Sikke Sumari avaa Helsinkiin Sikke's -ravintolan: ”Yksi hyvän bisneksen tekijä on se, ettei kuvittele olevansa ainoa, joka osaa” – Keittiöpäälliköksi ryhtyy Pipsa Hurmerinta

Ruokakirjailija, televisiokokki ja matkailutilan vetäjä Sikke Sumarin uusi ravintola avataan maaliskuussa. Sikke’s tulee olemaan vetäjänsä näköinen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ravintola Sikke's avataan keväällä Helsinkiin. Sitä luotsaa kukapas muu kuin Sikke Sumari.

Ruokakirjailija, televisiokokki ja matkailutilan vetäjä Sikke Sumarin uusi ravintola avataan maaliskuussa. Sikke’s tulee olemaan vetäjänsä näköinen.
(Päivitetty: )
Teksti: Pirjo Kemppinen

Se on uutta, kiinnostavaa ja antaa energiaa. Siinä ovat syyt, joiden vuoksi parhaillaan televisiossa Kokkisotaa juontava Sikke Sumari tarttui tarjoukseen perustaa oma ravintola Helsinkiin.

”Tunnuslauseeni on ollut aina carpe diem, tartu hetkeen. Tämä on sille tyypillinen juttu”, Sikke Sumari sanoo.

Syitä oli toki muitakin. Ihan hetken mielijohteesta hän ei alalle lähde.

Idean isä vakuutti

Ravintolan perustamista ehdotti tietokirjailija ja ideoiden tuottamiseen erikoistuneen Idealist Groupin perustaja Saku Tuominen. Hän on myös yhden Pohjoismaiden suurimmista ravintolakonserneista, NOHO Partnersin hallituksen jäsen.

”Olin ajatellut, että tulevaisuudessa hoidan kesäisin Saarenmaalla toimivaa matkailuyritystäni NamiNamastea ja talvisin olen lähes vapaa lintu. Kirjoittaisin ruokablogeja ja  keittokirjoja”, kertoo Sikke Sumari.

Saku Tuomisen ehdotus kuitenkin pysäytti, tekihän sen mies, joka aikanaan ehdotti häntä Kokkisodan juontajaksi.

”Arvostan Sakua todella paljon. Jos hän ajattelee, että olen oikea henkilö perustamaan ravintolan, sitä kannattaa harkita.”

Pipsa Hurmerinta ryhtyy uuden ravintolan keittiöpäälliköksi.

Pipsa Hurmerinta ryhtyy uuden ravintolan keittiöpäälliköksi. © Ari Heinonen / Otavamedia

Tuokion tuumattuaan Sikke totesi, että miksi ei.

”Ehkä minulla on annettavaa Helsingin ravintolaelämälle.”

Keittiöpäälliköksi ryhtyy Pipsa Hurmerinta

Minkälainen tulee olemaan ravintola Sikke’s? Ehdottomasti vetäjänsä näköinen.

”Siellä ei piperretä eikä näperretä, vaan tehdään klassista, maukasta ruokaa. Sinne on helppo tulla ja siellä voi tuntea olevansa kotonaan.”, kertoo Sikke.

Osa ideoista on vasta muovautumassa valmiiksi suunnitelmiksi. Varmaa on se, että Sikke tullaan näkemään paikassa usein.

”Siitä tulee ravintolani muutenkin kuin nimeltään. Vahdin tietysti, että ruoka on hyvää ja palvelu pelaa!”

Kauhan varteen hän ei tartu. Keittiöpäälliköksi on palkattu niin ikään television kokkiohjelmista tuttu Pipsa Hurmerinta.

”Hänellä on samanlainen näkemys kuin minulla siitä, millaista on hyvä ruoka. Hän ei ole kangistunut kaavoihin tai leipääntynyt. Tärkeää on myös samanlainen huumorintaju.”

Sitä tarvitaan erityisesti seuraavien, ravintolan avaamista edeltävien kuukausien aikana, jolloin työmäärä on poikkeuksellisen suuri.

”Silti sen ei tarvitse olla ryppyotsaista puurtamista, vaan myös kivaa tekemistä. Oikeat kumppanit valitsemalla työ on hyviä hetkiä ja naurua.”

Toimiva tiimi on myös menestyksen tae.

”Yksi hyvän busineksen tekijä on se, ettei kuvittele olevansa ainoa, joka osaa.”

Sikke ei pelkää epäonnistumista

Ravintola-ala on entuudestaan tuttu. Sikke ja hänen aviopuolisonsa Tony Ilmoni perustivat jo vuonna 1996 Helsinkiin ravintola Tony’s Deli, jota pyörittivät ennen sen myymistä kymmenen vuotta. Sen jälkeen Sikke hankki Saarenmaan Muhun Saarelta vanhan kalastajatilan, jossa kesäisin tarjoaa majoitusta, järjestää kokkauskursseja ja pyörittää tilausravintolaa.

”En siis hyppää tuntemattomaan.”

Sikkeä on kuvattu tekemisissään rohkeaksi. Hän ajattelee hieman toisin.

”Minulla ei ole epäonnistumisen pelkoa.”

Sikke muistelee 1990-lamaa, jolloin taloudelliset romahdukset rankimmin kokeneet ajautuivat jopa itsemurhiin. Sikkekin joutui lopettamaan miehensä kanssa perustamansa matkailulehden.

”Päässäni ei edes vilahtanut ajatus, että sitä pitäisi hävetä. Teen parhaani ja toivon, että siitä tykätään. Jos ei, en voi sille mitään.”

”Tony on tuuli siipieni alla”

Sikke voisi olla jo virallisesti eläkkeellä, mutta ei ole vähentänyt työntekoa.

”Taloudellista pakkoa minulla ei ole. Olen ymmärtänyt jo kauan sitten, ettei elämäni onnellistu omistamalla viisi autoa tai turkin. Työ on luonnollinen osa elämääni, se ei rasita minua ja osaan laittaa läppärin kiinnikin.”

Aviopuolisokaan ei vaadi jäämään kotiin, vaan kannustaa kaikessa.

”Tony on wing beneath my wings, tuuli siipieni alla. Hän tukee kaikessa ja auttaa siinä, missä tarvitaan.”

X