Kiusana huono muisti? Esittelemme arjen apulaiset – Nämä hajamielisen ja muistisairaan erilaiset apuvälineet tuovat turvaa ja helpotusta

Tavallisille hajamielisille ja muistisairaille on runsaasti apureita.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

© dementiaonlineshop.com

Tavallisille hajamielisille ja muistisairaille on runsaasti apureita.
Teksti: Vesa Ylä-Jääski

Huono muisti kalvaa montaa tervettäkin, kun tapaamisia unohtuu ja esineitä katoaa.  Tutkimuksiin kannattaa silti hakeutua viipymättä, jos muistisairautta epäilee. Etenevää muistisairautta potevan pärjääminen ja kodin turvallisuus varmistetaan asiantuntijan kanssa. Kun huonomuistisen ja muistisairaan apuvälineet hankitaan ajoissa, niihin ehtii tottua arjessa ja jo ennen sairauden etenemistä.

Turvatekniikka ja turvalliset kodin laitteet estävät tapaturmat. Päälle unohtunut liesi voi aiheuttaa pahimmillaan tulipalon.

Liesivahti ja automaattisesti sammuva turvaliesi parantavat huonomuistisen turvallisuutta. Induktioliesi ei kuumene tyhjänä, ja yli kiehunut ruoka sammuttaa sen automaattisesti.

Turvallinen silitysrauta sammuu automaattisesti, jos sitä ei liikuta vähään aikaan tai se unohtuu vaaralliseen asentoon. Palovaroitin tarvitaan jokaiseen huoneeseen. Hanki myös häkävaroitin, jos kodissa on tulisija.

Unohtuikohan sähkölaite päälle? Ei hätää. Älypistorasia komennetaan sammuksiin puhelimella myös matkalla.

Muistin tueksi apuvälineet ja turvalaitteet

Kun poistumme nykyaikaisesta älykodista, automatiikka muun muassa sammuttaa tarpeettomat sähkölaitteet, sulkee veden tulon ja lukitsee takaoven. Auki unohtuneesta ikkunasta ja ovesta saa varoituksen.

Mihin laitoinkaan lompakon ja avainnipun? Esineeseen liitetty niin sanottu bluetooth-paikannin antaa äänimerkin napauttamalla älypuhelimen näyttöä samassa huoneistossa.

GPS-paikannin perustuu ulkona toimivaan satelliittipaikannukseen ja esineen sijainnin näkee puhelimen kartassa. Nokkelan bluetooth-paikantimen viimeisin sijainti tallentuu omistajan puhelimeen. Kartta näyttää, että esine unohtui ystävän kotiin.

Muista lääkkeet – oikeaan aikaan ja oikea annos

© dementiaonlineshop.com

© dementiaonlineshop.com

Oikeat lääkkeet on otettava oikeaan aikaan jotta ne tehoavat. Carousel Advance -lääkeannostelija muistuttaa valittuina aikoina ja hälyttää kunnes lääkkeet on otettu. Älydosetti maksaa 255 e.

Ajastettu kello muistuttaa tarpeen tullen

© apukauppa.fi

© apukauppa.fi

Selkeä kello muistuttaa lääkkeistä ja muista tärkeistä asioista. Hälytyksen voi kuitata kaukosäätimellä. Kalenterikello maksaa 159 e. Sen voi asettaa pöydälle tai kiinnittää seinään.

Löydä esineet paikantimen avulla

© gigantti.fi

© gigantti.fi

Onko avainnippu, lompakko tai kaukosäädin hukassa? Esineeseen liitetty paikanninläpyskä piipittää puhelimen näyttöä napauttamalla. Löydä puhelin läpyskän nappia painamalla. Chipolo maksaa 30 e.

Muistisairaan tärkeä apuväline paljastaa sijainnin

© dementiaonlineshop.com

© dementiaonlineshop.com

Ranneke välittää kantajan sijainnin omaiselle satelliittipaikannuksella. Poistuminen turva-alueelta antaa hälytyksen. Paikannin maksaa noin 200 e. Se on myös puhelin.

Turvallisempi liesi

© upo.fi

© upo.fi

Ajastin sammuttaa lieden automaattisesti määräajan kuluttua. Keraaminen taso on helppo puhdistaa, ja uunissa on käytännöllinen höyrypuhdistus. Turvaliesi UPO LK52TG1 maksaa noin 500 e.

Liesivahti kytkee lieden päältä

© Innohome

© Innohome

Älykäs lämpöanturi havaitsee vaaran, varoittaa ja sammuttaa päälle unohtuneen sähkölieden automaattisesti. Innohome Liesivahti SGK5010 maksaa noin 300 e. Kuluja tulee lisäksi asennuksesta.

Lue myös: Onko käsiesi puristusvoima heikentynyt? Hukkuvatko avaimesi? Testasimme kuusi näppärää apuvälinettä – Nämä helpottavat arkeasi!

Juttu on julkaistu ensi kerran Viva-lehden numerossa 6/2023.

Lue myös: Kun Alzheimerin tauti muuttaa elämän – Kuinka kohdata muistisairas läheinen? Miltä muistisairaus tuntuu potilaasta? Lue rohkaisevat neuvot

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X