Sami Hedberg ja Saija Tuupanen salasivat ensin suhteensa – Nyt pari myös esiintyy yhdessä: ”Saija on opettanut puhumisen merkitystä”

Koomikko-näyttelijä Sami Hedberg järjesti avovaimonsa laulaja Saija Tuupasen tietämättä parin muuton.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Sami Hedberg ja Saija Tuupanen toteuttivat pitkäaikaisen haaveensa ja esiintyvät nyt yhdessä. Sami on nauttinut laulamisesta ja yleisöltä saamastaan energiasta, Saija puolestaan iloitsee saadessaan tuoda esiin myös iloisempaa puoltaan.

Koomikko-näyttelijä Sami Hedberg järjesti avovaimonsa laulaja Saija Tuupasen tietämättä parin muuton.
Teksti:
Elina Kirssi

Eräänä aamuna laulaja Saija Tuupanen, 39, viestitti avomiehelleen, koomikko-näyttelijä Sami Hedbergille, 40, ytimekkäästi:

”Me muuten muutamme”.

Sami ihmetteli ensin, minne pari on muuttamassa, mutta kolmen päivän päästä uusi koti oli jo löytynyt ensimmäisestä asuntonäytöstä. Elokuussa he muuttivat paritalon puolikkaaseen Espooseen.

Muuttoa ennen kummastakin oli tuntunut, että Lauttasaaren kaksion seinät alkoivat kaatua päälle. Saijaa ahdisti, että kaikki tavarat olivat laatikoissa eikä esiintymisasuille ollut tilaa.

Jos muuttoilmoitus tuli Samille yllätyksenä, niin itse muuton aikana oli Saijan vuoro yllättyä. Sillä aikaa, kun Saija oli viikon kiertueella Lapissa, Sami teki muuttoa firmansa työntekijän kanssa. Kolmen päivän aikana kaikki huonekalut löysivät paikkansa, Saijan vaatteet oli viikattu kaappiin ja Sami ehti sisustaa terassinkin.

Saija palasi Helsinkiin väsyneenä ja olisi halunnut aloittaa muuttoon pakkaamiseen, mutta Sami ehdotti uudella asunnolla käymistä. Pihassa Saija ihmetteli, kuka oli tuonut ruukullisen kanervia pihaan. Sami vastasi, ettei tiedä.

”Kun avasin oven, hanskat putosivat ällistyksestä. Verhot olivat ikkunan edessä, taulut seinillä ja matot lattialla. Laskeutui rauha, saatoin olla vain tässä hetkessä ja alkaa elpyä. Se oli hieno yllätys”, Saija muistelee.

Suhteen salainen alku

Kun Saija Tuupanen ja Sami Hedberg alkoivat seurustella kolmisen vuotta sitten, he eivät halunneet puhua suhteestaan julkisuudessa tai antaa yhteishaastatteluita.

Saija kertoo, että se oli heiltä tietoinen valinta, mutta viime aikoina linja on muuttunut. Kun Saija paljastui MTV3:n Masked Singer -ohjelman Yksisarviseksi, puvun sisältä kapusi ylös myös hevosen takapään roolin tehnyt Sami.

Yhteisten projektien myötä toisesta puhuminen on tuntunut luontevammalta.

”En tiedä, mikä siinä alussa oli niin salaista. Ei sitä halua ihan kaikkea tuoda julkisuuteen”, Sami sanoo.

Nyt pariskunta esiintyy viimein yhdessä Joulushow-kiertueellaan. He saivat idean kiertueesta jo 1,5 vuotta sitten. Tuolloin Sami oli voittanut Masked Singerin Leijonana, ja paria alettiin pyytää yhteisiin esiintymisiin.

Saija ja Sami olivat lähdössä komediaa ja musiikkia yhdistelevälle Joulushow-kiertueelle jo vuosi sitten, mutta pandemian takia se siirtyi. Pariskunta esiintyy nyt Mikael Konttisen johtaman kuusihenkisen orkesterin kanssa kahdeksassa kaupungissa kahden viikon ajan.

Parin yhteistyö on sujunut ilman ongelmia. Kappaleiden valinta ja kokonaisuuden suunnittelu kävi sutjakasti. Kumpikin tekee työnsä perfektionistin otteella.

”Molemmat arvostavat sitä, mitä toinen tekee. Ja kun toinen tekee viimeisen päälle, ei itsekään halua mennä sieltä, missä aita on matalin. Meidän oli helppo tehdä työtä yhdessä. Sami antaa tilan ja kuuntelee muiden näkemyksiä. Oli myös ihanaa nähdä, miten paljon Sami panostaa lauluosuuksiin”, Saija kertoo.

Samista parin äänet sointuvat yhteen harmonisesti. Parin yhteiselo vaikuttaa myös sellaiselta: Saija silittää Samin hiuksia kuin huomaamatta. Samin ääni taas muuttuu pehmeämmäksi Saijan seurassa.

Erimielisyyksiä tulee silti joskus. Saija on oppinut, että Sami vaatii enemmän aikaa asioiden sulatteluun. Kolmannella kerralla ehdotuksiin tulee jo vihreää valoa. Sami puolestaan on totutellut siihen, että Saija on välillä kuin tulta ja tappuraa.

”Olen tosi tarkka visuaalisuudesta ja kaikesta. Kun joku haastaa, ajatuksessa pitää olla pohjaa. Minun pitää vain käsitellä näkemykset kuninkaan mieleni läpi. Saijassa tykkään temperamentista ja pippurisesta luonteesta. Saija menee, tekee ja hoitaa. Kyllä siinä on välillä herkkä kala ihmeissään kaksosen perässä”, Sami sanoo viitaten parin horoskooppimerkkeihin.

Lue myös: Korona teki arjesta yhteisen – Saija Tuupanen ja Sami Hedberg: ”Olemme olleet yhdessä ympäri vuorokauden lähes kolme kuukautta”

Kun toinen on horoskooppi­merkiltään kalat ja toinen kaksoset, välillä tunteet leiskuvat. “Riidat kuuluvat elämään ja puhdistavat ilmaa”, Saija sanoo. © Marjo Tynkkynen

Kun toinen on horoskooppi­merkiltään kalat ja toinen kaksoset, välillä tunteet leiskuvat. “Riidat kuuluvat elämään ja puhdistavat ilmaa”, Saija sanoo. © Marjo Tynkkynen

Asiat pitää hoitaa

Haastattelupäivänä Saijalle on juuri annettu Kullervo Linna -säätiön palkinto, ja hänet palkittiin hiljattain myös Tanssin Tähdet -vuoden naisartistina. Syksyn Sävel -kilpailustakin tuli voitto. Viimeisen puolen vuoden aikana työtilanne on ollut palautumassa normaaliksi, ja pitkän hiljaiselon jälkeen kiire ja huomio on ollut tervetullutta. Saija on siitä äärimmäisen kiitollinen.

Koronapandemian alussa keväällä 2020 Saija ilmoittautui työttömäksi työnhakijaksi, kun keikkakalenteri tyhjeni. Hän on ollut helpottunut siitä, että on aina säästänyt pahan päivän varalle, sillä pandemia-aikana säästöt ovat olleet tarpeen.

Koronarokotukset näyttivät helpottavan pandemiaa ja rajoituksia ehdittiin jo poistaa, mutta kulttuurialalla eletään yhä epävarmuudessa. Se on tuonut omat haasteensa myös Joulushow’hun. Kun uutisointi koronapassista alkoi, kiertueen lipunmyynti loppui. Osa konserttisaleista vaatii tilaisuuteen saapuvilta koronapassia, mutta käytäntö vaihtelee paikkakunnittain.

”Se vaikutti ihmisten ostopäätöksiin epäilevästi. Neljän hengen työryhmän kanssa olimme viikon töissä aamusta iltaan ja jouduimme perumaan kaikki iltayhdeksältä alkavat näytökset”, Sami kertoo.

Myös Samin 15-vuotisjuhlakiertuetta on jouduttu siirtämään jo kuudesti eteenpäin kahden vuoden ajan. Pandemian aikana Samin on ollut vaikea hyväksyä, että 17 vuoden työn jälkeen kaikki työt lähtivät yhtäkkiä alta eikä hän enää pystynyt tekemään sitä, missä on hyvä. Töiden menetys ja epävarmuus on huolettanut ja Samin lähipiirissä on niitäkin, jotka ovat uupuneet koronatilanteen takia.

Parisuhde on kuitenkin auttanut uskomaan, että asiat järjestyvät.

”Minulle on tullut mantraksi, että asiat pitää hoitaa, jotta pärjätään. Kun olemme tässä yhdessä menneet, varmaan on myös ahdistanut. On ollut iso asia, että Saija on opettanut asioista puhumisen merkitystä. Ei ole niin pahaa asiaa, ettei siitä voisi puhua”, Sami pohtii.

Saijan isän sairastuminen pysäytti

Saija Tuupanen on löytänyt korona-ajasta myös hyvää. Kun oli pakko pysähtyä, hän löysi sisäistä rauhaa ja muisti levon tarpeen. Sami puolestaan on ollut yrityksensä toimistolla enemmän kuin aiemmin ja tehnyt pitkää päivää ilman täyttä palkkaa. Esimerkiksi ensi keväälle siirtyneen 84 keikkapaikan juhlakiertueen uudelleen järjestelyssä on riittänyt työnsarkaa.

Sami Hedberg on yrittänyt jo pitkään suunnitella työnsä niin, että hän tekisi yhden isomman kiertueen, mutta muuten vähentäisi keikkoja. Ympäri Suomea keikkaillessa suuri osa ajasta menee matkustamiseen. Tulevaisuudessa Sami toivoo, että aikaa jäisi enemmän yhteisten haaveiden toteuttamiseen, esimerkiksi oman kodin remontoitiin, ja ylipäänsä aikaa yhdessäoloon.

Korona-aikana vapaa-ajan merkitys on korostunut. Pari on nauttinut yhteisistä metsäkävelyistä ja pihatöistä Karjaan-mökillä.

”Meillä molemmilla vahvistui se, mikä on elämässä tärkeää. Aiemmin olemme kumpikin tehneet paljon töitä, mutta vapaa-ajan, terveyden ja hyvinvoinnin merkitys on kasvanut. On tullut oltua paljon mökillä ja katseltua saunan ikkunasta järvelle”, Sami sanoo.

Viikkoa ennen Syksyn Sävel -finaalia Saijan isä sai aivoinfarktin ja joutui leikkaukseen. Ensin Saija ajatteli, ettei pysty esiintymään. Ensimmäiset kaksi päivää menivät kuin sumussa, mutta isä kannusti Saijaa jatkamaan Syksyn Sävelessä.

Silti rauha ei tullut, ennen kuin Saija pääsi näkemään isän. Marraskuussa Saija vietti viikon vanhempiensa luona Tuupovaarassa ja oli apuna arjen aloittamisessa.

”Olin taas lähtenyt siihen oravanpyörään, sitten isä sairastui ja tuli seinä vastaan. Tuntui aivan kuin joku muistuttelisi, miten tärkeää on olla läheisten kanssa ja muistaa olla läsnä.”

Lue myös: Anna-lehti: Saija Tuupanen ajoi itsensä jopa sairaalakuntoon tavoitellessaan täydellisyyttä

Saija ja Sami odottavat jo jouluun rauhoittumista. ”Alkuvuosi oli täynnä epävarmuutta, sitten keikat alkoivat rytinällä”, Saija sanoo © Marjo Tynkkynen

Saija Tuupanen ja Sami Hedberg odottavat jo jouluun rauhoittumista. ”Alkuvuosi oli täynnä epävarmuutta, sitten keikat alkoivat rytinällä”, Saija sanoo © Marjo Tynkkynen

Samanlaiset jouluperinteet

Joulu onkin tänä vuonna entistä tärkeämpi.

Saija ja Sami viettävät tänä vuonna joulun Saijan vanhempien luona Tuupovaarassa Pohjois-Karjalassa, jonne myös Saijan siskot perheineen saapuvat. Sami on nyt ensimmäistä kertaa jouluaaton muualla kuin äitinsä luona Turussa. Saija aloittaa joulunvieton jo aattoa edeltävällä viikolla.

”Alun perinkin oli tarkoitus, että vietämme tämän joulun vanhempieni luona. Totta kai nyt haluan sinne vielä enemmän, kun isä vielä toipuu, ja menen mahdollisimman aikaisin auttamaan.”

Joulu vietetään ilman aikatauluja yhdessäoloon keskittyen. Yhteisen joulun rakentaminen on ollut helppoa, sillä molemmilla on samanlaiset jouluperinteet. Saijan perheessä joulu alkaa joulurauhanjulistuksesta, ja myös Samin perheessä joulurauha on ollut tärkeä osa aaton ohjelmaa. Saijalle haudoilla käynti on myös tärkeä jouluperinne.

Myös joulupöydän antimista nauttiminen yhdistää: Samin perheessä on kalapöytä erikseen, sitten nautitaan pääruoat ja jälkiruoat. Jouluillallisella vierähtää koko ilta. Saijankin perheessä joulun rauha löytyy jouluruokien äärellä pysähtymisestä ja keskusteluista.

Kumpikin iloitsee myös lahjojen antamisesta.

”Saijalle on niin helppo ostaa lahjoja. Kun ostaa jotain kaunista, se sopii kauniille Saijalle. Mietin yleensä jonkun kokonaisuuden. Pitää olla jotain kaunista, jotain pehmeyttä, jotain suloista ja jotain konkreettista, ehkä hauskaakin. Usein on myös joku yhteinen asia, vaikka viinikurssi.”

”Pitkän vuoden jälkeen on tärkeää muistaa läheisiä. Sami kirjoittaa minulle aina kirjeen jouluna. Sitä on ihana lukea, Samilla on hyviä ajatuksia ja hän on nähnyt vaivaa. Paras lahja on silti se yhdessä olo ja rauhoittuminen”, Saija sanoo.

Sami Hedbergin ja Saija Tuupasen Joulushow-kiertue on parhaillaan käynnissä.

Kuvausvaatteet: Saijan neule ja sukat Balmuir, neulehousut ja rannekoru By Pias Haaga, korvikset Villa Tremondo. Samin farkut ja vyö Gant Kämp Galleria, paita Beamhill Yliopistonkatu. Saalit, harmaat ja valkeat tyynyt, kynttilälyhdyt ja kynttilät Balmuir, Teddy-saali, Teddy-tyynyt, mukit ja puinen kynttilänjalka By Pias Haaga.

X