Taikausko ja ihmerohdot eivät pure koronaan: ”Epidemia talttuu vain sillä, että käyttäydymme hetken kuin kiltit lapset päiväkotijonossa”

”Koronaan ei tällä hetkellä ole sataprosenttisesti tepsivää estolääkitystä, eikä edes mökille erakoituminen takaa terveenä säilymistä”, muistuttaa Seuran toimituspäällikkö Petri Korhonen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Seuran toimituspäällikkö Petri Korhonen.

"Koronaan ei tällä hetkellä ole sataprosenttisesti tepsivää estolääkitystä, eikä edes mökille erakoituminen takaa terveenä säilymistä", muistuttaa Seuran toimituspäällikkö Petri Korhonen.
Teksti: Petri Korhonen

Näillä pillereillä tauti lähtee sinua karkuun kuin COVID-19 Töölöstä, helppoheikki lupailee nettisivuillaan, somessa tai jonkun muun viidakkorummun kautta. Osta tämä, niin estät koronaan sairastumisen! Paitsi että ei lähde, eikä estä.

Koronaan ei tällä hetkellä ole sataprosenttisesti tepsivää estolääkitystä, eikä edes mökille erakoituminen takaa terveenä säilymistä. Silti moni uskoo, toivoo ja tarttuu näihin humpuukikauppiaiden tarjouksiin tai taikakeinoihin, vaikka järki sanoisi mitä.

Uskottelemme itsellemme, että joku näistä nyt kalliilla myytävistä ketodieeteistä, vitamiiniuutteista ja pakurikääpätableteista sattumalta toimisi ja pelastaisi juuri minun elimistöni, vaikka se ei tehoaisikaan tuhansiin muihin ihmisiin. Eihän sitä koskaan tiedä, mietimme toiveikkaina.

Lue myös: Näin meitä sumutetaan koronan varjolla – Hopeavettä ja humpuukihoitoja tarjolla joka lähtöön

Koronaepidemia näkyy Helsingin autioituvassa katukuvassa.

Koronaepidemia näkyy Helsingin autioituvassa katukuvassa. © Tommi Tuomi / Otavamedia

Pakenemisen taika on pahin harha

Erityisen helppoa on luulotella, että karkuunlähtö olisi ratkaisu.

Jos häivymme pimeässä pikkuteiden kautta, ovelasti kohta odottavien tiesulkujen ohi mökillemme, ketä se haittaa?

(Se haittaa esimerkiksi niitä tuntemattomia ihmisiä, jotka saavat kantamamme viruksen, kun koskevat samaan bensapumpun kahvaan, jota matkanvarren kylmäasemilla hieroimme. Tai meitä, kun meille käy samoin.)

Meitä hämää itsekuvittelemamme taika: toivomme olevamme niin ainutlaatuisia, että väistämme virukset yhtä notkeasti kuin elokuvien supersankarit väistävät lentäviä luoteja.

Tällainen käytös on tosin yhtä vanhaa kuin ihmiskunta itsekin. 1700-luvun isonvihan aikana paheksuttiin, miten suomalaisetkin hädän hetkellä palasivat varmuuden vuoksi Ukko Ylijumalan palvelijoiksi, muuttivat maakuoppiin ja kantoivat uhrilehtoihin lahjuksia.

Eivät he unohtaneet kirkon opetuksia, mutta taikauskoon turvautuminen tuntui hyvältä lisävakuutukselta. Eihän sitä koskaan tiedä, kuka jumalhahmo siellä yläkerrassa kulloinkin on työvuorossa, kuka etätöissä, ja kuka on joutunut jäämään paratiisiin karanteeniin.

”Raivoamme koronaepidemian edessä kuin kiukuttelevat lapset, kunnes hyväksymme väistämättömän”

Nykyihmisen on helppo hymähdellä esivanhempien käytökselle. Samalla meidän on itse vaikea hyväksyä, että kaikkia inhottavia asioita ei voi lääkkeellä estää tai vakuutuksella korvata.

Nyt raivoamme koronan edessä kuin kiukuttelevat lapset, kunnes hyväksymme väistämättömän: tämä epidemia talttuu vain sillä, että käyttäydymme hetken ajan kuin kiltit lapset päiväkotijonossa kaupungilla.

Liikumme muiden ohjeiden, emme omien halujemme mukaisesti. Pidämme turvaväliä ja tottelemme valtakunnan ylimmän päiväkotitädin, sen yhden Marinin Sannan komentoja:

”Rauhoitu Katri – kyllä Teemu, huomasin sinut – ja nyt Mikael hetki hiljaa että muut kuulevat ohjeita. Hyvä, ripeästi nyt suojatietä pitkin, ketään ei jätetä.”

Ikävä kyllä tähän viisastumiseen tarvitaan kohta esivallan käskyä, rauhallista mutta ehdotonta kurinpalautusta.

Lappiin viikonloppuna virrannut lomalaisruuhka osoitti, että pelkkä kaunis puhe ei enää tehoa ihmisten hölmöilyihin – yksilöllisyydeksi naamioituun moderniin taikauskoon. Joten kokeillaan nyt sitten koronakriisiin pakkoa, kun muu ei auta.

Lue myös: Koronavirukseen löytyi lupaava lääke – Tuoko Avigan avun vaikeasta infektiosta kärsiville?

Lue myös: 10–50 ulkomailta palannutta HUS:n työntekijää on aloittanut työt ilman viikon karanteenia – ”Heillä on maskit ja noudatamme varovaisuutta”

X