Tähtien Sodan ikäraja kerrottiin vihdoin – miksi vasta nyt?

Vuoden odotetuinta ensi-iltaa on hypetetty koko syksy, mutta ikäraja päätettiin vasta muutama päivä ennen ensi-iltaa.
Mikael Vehkaoja
Viihde 11.12.2015 12:50

Star Wars: The Force Awakens on ehkä koko vuoden odotetuin ensi-ilta. Ennusteiden mukaan Tähtien Sodan seitsemäs osa tulee tahkoamaan miljardin dollarin kassatulot, jolloin siitä tulisi elokuvahistorian tuottoisin spektaakkeli. Raju ennakkohypetys on ollut käynnissä koko syksyn.

Ennätykset paukkuivat pääsylippujen ennakkomyynnissä, joka käynnistyi lokakuun puolessavälissä. Finnkinon edustajan mukaan Suomessa myytiin yhden vuorokauden aikana 20 000 lippua.

Ensi-iltaan on enää muutama päivä, mutta vasta tänään Finnkino uutisoi, että elokuvan ikärajaksi tulee 12 (aikuisen seurassa 9). Kysymys on ollut kuuma, sillä merkittävä osa Tähtien Sodan kohdeyleisöstä on nuoria.

Elokuvan kuvaaminen aloitettiin huhtikuussa 2014. Miksi näin tärkeä asia jätetään viime tingaan?

”Lucas-Films on pitänyt elokuvan salassa. Sitä ei ole saatu arvioitavaksi aiemmin”, sanoo Finnkinon myyntijohtaja Kalle Peltola.

”Tämä kysymys on noussut esiin etenkin blockbuster-elokuvien kohdalla. Pirastismin takia elokuvien kopiot liikkuvat nykyään tosi lähellä ensi iltaa”, ylitarkastaja Maarit Pietinen sanoo.

200 ikärajojen luokittelijaa

Pietinen työskentelee Kansallisen audiovisuaalisen instituutin mediakasvatus- ja kuvaohjelmayksikössä (MEKU). MEKU on kouluttanut Suomeen noin 200 luokittelijaa. Heidän työtään on määritellä elokuvien ikärajat. Luokittelijat tekevät työnsä virkavastuulla.

Luokittelijalla on suuri vastuu lasten kannalta. Mutta heidän työhönsä voi kohdistua myös paineita, onhan kyse parhaimmillaan miljoonista euroista.

”Jos luokittelija toimii toistuvasti vastoin lakia, lupa voidaan peruuttaa”, Pietinen sanoo.

Hänen mukaansa yhtään lupaa ei ole vielä tarvinnut peruuttaa. Sen jälkeen kun päätös elokuvan ikärajasta on tehty, päätöksen sisältö ja luokittelijoiden nimet ovat julkisia.

Netissä annettavan yleisöpalautteen perusteella MEKU voi muuttaa elokuvalle annettua ikärajaa jälkikäteen. Pietisen mukaan esimerkiksi uuden Bond-elokuvan 007 Spectren kohdalla palautetta tuli paljon. Ikärajaa käsiteltiin uudelleen, mutta MEKU päätti pitää alkuperäisen K12-ikärajan voimassa.

Maarit Pietisen mielestä olisi suotavaa, että elokuvan ikäraja olisi tiedossa jo ennen kuin lippuja aletaan myydä yleisölle.

Globaaleilla viihdemarkkinoilla ei kuitenkaan ole globaaleja ikärajoja. Jopa EU:n sisällä kaikki maat pitävät kiinni omista luokittelujärjestelmistään. Väkivaltaan suhtaudutaan Euroopassa melko samalla tavalla, mutta seksuaalisten sisältöjen kohdalla kulttuurien väliset erot voivat olla suuria.