Bruce Willis sairastaa dementiaa − Vaimon mukaan näyttelijä ei itse välttämättä ymmärrä terveydentilaansa

Näyttelijä Bruce Willisin vaimo Emma Heming Willis kertoo miehensä sairauden vaikuttaneen koko perheeseen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Bruce Wills kuvattuna syyskuun 25. päivänä 2023 Los Angeleissa. Vaimonsa Emma Heming Willis kutsuu viime keväänä diagnosoitua miehensä dementiaa "siunauksena ja kirouksena".

Näyttelijä Bruce Willisin vaimo Emma Heming Willis kertoo miehensä sairauden vaikuttaneen koko perheeseen.
Teksti:
Anni Niittylahti

Hollywood-tähti Bruce Willisin, 68, perhe paljasti vuoden 2023 alussa näyttelijällä olevan otsalohkodementia.

Brucen vaimo Emma Heming Willis, 45, antoi haastattelun aiheesta yhdysvaltalaisessa TODAY-uutisohjelmassa.

Emma kertoo ohjelmassa kokemuksistaan dementiapotilaan lähiomaisena. Näyttelijän vaimon mukaan sairaus on rankka ja se vaikuttaa jokaiseen perheenjäseneen.

”Kun he sanovat tämän olevan perhesairaus, se todella on sitä”, hän sanoo vapaasti suomennettuna.

Emmalla ja Brucella on kaksi tytärtä; Mabel, 11, ja Evelyn, 9. Lisäksi Brucella ja hänen ex-vaimollaan näyttelijä Demi Moorella, 60, on kolme aikuista lasta. Demi on erosta huolimatta tiiviisti tekemisissä Brucen ja tämän perheen kanssa.

Lue myös: Torju muistisairauksien riski – Näin siirrät arkisilla valinnoilla sairauden puhkeamista jopa vuosilla! Lue neurologian erikoislääkärin neuvot

Ymmärtääkö näyttelijä olevansa sairas?

Emma Hemming Willis sanoo TODAY-ohjelmassa, että on oppinut kuluneen vuoden aikana ymmärtämään, mistä Bruce Willisin sairaudessa on kyse, mutta se ei tee asiasta yhtään vähemmän tuskallista. Emma ei ole varma, ymmärtääkö näyttelijätähti itse omaa terveydentilaansa.

”Sitä on vaikea tietää”, hän vastaa haastattelijalle asiasta kysyttäessä.

Otsalohkodementian ensioireita ovat muutokset käyttäytymisessä ja persoonallisuudessa. Arviointikyky ja toiminnanohjaus saattavat myös heiketä. Varsinaisia muistioireet otsalohkodementiassa ovat vähäiset. Potilas saattaa myös kärsiä mieliala- ja psykoosioireista. Otsalohkodementiapotilaan elinajan ennuste on noin kahdeksan vuotta diagnoosista.

Brucen perhe kertoi vuonna 2022 ennen varsinaisen diagnoosin saamista, että näyttelijä kärsi afasiasta eli aivoperäisestä puhehäiriöstä.

Kaikkia Bruce Willis -elokuvia ei ole vielä julkaistu

Afasian takia Bruce Willis joutui päättämään näyttelijänuransa. Kaikkia elokuvia, joissa hän ehti tehdä roolisuorituksen, ei olla vielä julkaistu.

Brucen ura lähti nousuun, kun ensimmäinen Die Hard -elokuva ilmestyi vuonna 1988. Hän näytteli pääroolia kaikissa viidessä elokuvasarjan elokuvassa. Muita tunnettuja rooleja Bruce teki muun muassa elokuvissa Pulp Fiction, Kuudes aisti ja Sin city.

Lue myös: Elämäkerta paljastaa: Näin Markus Selin sikaili Hollywood-eliitin Karibian-risteilyllä – Renny Harlin muistelee: ”Jengi oli aivan raivona, Markusta pidettiin aivan psykopaattina”

Toimintaelokuvan "Born American" eli "Jäätävä polte" tekijät, käsikirjoittaja Markus Selin (vas) ja ohjaaja ja käsikirjoittaja Renny Harlin joulukuussa 1985.
Toimintaelokuvan ”Born American” eli ”Jäätävä polte” tekijät, käsikirjoittaja Markus Selin (vas) ja ohjaaja ja käsikirjoittaja Renny Harlin joulukuussa 1985. © Pentti Nissinen / Lehtikuva / IS
X