HUS varautuu rakentamaan lisätiloja koronapotilaille – tarvittaessa vaikka Meilahden sairaalan parkkipaikoille

HUS selvittää kenttäsairaalan rakentamista koronapotilaille Helsingin keskustaan: helpoin paikka olisi Meilahden sairaalan pysäköintialue. Siirrettäviä sairaalarakennuksia pystytään Suomessa rakentamaan muuallekin parissa kuukaudessa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Suomeen saattaa nousta tilapäisiä sairaaloita koronapotilaille. Kuvassa Seinäjoen lastensairaala, joka oli valmistuessaan syksyllä 2019 maan suurin siirtokelpoinen sairaalarakennus.

HUS selvittää kenttäsairaalan rakentamista koronapotilaille Helsingin keskustaan: helpoin paikka olisi Meilahden sairaalan pysäköintialue. Siirrettäviä sairaalarakennuksia pystytään Suomessa rakentamaan muuallekin parissa kuukaudessa.
(Päivitetty: )
Teksti:
Jukka Heinonen

Koronavirus COVID-19 leviää Suomessa nyt nopeasti. Tartunnan saaneita suomalaisia oli viime sunnuntaina sairaalahoidossa 43, maanantaina 50 ja tiistaina 73. Tänään keskiviikkona puoliltapäivin heitä oli THL:n tietojen mukaan 82, heistä 22 tehohoidossa.

Tilanne on pahin Uudellamaalla. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) toimitusjohtaja Juha Tuominen kertoi tiistaina Ylen A-studiossa, että hänen sairaanhoitopiirinsä sairaaloissa oli yli 50 koronapotilasta. Heistä yli kymmenen oli tehohoidossa.

”Käyrä menee kuin raketti suoraa viivaa ylöspäin”, Tuominen luonnehti tuolloin taudin leviämistä.

Sairaalahoitoa vaativien koronapotilaiden määrä on 1,9-kertaistunut kolmen viime vuorokauden aikana. Jos sama tahti jatkuisi, heidän määränsä nousisi nykyisestä 82 potilaasta 1084:ään vain kahdessatoista päivässä.

THL:n uuden ennusteen mukaan 11300-15500 suomalaista koronapotilasta tulee joutumaan sairaalaan ja heistä 3600-5o00 tarvitsee aikanaan tehohoitoa. Kaikki eivät kuitenkaan olisi hoidettavana yhtä aikaa.

Suomessa on yhteensä lähes 500 tehohoito- tai tehovalvontapaikkaa. Niiden määrää ollaan nyt koronatilanteen vuoksi kaksinkertaistamassa noin tuhanteen, muun muassa muuntamalla leikkaussaleja ja heräämöjä tehohoitotiloiksi.

Messukeskus yksi vaihtoehto, mutta se voi olla liian kaukana Helsingin sairaaloista

HUS:n alueella tehohoito- ja valvontapaikkoja on hieman yli sata. Kaikkia niitä ei voi kuitenkaan varata koronapotilaille. Neuro- ja sydänkirurgiset potilaat tarvitsevat myös tehohoitoa, samoin esimerkiksi vaikeista palovammoista kärsivät.

Myös HUS vastaa koronapotilaiden määrän kasvuun omia tilojaan muuntamalla. Tämän lisäksi vuodeosastojen henkilökunnalle opetetaan happihoidon antamista.

”Ensisijaisesti pyrimme järjestämään toiminnot omissa kiinteistöissä. Se on kaikkein potilasturvallisin ratkaisu”, HUS:n kiinteistöjohtaja Vesa Vainiotalo sanoo Seuralle.

Hänen mukaansa selvitykset koronapotilaiden hoitamisesta myös sairaalan nykyisten tilojen ulkopuolella ovat kuitenkin jo käynnissä.

Espanjan pääkaupungissa Madridissa on jo pystytetty koronapotilaille kenttäsairaala messukeskukseen ja Ruotsissa on varauduttu samaan. Seuran tietojen mukaan Helsingin Messukeskus on jo ilmoittanut viranomaisille, että heidän tilansa ovat tarvittaessa käytettävissä.

”Messukeskus on ollut esillä yhtenä vaihtoehtona, jos tämä oikein pahaksi menee”, Vainiotalo sanoo. Helsingin Itä-Pasilassa sijaitseva Messukeskus on tiloiltaan helposti muunneltavissa ja lämmin, mutta se sijaitsee turhan monen kilometrin päässä lähimmistä nykyisistä sairaaloista.

Näin etäällä sijaitseva kenttäsairaala olisi soveliain niille potilaille, joilla ei ole perussairauksia ja joiden oireet ovat suhteellisen lieviä.

”On kuitenkin paljon sairastuneita, jotka tarvitsevat muutakin kuin hengityskoneen. Kaikkia potilaita ei voi viedä kovin kauaksi sairaalan perusinfrasta ja hoidollisista tukipalveluista.”

Meilahden pysäköintialue vahvimmin esillä

Vainiotalo muistuttaa, että uuden sairaalan pystyttäminen loitolle nykyisistä olisi logistisesti hankalaa. Haasteita aiheuttavat esimerkiksi tietoliikenneyhteydet ja sähkönsyötön turvaaminen. Jos lisätiloja tarvitaan, ne olisi hänen mukaansa luultavasti järkevintä pystyttää nykyiselle sairaala-alueelle.

”Siirrettäviä rakennuksia voi saada aika nopeastikin. Juuri äsken lopetimme palaverin, jossa päätimme selvittää, millä aikataululla niitä saisi.”

Sairaalan läheisyyden puolesta puhuu myös potilasturvallisuus.

”Hapen ja muiden sairaalakaasujen toimittaminen on helpompaa, jos ne tulevat keskitetystä järjestelmästä eivätkä pulloista, joista voi tulla puutetta. Ensisijaiseksi sijoituspaikaksi olemme pohtineet Meilahden sairaalakampusaluetta, etenkin sen pysäköintialuetta.”

Sairaala alla kahdessa kuukaudessa

HUS:lla on varsin tuoretta kokemusta nopeasti rakennuttamisesta. Vuonna 2019 sen kolme lastenpsykiatrista osastoa muutti sisäilmaongelmien vuoksi Kivelän sairaala-alueelle Helsingin Töölöön tilapäiseen kiinteistöön, joka oli rakennettu siirreltävistä tilaelementeistä.

Kivelän siirrettävän sairaalan rakentanut suomalainen Fixcel Group on pystyttänyt lisäksi Seinäjoelle tilapäisen lastensairaalan, joka on kytketty varsinaisen sairaalan kaasujärjestelmiin.

”Pystymme tiukan paikan tullen valmistamaan 50-70 vuodepaikan sairaalan alle kahdessa kuukaudessa. Ja jos kolmessa vuorossa ryhdytään rakentamaan, niin nopeamminkin”, toimitusjohtaja Anders Gylling arvioi Seuralle.

 

X