Kuule paremmin - Nämä kuulokojeet ja apuvälineet helpottavat huonokuuloisen arkea

Kuulokeskuksesta saa ilmaiseksi kuulokojeen ja muut tarpeellisiksi katsotut apuvälineet, jos alenema täyttää kriteerit. Asiantuntija valitsee sopivimman kuulokojeen ja säätää sen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Älä viivyttele kuulotutkimuksiin menemistä.

Kuulokeskuksesta saa ilmaiseksi kuulokojeen ja muut tarpeellisiksi katsotut apuvälineet, jos alenema täyttää kriteerit. Asiantuntija valitsee sopivimman kuulokojeen ja säätää sen.
Teksti: Vesa Ylä-Jääski

Pinnisteletkö saadaksesi puheesta selvää? Kuunteletko televisiota toisten mielestä liian kovalla? Olisiko aika hankkia kuulokoje? Varaa aika terveyskeskuslääkärille. Hän tutkii kuulon ja lähettää tarvittaessa tarkempiin tutkimuksiin.

Etevä digitaalinen kuulokoje vaimentaa hälyä ja saa puheen kuulumaan selkeästi. Normaalikuuloista koje ei käyttäjästään silti tee, ja totuttelukin kysyy kärsivällisyyttä.

Kuulokoje kuulonhuollon ammattilaiselta

Eivätkö lääketieteellisin perustein myönnetyt ilmaiset apuvälineet riitä tai miellytä? Kuulokojeen voi ostaa kuulonhuoltoon erikoistuneelta ammattilaiselta.

Itse ostetun kuulokojeen hinta vaihtelee tuhannesta tuhansiin euroihin. Lisäksi pitää kustantaa tutkimus-, sovitus- ja kontrollikäyntien kulut.

Kuulokoje ja monet muut apuvälineet tuovat helpotusta, kun huono kuulo vaivaa.

Kuulokoje ja monet muut apuvälineet tuovat helpotusta, kun huono kuulo vaivaa. © iStock

Korvantauskoje, kommunikaattori vai induktiosilmukka?

Yleisin eli korvantauskoje asetetaan korvalehden taakse. Korvakäytävään tuleva kappale rakennetaan yksilöllisesti. Korvakäytäväkoje valmistetaan korvakäytävästä otetun muotin mukaiseksi. Käsittely kysyy sorminäppäryyttä. Taskukoje pidetään taskussa tai kaulalla pussukassa. Kookkaita säätimiä on helppo käsitellä.

Kommunikaattori puolestaan vahvistaa äänet kevytkuulokkeista kuunneltaviksi. Laite soveltuu huonokuuloiselle, jolle kuulokoje ei jostakin syystä käy.

Induktiosilmukka välittää kuulokojeeseen puheen ja karsii melun teatterissa, kirkossa ja palvelupisteessä. Silmukka tulee kaulalle tai se sisältyy vaikkapa tyynyyn. Ääni voidaan välittää myös fm- ja infrapunalaitteella.

Puhelimen soittoilmaisin helpottaa arkea, mikäli kuulokoje ei ole vielä käytössä.

Puhelimen soittoilmaisin helpottaa arkea, mikäli kuulokoje ei ole vielä käytössä. Kuulokauppa.fi

Induktiosilmukka ja langaton vapaus

Langaton TV:n lisälaite Sennheiser Flex 5000

Langaton TV:n lisälaite Sennheiser Flex 5000. Kuulokauppa.fi

Kuuntele televisiotaja muita äänilähteitä hälyjen häiritsemättä. Liiku ja puuhastele silti vapaasti. Langaton TV:n lisälaite Sennheiser Flex 5000 ja induktiosilmukka maksavat yhteensä 280 e.

Kätevä silmukka ja helpot puhelinkeskustelut

Induktiosilmukka Artone Max 3.

Induktiosilmukka Artone Max 3. Kuulokauppa.fi

Yhdistä puhelin kuulokojeeseen johdoitta. Käytännöllisen kaulalle tulevan induktiosilmukan selkeillä napeilla hallitset puhelut ja säädät äänenvoimakkuuden. Artone Max 3 maksaa noin 190 e.

Kommunikaattori vahvistaa äänet

Kommunikaattori Comfort Duett

Kommunikaattori Comfort Duett. Audienta.fi

Vahvista äänet, kuule keskustelut ja tv. Kuule paremmin teatterissa, kirkossa ja asiointipisteessä induktiosilmukalla. Kommunikaattori Comfort Duett maksaa 255 e. Latausteline korvaa paristot.

Ladattava kuulokoje

Kuulokojeen langaton laturi korvaa vaihdettavat paristot

Langaton laturi korvaa vaihdettavat paristot

Piskuisen korvantauskojeen langaton laturi korvaa vaihdettavat paristot. Yhteys puhelimeen on langaton. Ladattavan kojeparin GN ReSound linx Quattro RE61 suuntaa antava hintaluokka on 3 000 e.

Langaton älymikrofoni

Kynältä näyttävä Phonak Roger Pen -älymikrofoni

Kynältä näyttävä Phonak Roger Pen -älymikrofoni. Audienta.fi

Ymmärrä ja saa puheesta paremmin selvää melussa ja etäällä. Kynältä näyttävä Phonak Roger Pen -älymikrofoni yhdistetään kuulolaitteen langattomaan vastaanottimeen. Mikrofoni maksaa noin 900 e.

Lähes huomaamaton kuulokoje

Kuulokoje räätälöidään juuri sinun korviisi ja kuuloosi sopivaksi.

Kuulokoje räätälöidään juuri sinun korviisi ja kuuloosi sopivaksi. Widex

Kuule enemmän ja saa selvää puheesta. Korvakäytävään tulevaa kojetta muut tuskin huomaavat. Koje räätälöidään juuri sinun korviisi ja kuuloosi sopivaksi. Kokonaishinta on tapauskohtainen.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 2/20.

Lue myös: Sari Lindgren häpesi vuosikymmeniä kuulovammaansa – Sisäkorvaistuke toi vihdoin elämään uusia sävyjä

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X