Suomi sai näpäytyksen Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta - Keskeytti yhdessä päivässä irakilaispakolaisen laittoman käännytyksen

Suomi oli palauttamassa pakolaisen, vaikka suomalaiset viranomaiset uskoivat tämän joutuneen siepatuksi, vainotuksi ja kidutetuksi Irakissa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Suomi oli palauttamassa pakolaisen, vaikka suomalaiset viranomaiset uskoivat tämän joutuneen siepatuksi, vainotuksi ja kidutetuksi Irakissa.
(Päivitetty: )
Teksti: Hertta-Mari Kaukonen

Kesäkuu 2018. Irakilainen pakolainen oli saanut lakimieheltään postitse hallinto-oikeuden hylkäävän turvapaikkapäätöksen ja ilmoituksen, ettei lakimies enää hoida hänen asioitaan.

”Hän haki meiltä apua, kun valitusaikaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen oli enää alle viikko jäljellä. Oli kiire”, Pakolaisneuvonnan johtava lakimies Marjaana Laine kertoo.

Pakolaisneuvonta on turvapaikanhakijoihin erikoistunut lakiasiaintoimisto ja kansalaisjärjestö.

”Pystyimme ottamaan tapauksen käsittelyyn, koska viranomaiset olivat hyväksyneet kaikki olennaiset seikat, kuten pakoa edeltäneen sieppauksen ja kidutuksen”, Laine sanoo.

Kun korkein hallinto-oikeus ilmoitti, että ei pysäytä käännytystä, Pakolaisneuvonta auttoi hakijaa tekemään valituksen Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen.

Hämmästyttävää tarinassa on nopeus, jolla Euroopan ihmisoikeustuomioistuin puuttui tapaukseen ja nopeus, jolla suomalaiset viranomaiset korjasivat virheen.
Ihmisoikeustuomioistuin antoi täytäntöönpanokiellon yhdessä päivässä.

Miksi?

Viranomaiset korjasivat virheen nopeasti

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin reagoi hyvin nopeasti täytäntöönpanokieltoihin, joissa vedotaan pakolaisen hengenvaaraan tai vaaraan joutua suoran väkivallan uhriksi.

”Tässä tapauksessa ihmisoikeustuomioistuin toimi tosi nopeasti eli jo seuraavana päivänä, mutta jos valitusta ei olisi tehty, virhettä ei olisi korjattu. Viranomaiset korjasivat virheen poikkeuksellisen nopeasti”, Laine sanoo.

Sen jälkeen myös Suomen viranomaiset peruivat maastakarkoituksen. Pakolainen sai anomansa oleskeluluvan, joten asian käsittely on lopetettu juuri ihmisoikeustuomioistuimessa.

Jos kansainvälisen suojelun tarve oli näin ilmiselvä, että käännytysprosessi pysäytettiin päivässä, miksi pakolainen oli alun perin käännytysvaarassa Suomessa?

”Suomen viranomaisilla on liian korkea kynnys myöntää kansainvälistä suojelua”, Laine sanoo.

Paniikkinappula pohjassa

Pakolaisneuvonnan lakimies Laine muistuttaa, että elämme yhä vuoden 2015 pakolaisten suuren määrän aiheuttamassa poikkeustilanteessa.

”Syksyn 2015 jälkeen turvapaikanhakuprosessissa ei ole kunnolla selvitetty suojeluntarpeen perusteita, eikä arvioitu oikein uhkaa. Näyttökynnystä on nostettu ja oikeusapua vähennetty. On väärällä tavalla tehostettu, hätiköity ja painettu paniikkinappulaa”, Laine sanoo.

Pakolaisneuvonta-järjestön mukaan satoja tai jopa tuhansia turvapaikkahakemuksia on mennyt koko turvapaikanhakuprosessin läpi ilman, että heidän kansainvälisen suojelun tarvettaan on arvioitu lainsäädännön edellyttämällä tavalla.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimesta ja YK:n kidutuksen vastaisesta komiteasta tulee vuosittain yksittäisiä Suomea koskevia maasta poistamisen estäviä päätöksiä.

”Suomalaisten viranomaisten pitäisi nyt ottaa opiksi ja korjata menettelynsä. Tämä tapaus osoittaa, että varsin selkeässäkään tilanteessa ei Suomessa estetä käännytystä”, Laine sanoo.

Mitä olisi tapahtunut, jos irakilainen pakolainen ei olisi valittanut Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen?

”Hakija olisi voitu käännyttää todelliseen vaaraan eli joutua uudelleen kidutetuksi. Suomi valtiona olisi syyllistynyt yhden keskeisimmän ihmisoikeusvelvoitteen loukkaamiseen eli jättänyt antamasta kansainvälistä suojelua ihmiselle, joka sitä selvästi tarvitsi”, Laine muistuttaa.

X