Uutuuskirja: Dramaattinen ilta muutti kyläkauppias Sampo Kaulasen elämän – tapahtumat kuin kauhuohjelmasta: ”Multa lähtee kaikki – perhe, lapset, terveys ja lopuksi henki”

Lappilaisyrittäjän elämästä kertovassa Sampo Kaulanen - Suomen sympaattisin kyläkauppias -kirjassa käydään läpi Kaulasen rankkoja vaiheita ja elämänmuutosta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Sampo Kaulanen nousi koko kansan tuntemaksi tv-persoonaksi Diili-ohjelmasta. Nyt hänen elämästään on kirjoitettu kirja. © Kari Hautala/Kuvaryhmä/SKOY

Lappilaisyrittäjän elämästä kertovassa Sampo Kaulanen - Suomen sympaattisin kyläkauppias -kirjassa käydään läpi Kaulasen rankkoja vaiheita ja elämänmuutosta.
(Päivitetty: )
Teksti:
Elina Kirssi

Ennen kuin Sampo Kaulasesta, 40, tuli koko Suomen tuntema lappilaiskyläkauppias, lukuisten tosi-tv-ohjelmien tähti ja Selviytyjät Suomi -voittaja, hän eli vauhdikasta elämää Etelä-Suomessa.

Riku Siivosen tuoreessa Sampo Kaulanen – Suomen sympaattisin kyläkauppias -elämäkerrassa käydään läpi Kaulasen villejä vuosia ja elämän rankkoja käänteitä.

Äkäslompolossa kasvanut Sampo Kaulanen oli ajautunut jo nuorena vaikeuksiin päihteiden kanssa ajettuaan humalassa moottorikelkalla auton perään. Kirjassa etelän aikoja kuvataan hukatuiksi vuosiksi. Kaulanen työskenteli Kotkassa ravintoloissa ja tehdassiivojana, mutta valmistui merkonomiksi.

Muutettuaan Turkuun kokkiopintojen perässä hän alkoi juhlia ja tutustui moottoripyöräporukoissa pyörivään opiskelukaveriinsa. Kaveri veti koulussakin kokaiinia, mutta Kaulanen tyytyi alkoholiin. Jengiläisiä hän kuvailee kirjassa hauskoiksi, lojaaleiksi ja ihmisrakkaiksi, mutta jengin säännöt tuntuivat hänestä ahdistavilta.

14 miljoonaa lainaa

Elämä rauhottui vasta, kun Sampo Kaulanen tapasi ensimmäisen vaimonsa ja muutti 25-vuotiaana takaisin Lappiin. Hän aloitti vanhempiensa K-kaupassa Jounin Kaupassa pakasteosastolla ja tuli tyttölapsen isäksi.

Pian Kaulanen pyöritti koko perheyritystä. Suunnitelmat olivat kunnianhimoiset: Kaulanen päätti rakentaa 10 miljoonalla eurolla uuden kaupan 600 asukkaan Äkäslompolon kylään.

Minua ei kuitenkaan huimannut siinä vaiheessa yhtään. Lähdin pankkiin ja puhuin hädin tuskin peruskoulupohjalta kymmenen miljoonaa lainaa. Kai minulla sitten vähän on näyttelijänlahjoja”, Kaulanen kertoo uutuuskirjassa.

Kaupan rakentaminen maksoi lopulta 14 miljoonaa. Vakuudet olivat loppua, ja myös lainojen maksussa oli ongelmia. Kaulasen äiti Anne teki pitkää päivää ja joutui heräämään töihin jo kahdelta yöllä, ja suku joutui myymään omaisuuttaan.

Sampo Kaulasen uniongelmat pahenivat, hän alkoi saada kiukunpuuskia työpaikalla ja avioliittokin alkoi hiipua. Kauppias purki stressiään lääkkeillä ja viinalla.

Sampo Kaulanen ja Michele Murphy-Kaulanen tapasivat Diili-ohjelman kuvauksissa vuonna 2010.
© Tommi Tuomi/Otavamedia

Tv-ohjelmasta löytyi Michele-vaimo

Pian suunta muuttui. Kyläkauppa alkoi menestyä, kun Kaulanen ryhtyi markkinoimaan yritystään erilaisilla tempauksilla. Etelän turisteja houkutellakseen hän keksi tavoitteekseen tehdä Jounin Kaupasta Lapin tunnetuimman kyläkaupan. Pian Kaulanen olikin jo Diili-ohjelmassa.

Ohjelma poiki yrittäjän kaipaamaa näkyvyyttä, ja lisäksi hän tapasi toisen vaimonsa Michele Murphy-Kaulasen ohjelman kuvauksissa. Pian parin elämää seurattiinkin Ylläs – huipulla tuulee -ohjelmassa, joka toi Kaulaselle Kultainen Venla -ehdokkuuden. Kihloja ja häitä seurasi yhteinen tytär.

Kultaisen Venlan voitosta tuli pakkomielle, joka sai Kaulasen aloittamaan aktiivisen somekampanjoinnin. Vaikka palkintoa ei vielä ensiyrityksellä tullut, Jounin Kauppa sai kymmeniä tuhansia seuraajia. Nykyään kaupalla on yli puoli miljoonaa Facebook-seuraajaa. Näkyvyys on lisännyt liikevaihtoa ja velkaa on kirjan mukaan enää seitsemän miljoonaa.

Lue myös: Kauppiaan rouva Minttu Kaulanen: ”Ilman Sampon sekoiluja meillä ei olisi kasvavaa liikevaihtoa”

Sekakäyttö vei psykoosiin

Vaikka talousvaikeudet alkavat olla takana päin, Kaulanen on ajautunut silloin tällöin ongelmiin päihteiden kanssa.

Neljä vuotta sitten Sampo oli mökillä kahdestaan silloin 9-vuotiaan tyttärensä kanssa. Lääkkeiden ja alkoholin sekakäyttö vaivutti Kaulasen psykoosiin. Isänsä käytöstä pelästynyt tytär soitti äidilleen, joka haki hänet pois mökiltä.

Myöhemmin Kaulanen pyysi tyttäreltään anteeksi. Kirjassa hän kertoo, ettei halua toistaa isänsä Esan virheitä: isä ei koskaan pyytänyt anteeksi töppäilyjään. Esa kärsi poikansa tapaan unettomuudesta ja yritti hoitaa masennustaan ryyppäämällä. Hänellä diagnosoitiin kaksisuuntainen mielialahäiriö.

Viimeisinä aikoinaan Kaulasen isä viihtyi yksin mökillä. Isä ja poika olivat ajautuneet välirikkoon, kun isä oli jättänyt lääkkeet syömättä ja pelotti Jounin Kaupan työntekijöitä maanisella käytöksellään. Kaulanen joutui antamaan isälleen porttikiellon kauppaan.

Riitaa ei ehditty käsitellä. Esa-isä teki itsemurhan kolme vuotta sitten.

Sampo Kaulasen elämän muutti yksi dramaattinen ilta

Sampo Kaulasen ongelmat jatkuivat kesällä 2018. Tuolloin Kaulanen joutui psykoosiin otettuaan lääkkeitä ja viinaa sekaisin. Sampo oli riehunut paikallisessa ravintolassa ja hänet kiidätettiin lepositeissä ambulanssilla ja poliisisaattueessa Rovaniemen keskussairaalaan.

Seuraavana päivänä Kaulanen järkyttyi kuullessaan vaimoltaan illan tapahtumista. Hän päätti muuttaa elämäntapojaan radikaalisti.

Ihan kuin olisin kuunnellut jotain kauhuohjelman käsikirjoitusta, jota tähdittää maailman mielenvikaisin ihminen. Se en ollut minä. Päivä meni asiaa läpikäydessä ja tilanne oli täysin selvä. Ajattelin silloin, että jos näin homma jatkuu, multa lähtee kaikki. Perhe, lapset, terveys ja lopuksi henki”, kirjassa kuvaillaan.

Tapahtumien jälkeen Kaulanen sai ADHD-diagnoosin ja hakeutui pariterapiaan vaimonsa kanssa. Alkoholin käyttö jäi vähemmälle, Kaulanen alkoi syödä terveellisemmin ja viihtyä kuntosalilla. Crossfit-treenien lisäksi hän juoksi ja hiihti. Sittemmin hän on luopunut ADHD-lääkkeistä, ja apu on löytynyt hengitysharjoituksista.

Nykyään Kaulanen opiskelee personal traineriksi ja perhe rakennuttaa uutta taloa Lappiin.

Riku Siivosen kirja Sampo Kaulanen – Suomen sympaattisin kauppias (WSOY) julkaistaan tänään torstaina 24.10.2019.

Katso myös: Sampo Kaulanen ja Michele Murphy-Kaulanen Seuran Tuttu juttu -show’ssa 2017

Video: Tommi Tuomi/ Otavamedia

X