Irakiin palautetun ja ammutun Alin Noor-tyttären epätoivo: ”Pelkään nyt koko perheeni kuolleen Bagdadissa”

Alin Suomessa asuva tytär menetti joulukuussa yhteyden myös äitiinsä ja sisariinsa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Turvapaikanhakija Ali ammuttiin Bagdadissa joulukuussa 2017. Kuvassa vapaaehtoistyötä tekevä Bunny Alin seurassa vuonna 2016.

Alin Suomessa asuva tytär menetti joulukuussa yhteyden myös äitiinsä ja sisariinsa.
(Päivitetty: )
Teksti:
Miia Saari

Suomesta Irakiin käännytetyn  ja siellä pian paluunsa jälkeen ammutun Alin Suomessa asuva Noor-tytär pelkää koko Irakissa asuneen perheensä kuolleen Bagdadissa. Noorin ja hänen aviomiehensä mukaan kotitaloon tehtiin isku joulukuussa. Perhe sai tiedon iskusta perheen naapurissa asuvalta rouvalta, jonka Noor on tuntenut lapsesta asti.

”Naapurin rouva soitti Noorille joulukuun alussa ja kertoi järkyttyneenä nähneensä aseistautuneiden miesten tunkeutuneen perheen kotitaloon ja kuulleensa tulitaistelun ääniä. Sen jälkeen Noor menetti kaikki kontaktit perheeseensä, kukaan ei vastaa puhelimeen”, Noorin aviomies kertoo Seuralle.

Noor ei puhu suomea eikä englantia, joten aviomies toimii vaimonsa tulkkina.

Kielteinen turvapaikkapäätös koitui kohtaloksi

Bagdadissa asuneeseen perheeseen kuuluvat 21-vuotiaan Noorin äiti ja kolme sisarusta. 20-vuotias veli tuli Suomeen Noorin ja Ali-isän kanssa, mutta sai kielteisen turvapaikkapäätöksen ja palasi Irakiin. Noorilla on myös kaksi siskoa, 14-vuotias ja 5-vuotias.

”Tilanne on pelottava ja sekava, emme tiedä lainkaan, mitä siellä on tapahtunut, emmekä saa vahvistettua tietoja. Naapurin rouva ei uskalla puhua enää puhelimessa, koska pelkää oman henkensä puolesta”, aviomies kertoo.

Suomalainen vapaaehtoistyöntekijä Bunny on ollut Noorin perheen tukena Alin kuoleman jälkeen.

”Tutustuin Aliin, kun tein vapaaehtoistyötä vastaanottokeskuksessa, jonne Ali sijoitettiin vuonna 2015. Hän oli ahkerasti mukana toiminnassamme ja ystävystyimme. Viimeksi näin Alin 50-vuotisjuhlissani elokuun lopussa. Menetin yhteyden häneen syksyllä, enkä edes tiennyt hänen palanneen Irakiin”, Bunny kertoo.

Bunny sai tiedon Alin kuolemasta tämän ystävän kautta ja otti yhteyttä Nooriin välittömästi.

Nuoren perheen tilanne on lohduton – äiti ja lapset uhataan karkottaa Irakiin

”Tapasin joulukuussa tämän nuoren perheen ensimmäisen kerran ja tapaaminen oli sydäntäsärkevä”, Bunny kertoo.

”Noor ei tuntenut minua, mutta tuli heti viereeni ja vain itki ja itki olkaani vasten. Kun itku hellitti, hän meni istumaan patjalle ja vain tuijotti eteensä. Luulen, että hän oli jonkinlaisessa sokkitilassa ja taitaa olla edelleen”, Bunny kertoo.

Noor oli tuolloin juuri saanut vahvistuksen isänsä Alin kuolemasta ja koko muukin perhe oli kadoksissa. Samoihin aikoihin myös Noor itse oli saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen, jonka mukaan hänet palautetaan Irakiin pienten lastensa kanssa. Esikoinen on 1,5 –vuotias, kuopus viisi kuukautta vanha.

Lapset ovat syntyneet Suomessa ja heidän isällään, Noorin aviomiehellä, on pysyvä oleskelulupa Suomeen.

Noor on valittanut kielteisestä turvapaikkapäätöksestä hallinto-oikeuteen, joten vielä käännytystä ei voida toteuttaa. Asian käsittely saattaa kestää kuukausia, jopa vuoden.

”Mutta tilanne on äärimmäisen stressaava koko perheelle, myös Noorin aviomiehelle. Hänen vaimonsa ja pienet lapsensa uhataan lähettää maahan, jossa vaimon isä on tapettu ja koko muu suku on kadoksissa”, Bunny kertoo.

Aviomies kertoo, että yksi este perheen jäämiseksi Suomeen on se, että hän on opiskelija ja tällä hetkellä rakennusalan työharjoittelija. Palkka ei kuulemma riitä perheen elättämiseen.

”Kaikki keinot perheiden erottamiseksi ovat Suomessa nyt käytössä”

Mutta miten on mahdollista, että isä, jolla on pysyvä oleskelulupa Suomeen, on vaarassa menettää omat lapsensa Irakiin?

Asiaa kommentoi Seuralle pakolaisten asioita hoitava juristi. Pakolaisjuristit eivät esiinny julkisuudessa nimillään turvallisuusuhan vuoksi.

”Näitä tapauksia on paljon, ja jos ne kaikki tulisivat julkisuuteen, kukaan ei uskoisi, voiko tämä olla tottakaan. Suomesta käännytetään nyt jopa suomen kansalaisten lapsia, se on tämän hetken tilanne. En voi sanoin kuvailla, kuinka vaikeaa Suomeen on tällä hetkellä saada perheenjäseniä tai pysymään heitä täällä”, juristi sanoo.

Juristin mukaan kaikki keinot perheiden erottamiseksi ovat tällä hetkellä maahanmuuttoviraston käytössä.

”On vaikeaa saada vaimo pysymään Suomessa, lapset pysymään Suomessa, lasten isä pysymään Suomessa, vaikka lapset asuvat täällä pysyvästi. Vaikka lapset ovat Suomen kansalaisia, isiä käännytetään”, juristi sanoo.

”Alin kielteinen turvapaikkapäätös oli käsittämätön”

Bunny muistelee Alin olleen äärimmäisen mukava herrasmies, joka rakasti lapsiaan ja ikävöi suunnattomasti Irakiin jääneitä tyttäriään ja muuta perhettään. Hän esitteli usein kuvia viisivuotiaastaan ja toivoi saavansa perheen Suomeen. Huoli heistä oli valtava.

Bunny ei voi käsittää, miksi Ali ei saanut Suomesta turvapaikkaa.

”Minulla on kopiot Alin valituksesta hallinto-oikeuteen. Ali oli korkeassa asemassa oleva poliisi, joka tutki korruptiota ja ihmisoikeusrikkomuksia ja jonka henkeä uhattiin toistuvasti Irakissa. Maahanmuuttovirasto myönsi päätöksessään tiedot oikeiksi, mutta hylkäsi silti Alin hakemuksen. Se on sanoinkuvaamattoman järkyttävää.”

Ali ei saanut turvapaikkaa Suomesta. Hän valitti hallinto-oikeuteen.

Ote Alin valituksesta hallinto-oikeuteen, kun hän sai kielteisen turvapaikkapäätöksen.

Noorin aviomies kertoo, että Ali pakeni Irakista sen jälkeen, kun hänen autoonsa oli asetettu pommi kaksi kertaa. Koko perheen ja varsinkin pienen tyttären oli liian riskialtista lähteä vaaralliselle pakomatkalle.

Ylen tietojen mukaan bagdadilaisen sairaalan kuolintodistuksessa kerrotaan Alilla olleen kuollessaan kolme ampumahaavaa päässä ja vartalossa. Bagdadin poliisin keräämien silminnäkijähavaintojen mukaan tuntemattomat miehet olivat avanneet tulen rekisterikilvettömästä Nissan Navara -lava-autosta. Välikohtaus tapahtui sunnuntaina 17.12.2017 Shaari’a Falastiinilla, eli Palestiina-kadulla.

X