Seksihalut kateissa? Näillä vinkeillä vipinää lakanoiden väliin

Arki ja rutiinit saavat usein seksihalut hiipumaan. Lomalla on aikaa kohdata puoliso uudelleen ja herätellä kateissa ollutta hekumaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Arki ja rutiinit saavat usein seksihalut hiipumaan. Lomalla on aikaa kohdata puoliso uudelleen ja herätellä kateissa ollutta hekumaa.
Teksti: Virve Järvinen

1. Onko aina pakko haluta?

Ei todellakaan ole! Jokainen päättää itse, kuinka usein ja miten seksiä haluaa harrastaa. Maskuliinisen ajattelutavan mukaisesti mies ajattelee seksiä jatkuvasti. Tämä tuskin pitää paikkansa. Mutta sellainen perä väitteessä voi olla, että mies todellakin saattaa ajatella seksiä naista useammin. Näin siksi, että naisella on monesti niin paljon muutakin ajateltavaa elämässään kotitöistä ja lapsista lähtien.

Haluttomuudesta tulee ongelma silloin, kun halut eivät parisuhteessa kohtaa. Sen syitä pitää selvittää keskustelemalla kumppanin ja tarvittaessa seksuaaliterapeutin kanssa.

 

2. Entä jos tekee mieli, mutta ei jaksa?

On harhaluulo, että halu syttyisi kuin nappia painamalla. Sitä pitää herätellä ja vaalia. Kiire ja väsymys vievät halut. Jos elämäntilanne nyt vain on sellainen, että energia kuluu muualla kuin vällyjen välissä, asiasta pitää puhua kumppanin kanssa. Muuten voi syntyä väärinkäsityksiä, jotka loukkaavat toista syvästi. Kumppanille tulee kertoa, että syy omaan passiivisuuteen on väsymyksessä, ei kumppanissa.

Tosin sekin on ihan luonnollista, ettei oma kumppani jaksa aina innostaa: Halu haavoittuu herkästi, ja siksi kannattaa olla varovainen siinä, mitä sanoja kumppanista käyttää. Jos kerran saa kuulla olevansa vaikka lihava, ei välttämättä uskalla eikä halua antautua seksiin.

On totta, että mitä pidempään on harrastamatta seksiä, kynnys tarttua toimeen nousee ja läheisyys ja hellyydenosoitukset alkavat tuntua kiusallisilta. Jos yhdyntä tuntuu väsymyksen vuoksi mahdottomalta, aina voi ja kannattaa ajatella seksiä. Pelkkä ajattelu estää haluja hiipumasta. Fantasiat ovat yksi tapa ylläpitää seksuaalisuutta.

 

3. Miten innostua, kun edellisestä kerrasta on vuosia?

Iäkkäillä saattaa olla erilaisia sairauksia, jotka estävät ja vaikuttavat yhdyntään. Seksuaalisuus ei ole pelkkiä yhdyntöjä. Toiselle ihmiselle voi osoittaa hellyyttä ja rakkautta muullakin tapaa: pitämällä sylissä, koskettelemalla ja puhumalla nätisti. Nämä samat hellät tavat sopivat myös virittämään yhdynnät pitkän tauon jälkeen.

Seksuaaliterapeutit ohjaavat asiakkailleen hellyysharjoituksia. Niiden tarkoituksena on löytää kumppanin eroottiset alueet ja saada tämä kiihottumaan.

 

4. Miten halu ja kiihottuminen liittyvät toisiinsa?

Yhdynnät eivät onnistu tai niistä tulee kivuliaita ilman riittävää kiihottumista, sillä ilman kiihottumista miehelle ei tule erektiota eikä naisen emätin kostu. Mutta jotta ihminen kiihottuisi, ensin pitää haluta toista.

Hyvässä parisuhteessa kumpikin osapuoli haluaa toista ja kiihottuu toisen saamista huomionosoituksista: vihjaavista sanoista ja koskettelusta. Ellei kiihotu, parisuhteessa on parannettavaa.

 

5. Pitääkö paikkansa, että mies kiihottuu näkemästään?

Molemmat voivat kiihottua näkemästään. Esimerkiksi pornon katselu voi saada miehellä aikaan erektion. Mutta yhtä hyvin nainen voi kiihottua, kun näkee vaikka kadulla tosi komean miehen.

Ihmiset ovat erilaisia. Toiset ovat toisia visuaalisempia ja innostuvat näköaistimuksista. Jos tunnistaa itsensä tällaiseksi, tätä ominaisuutta voi tarvittaessa tietoisesti ruokkia.

Parisuhteelle on plussaa, kun kysyy kumppanilta suoraan, millaiset asiat häntä kiihottavat. Jos kumppani inspiroituu kauniista alusvaatteista, rakastava kumppani ottaa tämän huomioon omissa vaatevalinnoissaan.

 

6. Kiihottuuko nainen kuulemastaan?

Jokainen haluaa olla haluttu, ja kuulla sen kumppaninsa suusta – sukupuolesta riippumatta. Suhteen alussa hellät sanat soljuvat suusta, mutta pitkässä suhteessa ne valitettavan usein jäävät. Puhe voi kuitenkin olla esileikkiä, tapa pitkittää nautintoa.

Seksuaaliterapiassa moni asiakas kertoo, kuinka he toivovat, että kumppani soittaisi päivällä ja vihjailisi illan suunnitelmista. Flirtti tekee hyvää pitkässäkin suhteessa.

Sanoja voi käyttää myös väärin, ellei tunne omaa kumppaniaan. Joku voi esimerkiksi pitää puhetta omasta ihanuudesta ja kauneudesta falskina, jopa valheena, joka vie viimeisetkin halut.

 

7. Kuinka koskettaa toista kiihottavalla tavalla?

Jokaisella ihmisellä on omat eroottiset kehon kohtansa, joista kannattaa kertoa kumppanille – ja kyllä toisen kättä voi omallaan ohjatakin. Yhdellä tuo kohta voi löytyä vaikka vatsalta ja pakaroista, ja toisella kaulasta ja reisien sisäpinnalta.

Kaikki naiset eivät kuitenkaan pidä rintojen koskettelusta, ja vaikka sukuelinten alue on eroottisesti latautunut, sinne ei kannata koskea ensimmäisenä.

Useat naiset haluavat esilämmittelyä muihin kohtiin hyväilyillä ja hellyyden osoituksilla. Silloin lisääntyy yhteenkuuluvuuden tunne, halu saada ja antaa sekä kiihottuminen.

 

8. Löytyykö inspiraatio seksikaupasta?

Aina samanlaisena toistuva seksi tappaa halut, ja vaihtelua saa erotiikkaliikkeistä. Tuoksuvat ja maistuvat hierontaöljyt voivat olla ensimmäinen hankinta. Jos ei halua mennä erotiikkaliikkeeseen, seksivälineitä saa apteekistakin.

Inspiraatio voi syttyä myös filmistä tai musiikista, varsinkin jos ne liittyvät aiempiin, kiihkeisiin hetkiin. Eroottisesti latautunut seksipeli voi olla myös hauska hankinta.

 

9. Meneekö seksistä maku, jos sitä suunnittelee?

Aina on ihmisiä, jotka sanovat, että pelkkä pano riittää. Itse uskon, että seksistä tulee nautinnollisempaa, kun sille varaa aikaa ja etenee rauhassa, toista tunnustellen.

Ajan seksille voi varata kalenteriinkin. Eikä ajatus ole yhtään hullumpi, jos esimerkiksi käyttää erektiolääkettä. Kun seksille on allakassa aikansa, tuon ajan odottelu voi herättää mukavan kutinan. Monesti aikataulutettu seksi johtaa myös spontaaniin seksiin.

 

10. Milloin tarvitaan terapiaa?

Terapiaa tarvitaan, kun seksistä tulee jommallekummalle ongelma ja yhdessä sänkyyn meno muuttuu vaikeaksi eikä asiasta uskalleta puhua kumppanille.

Terapiassa etsitään syitä haluttomuuteen ja paneudutaan parin arkeen: siihen mitkä asiat arjessa estävät halun syttymisen ja miten niihin voisi puuttua.

Seksi ei ole muusta elämästä irrallinen asia. Kun olosuhteet arjessa muuttuvat esimerkiksi siten, että parilla on entistä enemmän aikaa toisilleen, seksi alkaa usein kiinnostaa.

Asiantuntijana Päivi Stolt, seksuaalineuvoja ja erityistason seksuaaliterapeutti NACS, psykoterapian maisteri, Hämeenlinna.

X