Koronavirukseen löytyi lupaava lääke - Tuoko Avigan avun vaikeasta infektiosta kärsiville?

Influenssalääke favipiravir, kauppanimeltään Avigan, on kiinalaisviranomaisten mukaan tehokas koronavirusinfektion hoidossa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Favipiravir-lääkettä testataan myös kiinalaisessa Zhejiang Hisun Pharmaceutical -yhtiössä.

Influenssalääke favipiravir, kauppanimeltään Avigan, on kiinalaisviranomaisten mukaan tehokas koronavirusinfektion hoidossa.
Teksti:
Saga Wiklund

Japanilainen influenssan hoitoon kehitetty lääke favipiravir, kauppanimeltään Avigan, saattaa tuoda apua vaikeasta koronavirusinfektiosta kärsiville. Kyseessä on RNA-viruslääke, jota on käytetty aiemmin myös muun muassa keltakuumeen hoitoon.

Lääkettä testataan ja valmistetaan myös Kiinassa

Fujifilm Chemical -lääketehtaan vuonna 2014 kehittämää lääkettä on annettu japanilaisille koronapotilaille helmikuusta alkaen. Fujifilm on aloittanut Avigan-lääkkeen kliiniset kokeen maaliskuussa; tuloksien saaminen vie useita kuukausia. Lääkettä valmistetaan ja testataan myös Kiinassa.

Kiinassa lääkettä on testattu 200 potilaalla kahdessa sairaalassa Kiinan Wuhanissa ja Shenzenissä. Lääkettä on pidetty tehokkaana; Avigan-lääkettä saaneiden potilaiden oireet helpottivat lyhyessä ajassa.

Virukset katosivat lääkettä saaneiden elimistöstä keskimäärin 4 vuorokaudessa, kun verrokkiryhmässä siinä kesti 11 vuorokautta (verrokkiryhmän potilaita hoidettiin lopinaviirillä ja ritonaviirillä, jotka ovat HIV-lääkkeitä).

COVID-19-koronavirus lähti liikkeelle Kiinasta. Auttaako influenssalääke Avigan vakavasti sairastuneiden oireisiin?

COVID-19-koronavirus lähti liikkeelle Kiinasta. Auttaako influenssalääke Avigan vakavasti sairastuneiden oireisiin? © istock

Hengityskonehoidon tarve väheni

Keuhkokuumeen oireet katosivat lääkettä saaneiden joukossa ilman merkittäviä sivuvaikutuksia. Hengityskonetta tarvitsi vain 8,2 prosenttia potilaista, kun verrokkiryhmässä potilaista 17,1 prosenttia tarvitsi hengityskonetta.

Etelä-Koreassa Avigan-lääkettä ei ole otettu käyttöön, koska sen tehokkuudesta koronaviruksen hoidossa ei sikäläisten terveysviranomaisten mukaan tarpeeksi luotettavaa dataa. Taiwan on sen sijaan hankkinut Avigania.

Tutkimusten mukaan Aviganilla on kuitenkin vakavia sivuvaikutuksia: se voi aiheuttaa sikiöiden epämuodostumia ja kuolemia. Se voi siirtyä miehillä myös siemennesteeseen.

Lue myös: Viisi faktaa, jotka nyt uudesta koronaviruksesta kannattaa tietää

X