On ajateltu, että tuuppaamalla senioreita eläkeputkeen, työttömyys laskee. Tutkimukset väittävät kuitenkin muuta.
Teksti:
Saija Hakoniemi

Yhdysvaltain Floridassa pikaruokaravintolat ovat aika samanlaisia kuin Suomessa. Yksi asia kuitenkin pistää silmään: Lähes kaikki työntekijät ovat varttuneita. Suomessa hampurilaisbaareissa työskentelevät nuoret. Samanlaisen huomion teki ystäväni lentokentällä: Helsinki-Vantaalla turvatarkastajat ovat usein uransa alussa kun taas vaikkapa Tanskassa, Saksassa tai Yhdysvalloissa samaa työtä tekevät kokeneet konkarit.

Ruotsin entisen valtiovarainmisterin Anders Borgin ja Valtion Taloudellisen Tutkimuskeskuksen VATT:n ylijohtajan Juhana Vartiaisen tuoreen talousraportin yhtenä keskeisenä kohtana on työurien pidentyminen – tällä kertaa erityisesti loppupäästä.

Sen mukaan eläkeputki tulisi poistaa. Muutos koskisi vuoden 1965 jälkeen syntyneitä. Yleisesti on ajateltu, että tuuppaamalla senioreita eläkeputkeen, työttömyys laskee. Tutkimukset väittävät kuitenkin muuta: ikääntyneiden ennenaikainen eläköityminen ei edistä nuorten työllisyyttä.

Borgin ja Vartiaisen mukaan juuri sovittu eläkeiän nosto on vasta alkua. Jos työttomyysputki on olemassa, se kiinnostaa sekä työntekijöitä että työnantajia. Jo ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa saa Suomessa 500 työpäivältä ja putkessa tulee reilusti lisäpäiviä päälle. Yrityksissä tiedetään, että työntekijän markkina-arvo alkaa laskea jo 100 työttömyyspäivän jälkeen. Siksi myös suomalaispoliitikot ovat jo väläyttäneet ansiosidonnaisen lyhentämistä.

Suomalaismies jättää työt keskimäärin 55 vuoden iässä, kun jopa 70 prosenttia ruotsalaismiehistä jatkaa 60–64-vuotiaiksi.

Tässä tullaan vaikeaa kysymykseen. Työehtosopimusten pitäisi raportin mukaan sallia ikääntyneiden työntekijöiden palkkojen ja työaikojen yksilöllinen sopiminen.

Tärkeintä olisi saada mahdollisimman moni suomalainen töihin, sillä tuskin me olemme sen heikompaa tekoa kuin ruotsalaisetkaan.

Ehkä Suomessakin syntyy uudet työmarkkinat senioreille, jotka ovat valmiita joustamaan asemastaan, työtunneistaan ja palkoistaan. Joissakin ammateissa näin on jo tapahtunut. Hampurilaisbaari ei toivottavasti ole ainoa vaihtoehto.

X