Kimi Räikkönen avautuu ensi kertaa isänsä kuolemasta: ”Makasin kotona ja nukuin ja itkin”

Matti Räikkönen kuoli aivoverenvuotoon vuonna 2010. ”Ei ikinä saisi jäädä riita selvittämättä ennen kuolemaa. Ja niin siinä just kävi”, Kimi paljastaa Tuntematon Kimi Räikkönen -kirjassa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Vuonna 2002 Kimin isä Matti Räikkönen onnittelee poikaansa kolmannesta sijasta Melbournessa Australian Grand Prix'ssä.

Matti Räikkönen kuoli aivoverenvuotoon vuonna 2010. ”Ei ikinä saisi jäädä riita selvittämättä ennen kuolemaa. Ja niin siinä just kävi”, Kimi paljastaa Tuntematon Kimi Räikkönen -kirjassa.
(Päivitetty: )
Teksti:
Sanna Ihalainen

Kirjailija Kari Hotakaisen teos Tuntematon Kimi Räikkönen valottaa formulatähden saavutusten lisäksi myös tämän elämän synkkiä hetkiä.

Yksi niistä oli vuonna 2010, kun Kimin isä Matti Räikkönen nukkui pois vain pari päivää ennen joulua.

”Masa” oli kaatunut mönkijällä muutamaa vuotta aiemmin ja muuttunut läheisten mielestä oudoksi. Onnettomuudesta jäi jonkinlainen neurologinen vaiva. Kaivinkone ei enää totellut käsiä, eivätkä muutkaan tutut asiat sujuneet kuten ennen. Turhautti.

Masa oli alkanut tissutella, sillä vain juomalla paha katosi. Kimin mielestä hän ryyppäsi liikaa, ja viimeinen pisara oli, kun Masa ammuskeli ystävänsä kanssa humalassa savikiekkoja. Kimi oli käynyt hakemassa aseet pois.

”Ei ikinä saisi jäädä riita selvittämättä ennen kuolemaa. Ja niin siinä just kävi”, Kimi kertoo kirjassa.

Masa kuoli rajuun aivoverenvuotoon

Oli joulukuun 21. päivä. Paula Räikkönen oli lähdössä käymään Kimin ja Jennin luona. Kimin mökille oli matkaa vain parisataa metriä, mutta Masa ei jaksanut lähteä. Kimin kanssa käyty riita kalvoi edelleen.

Kun Paula palasi kotiin, Matti oli nukkumassa sohvalla. Paula ajatteli, että onhan siinäkin hyvä nukkua, ja meni itse sänkyyn yläkertaan.

Aamulla Matti oli kaatunut lattialle, ja hänen päähänsä oli sattunut pahasti.

Paula juoksi hakemaan Kimin ja Jennin apuun. Kimi kannatteli oksentavaa Mattia. Medi-Heli ei ottanut Mattia kyytiin, koska hän oli liian huonossa kunnossa.

Matti vietiin ambulanssilla Töölön sairaalaan. Aivoverenvuoto oli niin paha, että mitään ei ollut tehtävissä. Seuraavana päivänä Matti irrotettiin laitteista.

Hän kuoli 56-vuotiaana, 22. joulukuuta 2010.

Rallin ajaminen auttoi surutyössä

Kimi oli isänsä kuollessa 31-vuotias. Aluksi hän makasi kotona, nukkui ja itki.

Ferrari oli ostanut Kimin ulos sopimuksesta vuonna 2009 ja maksanut mittavat korvaukset siitä, ettei hän ajanut missään toisessakaan F1-tallissa. Suunnitelmat olivat täysin auki. Sitten Matti kuoli ja elämä kääntyi ylösalaisin.

Lopulta Kimi teki päätöksen: hän lähtisi ajamaan rallia.

”Se oli varmaan yksi parhaista päätöksistä, jonka mä olen koskaan tehnyt, sillä jos mä olisin jäänyt siihen olotilaan, olisi varmaan mennyt vituiksi kaikki. Mutta sitten oli edes jotain tekemistä. Ei jäänyt pelkästään miettimään.”

Ilman rallia surutyö olisi voinut ”mennä ihan juomiseksi”. Rallia ajamalla Kimi sai kuitenkin purettua pahaa oloa.

”Kyllä sitä aika usein miettii, mitä Masa tähän ja tuohon sanoisi. Ei sitä kuolemaa varmaan koskaan ole käsitellyt millään lailla.”

Kohtalokas mönkijäonnettomuus

Paula Räikkönen kertoo, etteivät Kimi ja Rami-veli tajunneet, kuinka paha tilanne oli loppuaikoina.

”Meillä oli Masan kanssa helppoa ja ihanaa, mutta pari viimeistä vuotta oli ihan perseestä.”

Matti oli saanut haimatulehduksen ja sairastunut sokeritautiin. Hän kuitenkin pärjäsi sairautensa kanssa, lopetti juomisen ja tupakanpoltonkin noin vuodeksi. Sitten tissuttelu alkoi uudestaan.

Kohtalokas mönkijäonnettomuus tapahtui vuonna 2008. Paula vei Matin neuropsykologiseen kuntoutukseen, mutta siitä ei ollut hyötyä. Matista tuli äkäinen ja hän helpotti yhä useammin oloaan kossulla.

”Vaikka mä olin osannut sitä jo pari vuotta odottaa, niin silti…”

Kimi ja Paula eivät ole puhuneet aiheesta kertaakaan aiemmin perheen ulkopuolelle.

”Helpottaa ajan mittaan, vaikka ei häviä mihinkään”, Kimi toteaa.

X