Älä tee tätä yleistä virhettä tietokoneissa ja älylaitteissa – Asiantuntija varoittaa: ”Tietomurto voi johtaa sähköisen henkilöllisyyden anastamiseen”

Tietomurto on riski, mikäli salasanojen asettamisesta ei tee huolellisesti. Salasanan hallintaohjelma pelastaa pulasta ja parantaa verkkoturvallisuutta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Aseta salasana oikein! Lue vinkit.

Tietomurto on riski, mikäli salasanojen asettamisesta ei tee huolellisesti. Salasanan hallintaohjelma pelastaa pulasta ja parantaa verkkoturvallisuutta.
(Päivitetty: )
Teksti:
Terhi Harper

Tietomurto on yllätys, jota kukaan ei halua kokea.

Vaikka vaihtoehtoisia keinoja, kuten sormenjälki- ja kasvotunnistuksia, on otettu käyttöön mobiililaitteilla vaihtelevalla menestyksellä, salasanat kuuluvat edelleen verkonkäyttäjän arkeen.

Moni sortuukin kiireessä valitsemaan yhden ja saman, helposti muistettavan salasanan jokaiseen sisäänkirjautumista vaativaan palveluun.

Ei kannattaisi, varoittavat asiantuntijat.

”Yhden ja saman salasanan käyttö tekee käytetyistä palveluista ja omasta sähköisestä identiteetistä haavoittuvaisia tietomurrolle, jossa salasanat sekä tunnukset siirtyvät rikollisen verkkokalastuksen johdosta vääriin käsiin”, kertoo työasema-arkkitehti Tapio Kuosma PHOENIX Groupilta.

Lue myös: Seksipalveluita myyvä sivusto nappasi oululaisen yrittäjänaisen kasvokuvan: ”Profiili löytyy edelleen, vaikka olen tehnyt jo viikko sitten ilmiannon – kuvaani käytetään luvatta”

Tietomurto voi johtaa sähköisen henkilöllisyyden anastamiseen

Tapio Kuosman mukaan verkkorikollisten pääasiallinen tavoite on tehdä rahallista voittoa salasanoilla, joita he saavat erilaisista tietomurroista.

Pyrkimyksenä on saada haltuun käyttäjän sähköposti, jonka avulla voidaan manipuloida salasanoja erilaisiin verkkokauppoihin ja maksupalveluihin.

”Tietomurto voi johtaa pahimmassa tapauksessa sähköisen henkilöllisyyden anastamiseen, mikäli verkkorikollinen saa avaimet riittävän moneen henkilön käyttämään palveluun”, Kuosma sanoo.

”Kun rikollinen nollaa käyttäjän salasanan esimerkiksi Ebay- tai Amazon -verkkokauppoihin, kirjautuminen niihin on sen jälkeen helppoa. Verkkomurron kohteena olevan henkilön laskuun voidaan tilata kallista tavaraa kokonaan toiseen katuosoitteeseen. Lopuksi tavarat myydään voitolla eteenpäin.”

Hakkeri tavoittelee taloudellista voittoa

Tietomurto on hakkerin välitavoite, kun tämä tavoittelee taloudellista voittoa. © iStock

Nopeus on valttia, jos tunnukset on kaapattu

Mikäli huomaa, että oma salasana ja tunnukset on kaapattu, kannattaa toimia ripeästi.

”Aivan ensimmäiseksi tulee vaihtaa uusi salasana jokaiseen palveluun salasanan hallintaohjelman avulla ja ottaa käyttöön kaksivaiheinen tunnistus, jos se on mahdollista. Tämän jälkeen on hyvä kirjautua ulos kaikista istunnoista, joihin on ollut kirjautuneena omilla tunnuksilla – Toiminto kannattaa suorittaa jokaiselle laitteelle, joissa istuntoja on aktiivisena, Tapio Kuosma neuvoo.

Esimerkiksi Facebook-sovelluksen turvallisuus- ja kirjautumisasetuksista pääsee kirjautumaan ulos myös toisella tietokoneella, puhelimella tai tabletilla olevista aktiivisista  istunnoista.  

Kun istunnoista kirjautuu asianmukaisesti ulos, myös rikollisen laite kirjaa tunnuksen palvelusta ulos – Ja kun salasana on vaihdettu, palveluun ei pääse kirjautumaan takaisin sisään vanhoilla, anastetuilla tunnuksilla.

Ole aktiivinen – reklamoi ja ota kuvankaappauksia

Mikäli maksukorttia on käytetty väärin, Kuosma neuvoo tekemään reklamaatiot niistä ostoksista, joita rikollinen on tehnyt uhrin nimissä. Maksuista tulee tehdä oikaisupyyntö luottokorttiyhtiölle ja rikosilmoitus poliisille.

Kuosman mukaan varkauksista kannattaa kerätä todisteita kuvankaappauksilla. Kannattaa myös merkitä itselleen muistiin, mitä on tehnyt väärinkäytöksen selvittämiseksi.

Verkkorikollinen ostaa uhrin laskuun

Verkkorikollinen ostaa uhrin laskuun. © iStock

Palveluntarjoaja auttaa pulmatilanteissa

Tapio Kuosma muistuttaa, että tietoja voidaan käyttää väärin myös sosiaalisessa mediassa. Paras tapa hoitaa asia on ottaa yhteys palveluntarjoajaan ja pyytää tätä poistamaan valheelliset tiedot, kuten viestit tai kuvat.

Facebookin käyttäjän kannattaa poistaa ohjelmiston yhteydestä kaikki ylimääräiset asennetut sovellukset, joiden käyttötarkoituksesta ei ole varma. Tarvittaessa voi pyytää apua ottamalla yhteyttä palveluntarjoajaan.

Salasanan hallintaohjelma on tärkeimpiä verkon turvallisuustekijöitä

”Salasanan hallintaohjelma tulisi olla käytössä jokaisella, joka käyttää internetiä tai älylaitteita – se on yksi tärkeimmistä turvallisuustekijöistä verkossa”, toteaa Tapio Kuosma.

Hän suosittelee valitsemaan ohjelman luotettavalta valmistajalta, joka ei säilytä käyttäjän salasanoja omilla palvelimillaan.

”Itse suosin EU-alueella toimivien valmistajien tuotteita”, Kuosma vinkkaa.

Lue myös: Surffaa ja shoppaile turvallisesti netissä – Vältä virukset, haitta- ja vakoiluohjelmat näillä vinkeillä!

X