. helmikuuta 2019. © OM-arkisto

”Laulujen pitää pysyä elossa”

Vuonna 2023 ensimmäisen Varietee-albumin julkaisusta tulee kuluneeksi 40 vuotta. Sitä ja Yön pitkää taivalta juhlitaan 40 vuotta Yötä -juhlakonsertissa maaliskuussa Tampereella. Mukana on paljon vierailevia solisteja ja yllätysesiintyjiä.

Kaikki paukut ovat tietysti siinä konsertissa. Siihen keskitytään ja yritämme saada mahdollisimman näyttävän ja hienon kokonaisuuden”, Latomaa lupaa.

Konsertissa kuullaan myös vastikään julkaistu uusi laulu Viimeiseen auringonlaskuun. Kappaleessa kuullaan Olli Lindholmia viimeistä kertaa.

Kappale jäi viimeiseltä Mitä jos mä rakastan -albumilta pois, koska se ei sopinut kokonaisuuteen. Syystä tai toisesta Lindholm halusi kuitenkin laulaa kappaleen pari kertaa demonauhoille. Yhtye saattoi kappaleen loppuun hakemalla klassisen Yön äänimaailmaa.

Jari Latomaa sanoo, että kappaleen julkaisu oli helpotus, koska sitä on työstetty niin kauan salassa.

”Luomistyölle ominainen valmiiksi saamisen pelko oli huipussaan, kauhistutti viedä prosessi loppuun, koska näissä hommissa siihen myös vähän rakastuu. Tekeminen on hienoa, ja tässä tapauksessa vielä henkilökohtaista ja erityistä, kun ei puhuta kenellekään”, Latomaa sanoo.

Tarina kappaleelle on tullut vasta nyt jälkeenpäin. Kukaan ei äänitystilanteessa voinut alun perin tietää, mitä tulee tapahtumaan. Viimeiseen auringonlaskuun -kappaleen sanat ovat Eija Hinkkalan käsialaa.

Yön tulevaisuudesta kolmikko pysyy vaitonaisena. ”Jotain” tullaan tekemään, mutta ainakaan julkisesti ei vielä tiedetä mitä. Jari Latomaa vakuuttaa, että yhtyeen jäsenet eivät vielä tiedä sitä itsekään. Mikko Kangasjärvi sanoo, että yhteistyö toimii ja Yön laulut ansaitsevat tulla esitetyksi.

”Laulujen pitää pysyä elossa”, hän muotoilee.

Lue myös: Hyvää yötä, Olli Lindholm – Näin äidin pojasta kasvoi suomalaisten miesten tunteiden tulkki

X