Yrittäjä Sikke Sumari Annassa: ”Joutuisin riitoi­hin, jos olisin työntekijän roolissa”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Enää en hermostu niin her­kästi", kertoo Sikke Sumari Annan haastattelussa. ©ANTON REENPÄÄ/OTAVAMEDIA © Anton Reenpää/Otavamedia
Sikke Sumari on joutunut tekemään töitä kipakan luonteensa kanssa. Anna-lehdessä hän kertoo, että vain lempeydellä saa ihmisten parhaat puolet esiin.

Yrittäjä Sikke Sumari, 66, pyörittää Virossa, Muhun saarella NamiNamaste-majataloa kesäisin. Talvisin hän muun muassa kirjottaa keittokirjoja.

Tuoreessa Anna-lehdessä hän kertoo, kuinka hankki lainan ja ryhtyi yksin majoitusyrittäjäksi viisikymppisenä. Moni tuttava ihmetteli hänen rohkeut­taan, mutta yrittäjäperheessä varttuneesta Sikestä riskin otta­minen oli luontevaa.

”Pelkään, että joutuisin riitoi­hin, jos olisin työntekijän roolissa. Joskus alaiseni pyörittelevät sil­miään, kun asettelen aamiaispöy­dässä kukkamaljakkoa eri asen­toon tai siirrän serviettipinoa muutaman millin. He ihmettele­vät, että onko se nyt ihan noin tarkkaa. Kyllä se on. Minulle on tärkeää, että NamiNamastessa näkyy kädenjälkeni”, Sikke sanoo Annan haastattelussa.

Sikke ei enää hermostu niin herkästi

Sikke tunnustaa, että nopean ja temperamenttisen luon­teensa kanssa hän on joutunut te­kemään töitä.

”Enää en hermostu niin her­kästi, jos asiat eivät suju halua­mallani tavalla”, hän sanoo.

Sikke kertoo, että on joutunut oppimaan, ettei kaikki toimi samalla tavalla kuin hän.

”Minulla oli ennen paha tapa töksäytellä ja tiuskaista työnteki­jöilleni. Kokemuksen kautta opin, ettei niin voi tehdä. Esimiehen on oltava hirveän hellävarainen sii­nä, miten puhuttelee toista. Vain lempeydellä saa ihmisistä innos­tettua heidän parhaat puolensa esiin.”

Omat rajat tiedossa

Majatalon pyörittäminen on työlästä. Aamiaissämpylöiden li­säksi Sikke leipoo jälkiruoat ja hoitaa kaikki hallinnolliset työt. Työ on elämäntapa. Hän kertoo, ettei elä viikonloppuja tai lomia varten. Omat rajat hän kuitenkin tuntee.

”En halua rasittaa itseäni sii­hen kuntoon, etten tykkäisi enää työstäni. Olen oppinut vanhem­malla iällä delegoimaan. Minulla on töissä muun muassa kokki ja kaksi ihmistä, jotka pitävät huolta puutarhasta”, Sikke kertoo.

.

X