Tuhansilta vähävaraisilta nuorilta opiskelijoilta jää oppimateriaalilisä saamatta – Kela: ”Moni opiskelija ei ole ilmeisesti tiennyt, että hänen kannattaa hakea opintotukea”

Opintotuen piiriin kuuluvat pienituloisten perheiden opiskelijat saavat nyt automaattisesti myös oppimateriaalilisää. Tieto ei ole tavoittanut opintotuen ulkopuolella olevia nuorimpia opiskelijoita, joita Kela arvioi olevan lähes 8 000.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Opintotuen piiriin kuuluvat pienituloisten perheiden opiskelijat saavat nyt automaattisesti myös oppimateriaalilisää. Tieto ei ole tavoittanut opintotuen ulkopuolella olevia nuorimpia opiskelijoita, joita Kela arvioi olevan lähes 8 000.
(Päivitetty: )
Teksti:
Terhi Harper

Vastikään julkaistun Kelan tilaston mukaan opintorahan oppimateriaalilisää sai elokuussa reilut 21 000 opiskelijaa. Heistä 17-vuotiaita oli hieman yli 9 000, kun taas 16 –vuotiaiden osuus jäi alle kolmannekseen tästä.

”Ei ole mitään loogista syytä sille, että 16-vuotiaita tuensaajia olisi olennaisesti vähemmän kuin 17-vuotiaita. Moni opiskelija ei ole ilmeisesti tiennyt, että hänen kannattaa hakea opintotukea”, toteaa Kelan etuuspäällikkö Piia Kuusisto.

Oppimateriaalilisän suuruus on 46,80 euroa kuukaudessa.

Oppimateriaalilisää voi hakea verkossa – Etuutta haetaan opintotukihakemuksella

Jos opiskelija ei saa vielä opintotukea, mutta olisi oikeutettu oppimateriaalilisään, hän voi hakea opintotukea verkossa tai opintotuen hakemuslomakkeella. Kun opiskelija hakee opintotukea, Kela selvittää automaattisesti, mitä kaikkia opintotuen osia hän voi saada.

Toisen asteen koulutusta suorittava nuori voi saada opintorahan oppimateriaalilisää, jos hänen vanhempiensa yhteenlasketut tulot ovat enintään 41 100 euroa vuodessa.

Oppimateriaalilisää voi saada kotona asuva alle 20-vuotias ja muualla asuva alle 18-vuotias. Myös 15–16-vuotiaat voivat saada oppimateriaalilisää, vaikka he eivät voi lapsilisän takia saada muuta opintorahaa.

”Korostan sitä, että hakeminen on todella helppoa. Kaikki mitä opiskelijan tarvitsee tehdä, on syöttää nimensä, osoitteensa ja oman oppilaitoksensa tiedot sekä allekirjoittaa lomake”, Kuusisto kertoo.

Uusi kampanja pyrkii tavoittamaan nuoret opiskelijat

Piia Kuusiston mukaan Kela tiedotti touko-kesäkuun vaihteessa toisen asteen oppilaitoksia uudesta elokuussa voimaan astuneesta oppimateriaalilisästä laajasti.

Kun tilastotieto alhaisista tuen saajien määristä kävi ilmi, Kelassa päätettiin uuden tiedotuskampanjan starttaamisesta syyskuun lopussa,

”Uutena asiana olemme pyytäneet lukioita ja toisen asteen ammatillisia oppilaitoksia välittämään Kela-tiedotteen oppimateriaalilisästä omien oppilashallintajärjestelmiensä, kuten esimerkiksi Wilma-järjestelmän kautta”, Piia Kuusisto sanoo ja toivoo, että käynnissä oleva kampanja tavoittaisi mahdollisimman monia uusia pontentiaalisia tuen saajia.

X