Teksti:
Jukka Vuorio

Leijonat aloitti tämän kevään MM-kisataipaleensa 5-1 -tappiolla Yhdysvaltoja vastaan. Suomen ainoan maalin teki puolustaja Jyrki Jokipakka, joka suurelle MM-kiekkoa seuraavalle penkkiurheilukansalle saattaa olla vielä melko tuntematon nimi.

Ensimmäisiä aikuisten MM-kisoja pelaavassa Jokipakassa on ainesta erittäin positiiviseksi yllättäjäksi, jopa kisojen mustaksi hevoseksi, joten katsotaanpa hieman, minkälainen herra on kyseessä.

Nykyään NHL-joukkue Dallas Starsin ja AHL-joukkue Texas Starsin väliä suhaava pakki jatkaa Tampereen Ilveksen kasvattamien NHL-pelaajien kunniakasta sarjaa muun muassa Jyrki Lumpeen, Raimo Helmisen, Mikko Mäkelän, Vesa Toskalan ja Tuukka Raskin jalanjäljissä. Tampereella syntynyt Jokipakka ei Suomessa ole pääsarjatasolla edustanut muita kuin Ilvestä.

Ensimmäiset luistimenpiirtonsa liigajäiden pintaan puolustaja jätti syksyllä 2010. Ja jätti hän on myös kooltaan, sillä 191-senttisenä ja 90-kiloisena hän kuuluu joukkueen kuin joukkueen suurikokoisimpiin pelaajiin.

Vuonna 1991 syntynyt Jokipakka sai NHL-varauksen kesällä 2011, ja syksyllä alkaneella kaudella hän olikin Ilveksen tehokkain puolustaja yhdessä Ville Koistisen kanssa. Vuoden kuluttua Jokipakka solmi uransa ensimmäisen NHL-sopimuksen Dallas Starsin kanssa, mutta pelasi sopimuksen ensimmäisen vuoden 2012-2013 vielä Ilveksessä. Jokipakka oli jälleen Ilveksen tehokkain puolustaja.

Kauden 2013-2014 Jokipakka pelasi Texas Starsin AHL-joukkueessa, mutta nyt päättymäisillään olevalla kaudella 2014-2015 hän pääsi pelaamaan 51 NHL-ottelussa. Saldona oli kymmenen syöttöpistettä, mutta ensimmäinen NHL-maali odottaa vielä itseään.

Kisakatsomoista on kuulunut kieltämättä paikkansapitävää kritiikkiä Jokipakan puolustusvalmiuksista, mutta kuten aikoinaan Jyrki Lumpeen, myös Jyrki Jokipakan vahvuudet löytyvät siis hyökkäyspäästä. Joskus törmäillään pelikaveriin vastustajan maalin takana, mutta uskallan veikata, että jos Jokipakka saa kunnolla vastuuta alkusarjan peleissä, niin tulostakin syntyy. Toivottavasti päävalmentaja Kari Jalosella on tähän uskallusta ja pelisilmää.

Käynnissä olevat MM-kisat ovat myös oiva näyteikkuna tulevaa työpaikka varten, sillä Jokipakan työsopimus Dallasin kanssa päättyy tähän kauteen.

Ensimmäiset tilaisuudet lisämaaleihin tulevat maanantaina Norjaa vastaan ja torstaina Sloveniaa vastaan.

X