Susijengin Lassi Tuovi valmennustyylistään: ”Ympärillä oleviin ihmisiin kannattaa luottaa – ja yrittää kaivaa heistä potentiaalia eikä heikkouksia”

Susijengin päävalmentaja Lassi Tuovi palasi EM-kisojen jälkeen Ranskan koripalloliigan peleihin valmentamaan seurajoukkuettaan. Paikka Strasbourg IG:n päävalmentajana aukesi vuonna 2020 silloisen päävalmentajan potkujen kautta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Susijengin päävalmentaja Lassi Tuovi palasi EM-kisojen jälkeen Ranskan koripalloliigan peleihin valmentamaan seurajoukkuettaan. Paikka Strasbourg IG:n päävalmentajana aukesi vuonna 2020 silloisen päävalmentajan potkujen kautta.
Teksti: Juha Pippuri

Lassi Tuovi johdatti Suomen koripallomaajouk­kueen historiallisesti EM-kilpailuiden puolivälieriin. Sitä ennen Susijengi varmisti uuden päävalmentajansa johdolla paikan ensi kesän MM-kilpailuihin.

Nyt Lassi Tuovi keskittyy valmentamansa seurajoukkueen Strasbourg IG:n menestymiseen Ranskan liigassa.

Miten päädyit valmentajaksi?

”Loukkaannuin 17-vuotiaana, ja polveni ei ollut vuoteen kunnossa. Samalla minulla oli kuitenkin valtava intohimo olla mukana koripalloilussa ja auttamassa Lappeenrannan NMKY:n joukkuetta.

Koripallo oli minulle tärkeä juttu, nautin että sain jollain tavalla olla mukana vaikka oma polvi ei kestänytkään.”

Onko nuoruuden teatteritaustastasi ollut jotain hyötyä valmentajana?

”Teatterimaailmassa näin, miten ryhmädynamiikka rakentuu ja miten roolitus toimii. Näin miten taiteilijat tarvitsevat ohjausta, mutta toisaalta vapautta.

Väitän, että opin teatterissa avoimuutta ja keskustelukykyä enemmän kuin olisin pelkän urheilun parissa oppinut. Se on varmasti auttanut pärjäämään maailmalla ja erilaisten ihmisten kanssa.”

Mitkä uskot olleen syinä siihen, että sinut valittiin mukaan maajoukkueen valmennukseen?

”Ympärilläni oli ihmisiä, jotka näkivät minussa potentiaalia ja suosittelivat minua. Olen tehnyt ahkerasti töitä 17-vuotiaasta lähtien. Olen onnistunut vaikuttamaan positiivisesti ihmisiin päivittäisellä tekemiselläni.”

Milloin sinulle selvisi, että sinusta tulee päävalmentajana, vihjasiko päävalmentaja Henrik Dettmann jotain tulevasta?

”Asia tuli minulle yllätyksenä, kun siitä alettiin keskustelemaan syksyllä 2021. Minun ei silti tarvinnut heti seuraavana päivänä hypätä ruoriin. Se on osoitus siitä, että asiat suunniteltiin hyvin.

Asia hoidettiin hienosti niin Dettmannin kuin koripalloliitonkin puolesta. He antoivat minulle parhaat eväät onnistua tehtävässäni.”

Mitä olet oppinut Dettmannin ohjauksessa ja apuna?

”Olen saanut hienon koulutuksen koripallosta Dettmannilta ja muilta päävalmentajilta, joiden kanssa olen saanut toimia. Tärkein oppi on ollut se, että ympärillä oleviin ihmisiin kannattaa luottaa, ja yrittää kaivaa heistä potentiaalia ja vahvuuksia eikä heikkouksia.”

Mitä Lauri Markkasen läsnäolo merkitsee joukkueelle?

Lauri Markkanen on johtaja kentällä ja esimerkki huippu-urheilijasta kaikessa mitä tekee. Hän on tähtipelaaja, joka pystyy henkilökohtaisella panoksella kääntämään otteluita eduksemme. Sen lisäksi hän on erittäin hyvä joukkuepelaaja.”

Mikä oli uransa lopettaneiden kapteeni Shawn Huffin ja Petteri Koposen merkitys joukkueelle?

”Shawn Huffin ja Petteri Koponen ovat tehneet valtavan työn suomalaisen urheilun ja koripallon eteen. Siinä mielessä he jäävät legendoina elämään. Urheilussa on melko luontainen kulku, että edellisten lopettaessa syntyy uudenlaista johtajuutta ja uusia persoonia.

Hanno Möttölä ja Teemu Rannikko olivat aikanaan pelaajina maajouk­kueen suuria keulakuvia. Nyt he ovat apuvalmentajiani. Ketään ei voi korvata, eikä kannata yrittää korvata.

Meillä ei ole mitään hätää niin kauan kun tulee hyviä uusia pelaajia ja pelaajamassan kasvattamisen eteen tehdään töitä.”

Lue myös: Koripalloilija Shawn Huff ihannoi joukkuepelaamista: ”Sain kokea sen, mikä joukkuepelissä on kauneinta”

Minkälaista oli nousta apuvalmentajan roolista päävalmentajaksi suuressa koripallomaassa Ranskassa?

”Kesken kauden omalle päävalmentajalle tulevat potkut eivät ole mukava asia. Täytyy muistaa, että valmennus on tiimityötä. Se, ettei saatu joukkueen peliä kulkemaan, oli myös itseltä epäonnistuminen. Kun ystävä ja kollega katoaa vierestä, ei se ole millään tavalla ihanne tilanne.

Aika monta vuotta minulta kyseltiin, että milloin on aika olla päävalmentaja. En tiedä, kuinka valmis siinä tilanteessa olin, mutta piti vain tehdä parhaansa.”

Oletko tuonut jotain oppeja Strasbourgista maajoukkueen tekemiseen?

”Molemmissa peli perustuu aktiivisuuteen ja puolustuksen liikkuvuuteen. Valmentajana pitää valmentaa sellaista koripalloa, mihin itse uskoo. Pitää myös muistaa, että peli on pelaajien.

Lauri Markkasen kanssa peli on erilaista kuin ilman häntä. Strasbourgissakin peli uudistuu ja muuttuu vuosi vuodelta.”

Mitä odotat alkavalta kaudelta Ranskan liigassa?

”Tavoitteemme on päästä pudotuspeleihin. Olimme viime vuonna seitsemänsiä, ja sitä edellisenä neljänsiä. Olemme kärjen takana haastajan asemassa, mikä sopii meille hyvin.

Champions-liigassa toivottavasti kohtaamme Susijengin pelaajia. Lähdemme menestymään, mutta samalla kehittymään.”

Millä eväillä suunnataan MM-kisoihin; pääseekö Suomi puolivälieriin, kuten EM-kisoissa?

”Meillä on hienot pelit edessä marras- ja helmikuussa, joissa voimme kehittyä paremmaksi joukkueeksi. Vielä ei tiedetä lohkoa missä pelataan, eikä kovin montaa kisoihin tulevaa joukkuettakaan. Siksi on aikaista puhua tavoitteista tai mistään muusta kuin siitä, että meillä on hieno mahdollisuus edessä.”

Lue myös: Aloita höntsäkoris – Katso kuvat ja ota koripallo haltuun

X