Työelämä täysremontin edessä – miten suomalaisten arki muuttuu?

Hallitusohjelma ja hallituksen toivoma yhteiskuntasopimus muuttavat toteutuessaan merkittävästi työkulttuuria ja ay-liikkeen asemaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Työajan pidentäminen, irtisanomisen helpottuminen ja työttömyysturvan leikkaaminen uhkaavat työntekijää.

Hallitusohjelma ja hallituksen toivoma yhteiskuntasopimus muuttavat toteutuessaan merkittävästi työkulttuuria ja ay-liikkeen asemaa.
Teksti:
Vesa Mäkinen

1. LISÄÄ JOUSTOJA

Hallitusohjelman linjaukset määräaikaisten työsuhteiden perusteiden väljentämisestä ja koeajan pidentämisestä ovat saaneet työntekijäjärjestöt takajaloilleen. Elinkeinoelämän keskusliiton tutkijan Mika Malirannan mielestä muutokset kehittäisivät työelämää.

”Monet uudet työpaikat ovat erilaisia kuin aiemmin. Tilanne on hankala sekä työnantajalle että työntekijälle, kun kumpikaan osapuoli ei varmasti voi tietää, miten hyvin henkilö sopii työtehtävään, kun ei tunneta työtäkään kovin tarkkaan”, Maliranta sanoo.

2. ”PALKANALENNUS”

Suunniteltu työajan pidennys on faktisesti palkanalennus, Maliranta huomauttaa. Hänestä työnantajien neuvotteluasemat ovat nykytaloustilanteessa paremmat kuin työntekijöiden. ”Jos sopimusta yritetään saada aikaan irtisanomissuojaa vahvistamalla, se tekee rekrytoinnin hankalammaksi.”

3. ANSIOSIDONNAINEN LEIKKURIIN

Hallitus aikoo leikata ansiosidonnaista rajusti. Muutos pakottaa työttömiä tarttumaan epämiellyttävämpiin töihin.

”Muutos olisi hyvä tehdä niin, että työttömyysturvajaksoa lyhennettäisiin, mutta turvan taso pidettäisiin kohtuullisen hyvänä alkuvaiheessa.”

4. ”SALAINEN LISTA”

Iltalehti väitti sunnuntaina, että hallituksella on salainen lista, jossa ay-liikettä painostettaisiin yhteiskuntasopimuksen taakse mm. poistamalla muuten ammattiyhdistysmaksujen verovähennysoikeus.

”Ay-liike tarjoaa yhteiskunnalle eräänlaista julkista palvelua. Siinä mielessä verotuelle on perusteet. Toisaalta tuki on aika voimakas, jolloin voidaan kysyä, voisiko sitä leikata julkisen talouden tasapainottamiseksi.”

5. UUSI TYÖTTÖMYYSKASSA

Iltalehden mukaan hallitus suunnittelisi myös perustavansa julkisen työttömyyskassan, jota hallinnoisi Kela. Uusi kassa olisi ay-liikkeelle raskas takaisku.

”Suomessa ammattiliittojen jäsenmäärät ovat aika suuria, ja siihen on juuri nämä kaksi syytä: ammattiliittomaksujen verovähennysoikeus ja toisaalta ansiosidonnainen työttömyyskassa. Jos näitä asioita ruvetaan purkamaan, on suuri riski ja erittäin todennäköistä, että se vaikuttaa ammattiliittojen jäsenmääriin. Siinä on kyseessä myös ammattiliittojen olemassaolo.”

X