Kirja-arvio: Heidi Röyskön Ja samassa tuli hiljaisuus -romaani kertoo Lapuan patruunatehtaan räjähdyksen vaikutuksista eri henkilöiden kautta

Lapuan patruunatehtaan räjähdys on yksi niistä Suomea koetelleista katastrofeista, jotka eivät unohdu. Nyt siihen palataan romaanissa. Lue tuottaja Marja Aallon kirja-arvio!

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ja samassa tuli hiljaisuus perustuu tositapahtumiin.

Lapuan patruunatehtaan räjähdys on yksi niistä Suomea koetelleista katastrofeista, jotka eivät unohdu. Nyt siihen palataan romaanissa. Lue tuottaja Marja Aallon kirja-arvio!
Teksti: Marja Aalto

Heini Röyskön Ja samassa tuli hiljaisuus -romaani (Karisto) ilmestyi helmikuussa 2023.

Miksi romaani kiinnosti?

Lapuan patruunatehdas räjähti huhtikuussa 1976. Mieleen on syöpynyt kuva vainajien siunaustilaisuudessa, jossa kirkon edustalle oli aseteltu puolikaareen 40 arkkua. Niiden takana seisoivat hiljaiset omaiset.

Vuosien mittaan aina silloin tällöin on käynyt mielessä, miten nuo vainajien omaiset sekä muut turmassa haavoittuneet selvisivät. Millaisen jäljen tuo onnettomuus jätti kylään? Juuri noihin kysymyksiin etsitään vastauksia tässä romaanissa.”

Mitä pidin?

”Heini Röyskö kuvaa patruunatehtaan räjähdyksen vaikutusta useiden eri henkilöiden kautta. Näin päästään eläytymään niin äitinsä menettäneen tytön, nuoren lesken kuin vaikkapa turmasta järkyttyneen nuoren naisen maailmaan. Onnettomuus on särkenyt jokaisessa jotain. Se on muuttanut ihmisiä mykiksi ja vihaisiksi. Monella on tarve löytää syyllisiä.

Heini Röyskö kuvaa koskettavasti tuota tuhon maisemaa ja sitä laajaa vaikutusten kehää, joka säteilee onnettomuuden ympärille: miten joistain eloonjääneistä tulee kuin tyhjiä kuoria, miten se saa toiset tekemään ehdottomia päätöksiä, miten se muuttaa kaikkia. Ja miten se saa muut näkemään toisensa, vaikkapa niin, että vaimonsa menettänyt mies näkee vastaantulevien katseissa säälin ja nuoren lesken leiman.”

Arvio: ****

Kirja sai minut…

”…miettimään, miten pitkä varjo jokaisella onnettomuudella on, ei ainoastaan tällaisella kansakunnan tragedialla. Ja miten vähän sitä tietää, mitä surua jokainen vastaantulija voi sisällään kantaa.”

”Jouko on alkanut vihata kaupassa käymistä. Hän on varma, että häntä tarkkaillaan. Tarkkaillaan, mitä hän ostaa ja näyttääkö hän riittävästi surunmurtamalta mieheltä. Jokaisesta hymyntapaisesta tulee julkisella paikalla syyllinen olo.”

X