Suomalaislääke eturauhassyövän hoitoon - Darolutamidilla voi välttää impotenssin ja kuumat aallot

”Eturauhassyövän hoitoon tarkoitettu darolutamidi on tuorein, juuri myyntiluvan saanut kotimainen edistysaskel”, kertoo immunologian professori Sirpa Jalkanen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Reseptilääkkeiden hinnoittelu ei ole apteekkareiden käsissä. © istockphoto

"Eturauhassyövän hoitoon tarkoitettu darolutamidi on tuorein, juuri myyntiluvan saanut kotimainen edistysaskel", kertoo immunologian professori Sirpa Jalkanen.
(Päivitetty: )
Teksti: Virve Järvinen

”Eturauhassyöpä on meillä miesten yleisin syöpä. Sen hoitoon käytetyillä lääkkeillä on potilaan elämänlaatuun vaikuttavia haittoja, kuten kuumat aallot ja impotenssi. Darolutamidilla ei näitä haittoja juuri ole”, immunologian professori, akateemikko Sirpa Jalkanen kertoo kotimaisesta lääkeuutuudesta.

Lääkkeen kehittäminen molekyylistä valmiiksi tuotteeksi vie liki 20 vuotta ja maksaa yhdestä kahteen miljardia euroa.

”Siksikin jokaista Suomessa kehitettyä lääkettä kannattaa juhlia.”

Lymfosyytit puolustusjärjestelmässä

Puolustusjärjestelmämme lymfosyytit pääsevät tuhoamaan taudinaiheuttajia tai syöpäsoluiksi muuntuneita soluja vain, jos ne löytävät niiden luokse. Syövässä ja autoimmuunisairauksissa lymfosyytit eksyvät reitiltään vääriin paikkoihin.

”Tutkijana koetan löytää puolustusjärjestelmästämme kohtia, joissa lääkkeet voisivat estää haitallisen liikenteen. Juuri nyt kehitämme lääkettä akuuttiin keuhkovaurioon ja syöpään”, Sirpa Jalkanen kertoo.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 7/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

Timanttista tutkimusta

Suomessa tehdään vähän, mutta merkittävää lääketutkimusta. Kliiniset, potilailla tehtävät lääkekokeet ovat todella kalliita, ja niille on vaikea löytää rahoittajia. Tämän vuoksi pienet yhtiöt ja tutkimusryhmät joutuvat myymään keksintönsä ulkomaille.

Yksi ratkaisu lääketutkimuksen rahoitukseen voisi olla ikivihreä Life Science -rahasto.

Yliopistotutkimus ei onnistuisi ilman säätiöiden tukea ja menestyviä yrityksiä. Onneksi yritysmaailmassa on yhä tahoja, jotka haluavat myös säätiöidensä avulla tehdä kaikille hyvää.

Akateemikko Sirpa Jalkanen

X