Apteekkien lääkepula koettelee pienituloisia - Pasilla ei ole varaa yli 30 kertaa kalliimpaan alkuperäislääkkeeseen

Yksi apteekkireissu voi maksaa Pasille jopa 300 euroa. ”Jätätte vuokran maksamatta, sosiaalitoimistosta neuvottiin minua”, Pasi kertoo talousvaikeuksistaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Yksi apteekkireissu voi maksaa Pasille jopa 300 euroa. ”Jätätte vuokran maksamatta, sosiaalitoimistosta neuvottiin minua”, Pasi kertoo talousvaikeuksistaan.
(Päivitetty: )
Teksti: Hertta-Mari Kaukonen

Maailmanlaajuinen lääkepula iskee pääkaupunkiseudulla asuvan Pasin, 52, arkeen ankarasti. Pasi on munaissiirrännäisen jonossa ja käy dialyysihoidoissa. Lisäksi hänellä on tällä hetkellä hyvin heikko näkö silmäsairauden takia.

Pasi käyttää yli kymmentä lääkettä.

Koska monet lääkkeet ovat apteekin hyllyiltä loppu kansainvälisen lääkepulan takia, Pasi ei saa apteekista kaikkia normaalisti käyttämiään lääkkeitä: esimerkiksi Diprosalic-voide ja Innohep-verenohennuslääkeeen Pasin tarvitsema vahvuus on nyt loppu apteekista kokonaan.

Osa Pasin käyttämistä lääkevalmisteista on ollut jo viikkoja kuluttajan ulottumattomissa.

Pasi on säästellyt lääkevoiteensa purkin pohjia, jotta lääkevoide riittäisi pidempään hoitamaan hänen dialyysihoitonsa aiheuttamia käsien haavojaan.

”Tilanne on todella surkea”, Pasi sanoo.

Lääkkeiden takia rahapula

Erityisen iso ongelma Pasille on muodostunut lisäkilpirauhasen toimintaa säätelevästä lääkkeestä, jota hän joutuu käyttämään munuaissairautensa dialyysihoitojensa takia.

Normaalisti Pasi käyttää halpaa rinnakkaislääkettä, joka maksaa Kela-korvauksen jälkeen vain 4 euroa ja 50 senttiä.

Koska kaikki Pasille sopivat lisäkilpirauhasen toimintaa ohjaavat rinnakkaislääkkeet ovat olleet välillä viikkojakin loppu, Pasin on ollut pakko ostaa hyvin kallista alkuperäislääkettä Mimparaa.

Lääke on maksanut Pasille jopa 140 euroa eli moninkertaisesti rinnakkaislääkkeeseen verrattuna, koska Mimparaan ei saa Kela-korvausta.

”Kun viimeksi kävin apteekissa, rinnakkaislääkettä ei saanut vieläkään. Siinä on ollut viikkojen taukoa, varmaan kaksi kuukautta, ettei halpalääkettä ole saanut apteekista”, Pasi sanoo.

Yksi apteekkireissu voi maksaa Pasille jopa 300 euroa. Pasi saa kyllä lääkekulunsa viimeistään takautuvasti takaisin sosiaalitoimesta, mutta se ei auta juuri sillä hetkellä, kun lääkkeet pitäisi pystyä välttämättä ostamaan.

”Jätätte vuokran maksamatta”

Pasi elää sairauksiensa takia Kelan kuntoutustuella, jota on määrätty ensi vuoden maaliskuuhun asti.

Rahat eivät meinaa riittää mitenkään. Lisäongelmia tuo näkövamma.

”En pysty itse tekemään ruokaa silmäongelmien takia, joten joudun turvautumaan muun muassa ravintoloiden safkaan. Ruokamenoihin menee sen takia paljon rahaa. Jos tulee yhtään ylimääräisiä menoja, budjetti on sitten siinä”, Pasi harmittelee.

Talous ei kestä mitään ylimääräisiä menoja, joten lisääntyneet lääkekulut ovat keikauttaneet Pasin talouden nurin. Kun rahat eivät ole nyt riittäneet, Pasi on saanut erikoisen neuvon sosiaalitoimesta:

”Minulle sanottiin, että jätätte vuokran maksamatta ja sovitte sitten vuokranantajan kanssa asiasta. Todella huono neuvo. Olen kuitenkin kaikki vuokrat maksanut: lainannut sitten vaikka sen verran rahaa”, Pasi sanoo.

Aina uusi toimeentulotukihakemus

Pasia ihmetyttää Kelan tapa hoitaa monisairaan ihmisen asioita.

Pasi ei pysty täyttämään toimeentulotukihakemuksiaan itse näköongelmien takia, mutta joutuu silti tekemään toimeentulotukihakemukset lähes joka kuukausi uudestaan.

Tämä siitä huolimatta, että Pasin tulot ovat joka kuussa samat

”Sylettää Kelan puolesta, koska Kelan toiminta on hyvin pompottelevaa. Olen vain kerran saanut kahden kuukauden toimeentulotukipäätöksen, muuten hakemukset joutuu täyttämään joka kerta uudestaan. Lääkkeiden maksusitoumustakaan ei saa automaattisesti täydentävästä toimeentulotuesta, vaan ne joutuu hakemaan aina erikseen”, Pasi sanoo.

X