Näin meitä sumutetaan koronan varjolla – Hopeavettä ja humpuukihoitoja tarjolla joka lähtöön

Jos joku yrittää myydä sinulle koronavirukseen tepsiviä lääkkeitä tai maagisia ihmedieettejä, kyse on sadan prosentin varmuudella rahastusyrityksestä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Koronan saamista ei nykytieteen mukaan voi estää hopeavedellä, ruokavalion muuttamisella tai positiivisella ajattelulla, vaikka kaikkia näitä meille nyt myydäänkin.

Jos joku yrittää myydä sinulle koronavirukseen tepsiviä lääkkeitä tai maagisia ihmedieettejä, kyse on sadan prosentin varmuudella rahastusyrityksestä.
Teksti:
Petri Korhonen

Muistatko, miten sierainten hierominen suolaan kastetulla vanupuikolla auttoi vuonna 2009 torjumaan H1N1-sikainfluenssavirusta? Aivan, humpuukihoitoja tehtiin mutta tämäkään oikeasti auttanut.

Silti lääkärien mukaan ilmeisesti sadat suomalaiset käsittelivät nenäänsä suolalla monen viikon ajan, tai kurlasivat suolavedellä oksennusta pidätellen.

Tieto lähti liikkeelle uskomushoitojen harrastajien viidakkorummun kautta ilmeisesti ruotsinkieliseltä Pohjanmaalta.

Samalla suunnalla uskottiin toiseenkin myrkkyyn, mystiseen hopeaveteen. Tämä teolliseen vedenpuhdistukseen tarkoitettu liuos voi aiheuttaa vakavia myrkytyksiä, mutta silti sen ympärille kehittyi nopeasti uskonnollinen kultti, vähän kuin ternimaitokapseleihin 1990-luvun lopulla.

Kaikkea näitä tarjotaan nytkin koronan vastahoidoksi – yhtä heikoin todistein. Takana on yleensä halu tienata ihmisten aidolla huolestumisella.

Lue myös: Entinen urheilija Krista Lahtinen epäilee, että sikainfluenssarokotus aiheutti hänen jatkuvan väsymyksensä – Norja maksanut samaan tautiin sairastuneille korvauksia rokotehaitasta

Vitamiinia ja öljyä

Netissä kiertää runsaasti ilmoituksia, joissa mainostetaan erilaisia ”koronaa torjuvia” lisäaineita.

Useimmat myynnissä olevat ihmerohdot näyttävät olevan C-vitamiinijohdannaisia, joiden pitoisuudet ovat suhteellisen pieniä: saman määrän saa syömällä pari mandariinia. Hinnat tosin ovat monikymmenkertaisia hedelmiin verrattuna.

Toinen ”varma suoja” on kuulemma oreganoöljy. Mainospuheiden mukaan päivittäin hörpitty öljy voitelisi nielua niin, että koronavirukset huuhtoutuvat samantien vatsaan jossa mahahapot tekevät niistä selvää.

Antti Heikkilä ja C-vitamiini

Humpuukihoitoja, ketodieettiä ja uskoa

Uskomushoitojulkkiksetkin ovat olleet innokkaasti mukana koronakeskustelussa, tarjoamassa neuvojaan tai palveluitaan.

Kohulääkäri Antti Heikkilä on ylistänyt kiinalaisten saamia hyviä tuloksia C-vitamiinin tehoamisesta epidemioihin, ja kertonut miten hänenkin opettamansa ketogeeninen ruokavalio auttaa ”kansainvälisten tutkimusten mukaan” torjumaan viruksia.

Rotilla tehdyt tutkimukset eivät kuitenkaan suoraan päde ihmisiin, eikä ketotesteissä ole käytetty nykyistä koronavirusta. Kiinasta nyt tulevat tutkimustulokset puolestaan ovat osittain tarkoitushakuisia: maa haluaa osoittaa, että se tekee kaikkensa yrittäessään hallita sieltä lähtenyttä epidemiaa.

Myös aivovalmennusta myyvä Maria Nordin vakuuttaa, että empatia vaikuttaa paranemiseen ja hoitajien suojapuvut lisäävät välillisesti uusien tautien tappavuutta.

”Jos ihmistä hoidetaan kauhunsekaisin tuntein avaruuspuvut päällä, sen tuoma viesti, pelko, heikentää ihmisen immuunijärjestelmää,” Nordin julistaa sosiaalisessa mediassa ja mainostaa aivotreenejään.

Myös jotkut hurmossaarnaajat ovat mainostaneet järjestävänsä lähiviikkoina rukoushetkiä, joissa voi yhteislaulujen ja saarnojen lomassa lahjoittaa kätevästi rahaa heidän lahkoilleen. Tosin näihin tilaisuuksiin ei valmiuslain mukaisesti saisi ottaa yli kymmentä ihmistä kerralla, joten saarnoja siirretään todennäköisesti verkkoon maksullisten linkkien taakse.

 

Maria Nordin

Lue myös: Onko Maria Nordinin tekniikoista haittaa, jos hoidattaa hänen kurssillaan kuukautiskipuja tai endometrioosia? Näin arvioi gynekologi

Lue myös: Sairastunut Jouni kuvailee kovia ja aaltomaisia oireitaan: ”Tuntuu kuin joku heittelisi keilapalloa pään sisällä”

X