Asumisen hinnan alentamisesta pitäisi tulla tärkeä vaaliteema – Kuka lupaa tarttua toimeen?

”Kasvukeskuksiin, erityisesti pääkaupunkiseudulle, pitäisi rakentaa huomattavasti enemmän kohtuuhintaisia pieniä asuntoja”, kirjoittaa Seuran päätoimittaja Erkki Meriluoto.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

"Kasvukeskuksiin, erityisesti pääkaupunkiseudulle, pitäisi rakentaa huomattavasti enemmän kohtuuhintaisia pieniä asuntoja", kirjoittaa Seuran päätoimittaja Erkki Meriluoto.
(Päivitetty: )
Teksti: Erkki Meriluoto

Kesä oli kuuma ja kuiva ja vedenpinnat laskivat. Se on vaikuttanut voimalaitosten tuotantoon. Sähköä on jouduttu tuomaan kalliimmalla hinnalla ulkomailta. Sen vuoksi pörssisähkön hinta on noussut.

Säähän eivät poliitikot voi vaikuttaa, mutta kotiin tulevaan sähkölaskuun kyllä. Sähkön siirtohintaa ja veroa ei voi kilpailuttaa, joten kuluttajalle se on mitä on.

Tikunnokkaan on nostettu erityisesti Caruna, joka aloitti toimintansa vuonna 2014 valtio-omisteisen Fortumin luovuttua sähkönsiirtobisneksestä. Se on nostanut sähkön siirtohintoja, tehnyt miljoonatuloksia ja maksanut huomiota herättävän vähän veroja Suomeen.

Carunan pääomistajat ovat ulkomaisia sijoitusyhtiöitä. Muutoksen siunasivat suomalaiset poliitikot.

Vaikka talojen lämmitysmuodot ovat kehittyneet, voi tavallisen omakotiasujan kuukausittainen sähkölasku kohota kovimpina pakkaskuukausina satoihin euroihin. Takkaa polttamalla voi saada pientä säästöä, mutta sitäkin saatetaan ilmastokeskustelun aikana paheksua.

Muita kuluja syntyy vedestä, jätemaksuista ja kiinteistöverosta, joita on vähitellen ruuvattu kireämmälle. Taloyhtiöissä asuvat maksavat nämä vastikkeen muodossa, joten asiaan ei välttämättä tule kiinnitettyä niin suurta huomiota. Perheasunnossa vastike voi olla useita satoja euroja kuukaudessa.

Merkittävä yhteiskunnallinen ongelma on myös nuorten asunnottomuus.

Kasvukeskuksiin, erityisesti pääkaupunkiseudulle, pitäisi rakentaa huomattavasti enemmän kohtuuhintaisia pieniä asuntoja. Oma lukunsa tässä sopassa ovat ammattiliittojen sijoitukset asuntobisnekseen.

Esimerkiksi VVO, nykyinen Kojamo, on maksanut omistajilleen kymmenien miljoonien osinkoja. Raha tulee tietenkin vuokralaisilta, jotka harvemmin saavat ilmoitusta laskevasta vuokratasosta. Vuokrista merkittävä osa tulee suoraan pienituloisille maksettavista asumistuista eli veronmaksajilta.

Tässä oli vain muutama esimerkki, jotka voi suomalaisessa asumiskustannuskeskustelussa nostaa pöydälle, että tarttis tehdä jotain. Päätösten tekijät eli poliitikot valitaan taas ensi keväänä. Kuka lupaa tarttua toimeen?

X