Kirja-arvio: Outi Hytösen Kairojen kosmopoliitti kertoo pohjoisen kirjailijanaisesta: ”Annikki Kariniemi ehti olla vähän kaikkea ja isosti”

Kirjailija Annikki Kariniemi oli melkoinen pakkaus – siis aivan pitelemätön nainen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kirjailija Annikki Kariniemi oli melkoinen pakkaus – siis aivan pitelemätön nainen.
Teksti:
Marja Aalto

Outi Hytösen Kairojen kosmopoliitti -romaani (Gummerus) ilmestyi huhtikuussa 2023.

Miksi kiinnosti?

Rosa Liksomin ­muutama ­vuosi sitten kirjoittama ­romaani Everstinna oli huikea lukukokemus. Sen päähenkilö on tunnetusti saanut innoituksensa kirjailija Annikki Kariniemestä.

Olin toki kuullut Kariniemestä joskus vuosikymmeniä sitten, mutta olin jotenkin leimannut hänet vähän vanhempien ihmisten suosimaksi kirjailijaksi. Everstinna paljasti, mikä mieletön seikkailijatar tuo nainen olikaan ollut. Johan alkoi kiinnostaa hänen koko tarinansa.”

Mitä pidin?

”Heti alkajaisiksi kirjan kirjoittaja Outi Hytönen tekee selväksi, että Liksomin Everstinna ei ole yksi yhteen Kariniemi, vaan fiktion vapautta on käytetty ja tehty Kariniemestä natsimielisen, mille ei löydy todisteita. Toisaalta ­Kariniemi eli sodan aikana suhteessa eversti Oiva Willamon ­kanssa, ja he menivät sodan ­lopulla naimisiin. Willamo toimi ­jatkosodassa suomalaisten ja ­saksalaisten välisiä ­yhteyksiä hoitaneen yhteysesikunta Roi:n komentajana.

Kariniemi ehti olla vähän kaikkea ja isosti. Nuoruudessaan hän oli kuulunut IKL:ään mutta vanhemmiten ­kääntyi äänekkääksi Lapin puolesta puhujaksi ja luonnon suojelijaksi sekä taisteli Ounasjoen valjastamista vastaan. Hänen eräkirjojaan kehuttiin, mutta suuren yleisön suosion hän sai aikanaan vapaamielisiksi koetuilla romaaneilla, joita jotkut pitivät pornona. Hän oli kolmesti naimisissa.”

Arvio: ***

Kirja sai minut…

”jälleen kerran palaamaan siihen, miten tärkeää on tuntea lähihistoria. Elämäkerrat ovat hyvä keino paneutua siihen.”

Hän ei jaksanut kuunnella vastaan väittäviä ja suuttuikin herkästi. Hän tiesi totuuden. Yleisötilaisuuksissa Annikki saattoi kesken paneelikeskustelun pompata penkistä ja kaapata huomion vaikka joikaamalla.

– ote Outi Hytösen teoksesta Kairojen kosmopoliitti
X