Vakavasti vammautunut Michael Schumacher 50 vuotta – Mika Häkkinen tuntee kilpakumppaninsa: ”Hän ei koskaan luovuttanut”

Michael Schumacher täytti tammikuun 3. päivä 50 vuotta. Harva tietää, miten häntä juhlitaan, mutta kaikki tietävät, kuinka legendaarinen kilpa-ajaja mies oli. Formulakuskina Schumi näytti, mitä täydellinen omistautuminen kilpailuun tarkoittaa – niin hyvässä kuin pahassa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Michael Schumacher eli ja toimi erittäin kurinalaisesti ja piti langat käsissään koko kilpauransa ajan. On kohtalon julmaa ivaa, että juuri hän kaatui laskettelurinteessä lumen alla piilleeseen kiveen kohtalokkain seurauksin.

Michael Schumacher täytti tammikuun 3. päivä 50 vuotta. Harva tietää, miten häntä juhlitaan, mutta kaikki tietävät, kuinka legendaarinen kilpa-ajaja mies oli. Formulakuskina Schumi näytti, mitä täydellinen omistautuminen kilpailuun tarkoittaa – niin hyvässä kuin pahassa.
(Päivitetty: )
Teksti: Sanna Puhto

F1-kuski on painoltaan kuin mäkihyppääjä, mutta kunnoltaan kuin maratoonari, jotta aivot hapettuvat koko rankan kisan. Kehon mittasuhteiltaan täydellinen kuljettaja on kuin Michael Schumacher: 174 senttiä ja 75 kiloa. Optimaalinen vartalo F1-kuskille.

”Hänen ruumiinrakenteensa oli atleettinen, mutta ilman ylimääräisiä lihaksia. Hän treenasi etenkin niitä lihaksia, jolla hallitaan kehoa ja motoriikkaa”, Yle Urheilun formula-asiantuntija Jukka Mildh sanoo.

Formulakuskille keskivartalon lihakset ovat tärkeimmät. Myös niskalihaksisto on keskeinen, koska ajoasento on makaava. Päätä on kannateltava kovissa g-voimissa, jotta näkee ympärilleen.

Tarkkaan harkittu lihastreeni oli yksi Michael Schumacherin erikoisuuksia, joita riitti. Schumacher vei teknisen ja fyysisen suorituskyvyn optimoinnin uudelle tasolle. Muu formulamaailma omaksui sittemmin huippukilpailijan toimintatavat laajempaan käyttöön.

Miehen luontaista soveltuvuutta lajiin ei tietenkään voinut kopioida. Esimerkiksi nestetankkaus aloitetaan päiviä ennen kisaa, jotta keho on kunnolla nesteytynyt ennen rääkkiä. Autoon otetaan juomaa vain 1,5 litraa, mutta kuski hikoilee kisan aikana 3–4 litraa. Paitsi Schumi.

”Hän hikoili paljon vähemmän kuin muut. En usko, että taustalla oli mitään kikkaa. Ihmisillä vain on erilaisia aineenvaihduntoja”, Mildh sanoo.

Panostus uudelle tasolle

Jo uransa alussa Schumacher kokosi ympärilleen teknisen tiimin, joka siirtyi hänen mukanaan myös Ferrarille.

”Schumacher oli Ferrarilla tallin tosiasiallinen johtaja. Muut kuskit tekivät mitä tallipäällikkö sanoi, Ferrarilla tehtiin niin kuin Schumi sanoi”, pitkän linjan formula-asiantuntija, toimittaja Heikki Kulta kertoo.

Malli päti myös hyvinvoinnista ja fysiikasta huolehtimiseen. Schumacher keräsi ympärilleen tiimin parhaita asiantuntijoita. Tiimiin kuuluivat muun muassa kuntovalmentaja, henkilääkäri ja ravintoterapeutti.

Henkilääkäri Johannes Peil muun muassa seurasi verinäytteiden avulla Schumacherin verenkuvaa.

”Verenkuva kertoo urheilijasta paljon. Jos arvot eivät olleet kohdillaan, pystyttiin reagoimaan nopeasti”, Mildh sanoo.

Tästä täydellisyyttä hipovasta valmistautumisesta syntyi valtavat onnistumisen paineet.

”Schumacherin hypyt palkintokorokkeelle olivat korkeimmat mitä on nähty. Onnistumisen riemu näkyi”, Kulta sanoo.

Häikäilemätön kilpakaveri

Kilparadalla Schumacher oli ristiriitainen persoona.

”Hänen paha puolensa pulpahti esiin, kun ei mennyt hyvin”, sanoo Heikki Kulta.

Ensimmäisen maailmamestaruutensa Benettonilla 1994 Schumacher hankki vippaskonstein. Hän törmäsi ratkaisevassa Adelaiden osakilpailussa tahallaan Damon Hilliin, jotta tämä ei voittaisi kisaa ja sitä myöten mestaruutta.

Sama käytös toistui 1997. Ennen viimeistä osakilpailua Jerezissä Schumacher johti MM-sarjaa pisteellä ennen Jacques Villeneuvea.

Schumacher johti kilpailua, mutta Villeneuven yrittäessä ohittaa Schumi ajoi hänen kylkeensä yrittäen saada Villeneuven keskeyttämään. Se olisi taannut Schumille mestaruuden. Temppu ei onnistunut.

Vuonna 2000 kohteeksi joutui Mika Häkkinen Spassa heidän kisatessaan MM-tittelistä.

”Schumacher yritti 300 kilometrin vauhdissa pistää Häkkisen nurmelle. Tilanne oli hengenvaarallinen, mutta Mika pysyi radalla. Mika ohitti Schumin seuraavalla kierroksella ja voitti kisan. Kisan jälkeen heidät nähtiin kiivaassa keskustelussa varikolla. Olen varma, että Häkkinen ripitti Schumacheria, mutta lehdistötilaisuudessa Mika painoi asian villasella eikä lähtenyt mollaamaan kilpaveljeään”, Heikki Kulta kertoo.

Mika Häkkinen ja Michael Schumacher

Mika Häkkinen arvostaa suoruutta, johon Schumaherin kanssa pääsi: ”Erimielisyydet hoidettiin meidän kesken aina kasvotusten puhumalla. Ei siihen tarvittu välikäsiä”, Häkkinen sanoo Seuralle. © ANTTI PUSKALA / LEHTIKUVA

Asiat sovittiin puhumalla

”Muistan Span tapauksen oikein hyvin”, Mika Häkkinen sanoo Seuralle.

Häkkinen oli tuolloin puolustava mestari, ja lisäksi hänellä oli tuoreessa muistissa oma raju onnettomuus Adelaidessa, jossa hengenlähtö oli lähellä.

”Jokainen yrittää tietysti voittaa, mutta tuollaisissa vauhdeissa ylimääräinen riskinotto ei koskaan ole mukavaa. Erimielisyydet hoidettiin Michaelin kanssa aina kuitenkin puhumalla kasvotusten. Ei siihen välikäsiä tai mediaa tarvittu”, Häkkinen jatkaa.

Michael Schumacher ja Corinna Betcsh

Michael Schumacher ja Corinna Betcsh avioituivat 1.8.1995 Michaelin kotikaupungissa Kerpenissä. Toisiinsa sitoutuneen parin liitto on ollut onnellinen ja Corinna on pysynyt tiiviisti miehensä rinnalla tämän vammauduttua. © MVPHOTOS

Häkkisen silmissä Schumacher oli kilpailijana periksiantamaton ja armoton.

”Hän ei koskaan luovuttanut. Ei, vaikka joissain tilanteissa olisi ehkä ollut toivottavaa. Radalla hänelle merkitsi vain voitto ja hän jatkoi taistelua ruutulipulle saakka.”

”Radan ulkopuolella perhe oli Michaelille aina tärkeä.”

Yksityinen onni

Kun Corinna ja Michael tapasivat 1991, Corinna seurusteli F1-kuski Heinz-Harald Frentzenin kanssa. Kolmiodraama rikkoi hetkeksi miesten välit.

Michael ja Corinna avioituivat 1995 ja avioliitto on kaikesta päätellen ollut onnellinen. Schumi ei esimerkiksi ollut kiinnostunut formulamaailman lieveilmiöistä, kuten ympärillä pyörivien kauniiden naisten seurasta.

Parin esikoinen Gina Maria on nyt 21-vuotias ja kuopus Mick 19.

Kun Schumacher lopetti F1-uransa ensimmäisen kerran 2007, hän tuki vuorostaan vaimon kilpauraa. Corinna harrasti lännenratsastusta ja hänellä on hallussaan sen kilpailumuodon, reiningin, Euroopan mestaruus 2010.

Parin tytär Gina Maria kilpailee niin ikään lännenratsastuksessa. Mick-poika seuraa isänsä jalanjälkiä kilpa-ajajana.

Schumacherit ovat aina vartioineet yksityisyyttään tarkasti lakimieskaartin avustuksella. Joitain välähdyksiä pari on kuitenkin paljastanut perhe-elämän alkuvaiheista.

Michaelin ja Corinnan esikoinen, 21-vuotias Gina Maria

Michaelin ja Corinnan esikoinen, 21-vuotias Gina Maria on hänkin kilpailullinen ja urheilullinen. Gina Maria on seurannut äitiään lajivalinnassa: tytär harrastaa lännenratsastusta. Perheen kotitilalla Glandissa on hevostallit ja kilpailumaneesi. © MVPHOTOS

Corinna kertoi Michaelin osallistuneen aktiivisesti vauvojen hoitoon ja ottaneen kontolleen puolet yösyötöistä. Senkin olemme saaneet tietää, että pienenä Gina Marialla oli tapana antaa isälleen kisoihin pinkkejä nuken hiusharjoja tuomaan onnea.

Michael Schumacherin käytös muuttui viimeisinä F1-vuosina Mercedeksellä. Hänestä tuli ystävällinen, myös toimittajille.

”Hänen lähipiiriinsä kuulunut saksalaistoimittaja Helmut Uhl kertoi minulle hiljattain, että lopetettuaan Ferrarilla Schumacher oli pyytänyt töykeyttään anteeksi. Schumacher kertoi ajatelleensa, että taistellessaan mestaruudesta, kaveruudet täytyi unohtaa.”

Elämä muuttui täysin

Michael Schumacher sai vakavan aivovamman lasketteluonnettomuudessa 29.12.2013. Onnettomuudesta lähtien hänen terveydentilastaan on annettu hyvin niukasti virallista tietoa.

Varmasti tiedämme vain sen, että Schumacher ei pysty seisomaan edes autettuna. Tämä tuli ilmi oikeudenkäynnissä, johon Schumacherin perhe haastoi saksalaisen Bunte-lehden väitteistä, että Schumacher vielä jonain päivänä kävelisi.

Heti onnettomuutta seuranneiden leikkausten jälkeen Schumacher pidettiin lääkkeillä tajuttomana. Herättelyvaihe pitkittyi takapakkien takia puolen vuoden mittaiseksi.

”Puolen vuoden tajuttomuuden jälkeen toipumisennuste on todella huono”, HUS:in neurokirurgian professori, ylilääkäri Mika Niemelä sanoo. Hän arvioi Schumacherin tapausta julkisuuteen tihkuneiden tietojen ja asiantuntemuksensa pohjalta.

Tila ei tule kohenemaan

Schumacherin kotiin rakennettiin 12 miljoonan euron kotisairaala, jossa on jatkuvasti lääkäri paikalla.

Silloin kun ihminen ei pysty liikkumaan, lihaskato on väistämätön.

”Schumacherille annetaan varmasti fysioterapiaa ja hänellä saattaa olla laitteita, joilla raajoja liikutellaan voimakkaiden jäykistymien helpottamiseksi. Lihaskuntoa niillä ei saa rakennettua”, Mika Niemelä arvioi.

Vaikka Schumacher olisi puoli-istuvassa asennossa, häntä täytyy kääntää useita kertoja vuorokaudessa makuuhaavojen välttämiseksi.

Emme tiedä, pystyykö Schumacher kommunikoimaan perheensä kanssa.

Niemelä uskoo, että entinen formulatähti on huonossa kunnossa.

”Sille on syynsä, että emme ole nähneet hänestä kuvia. Jos edistymistä olisi ollut, se olisi näytetty.”

Voiko hänen tilansa vielä kohentua viisi vuotta onnettomuuden jälkeen?

”Ei voi. Toipumista tapahtuu kahteen vuoteen saakka, mutta ei juuri sen jälkeen. Hänen vammautumisensa on ollut erittäin vakava.”

Michaelin 19-vuotias Mick-poika

Uusi Schumacherien sukupolvi on astunut kilpa-autoilun palkintokorokkeelle. Michaelin 19-vuotias Mick-poika otti 2018 formula 3 -luokan mestaruuden. Myös Mickin setä eli Michaelin pikkuveli Ralf Schumacher ajoi F1-autoja vuoteen 2007 asti. Nykyisin hän ajaa DTM-autoja. © AFP / LEHTIKUVA

Elämä jatkuu pojassa

Mick Schumacher seuraa isänsä jalanjälkiä kilparadoille. Isänsä lailla myös Mick aloitti kartingissa ja siirtyi F3-sarjaan.

”Ensin Mick oli ujo poika ratissa eikä pärjännyt olenkaan. Jokin ihme kuitenkin tapahtui kesken tätä kautta: Mick puhkesi kukkaan ja voitti sarjan mestaruuden. Nyt kaikki tietävät, että uusi Schumacher on tulossa”, Heikki Kulta sanoo.

Mickin uskotaan siiryvän F1:een lähivuosina.

”Olen iloinen, että olen saanut tutustua Mickiin. Hän on todella mukava ja jämäkkä nuorimies. Uskon, että hänestä vielä kuullaan kilpakuljettajana”, Mika Häkkinen kertoo.

X