Salattu Tor-verkko mahdollistaa myös alaikäisten huumeiden hankinnan – Koska poliisi lisää verkossa myös ennalta estävää toimintaa?

Anonymiteetistä ja rikollisuudesta tunnettu Tor-verkko voi olla myös avun lähde. Sitä on hyödynnetty esimerkiksi päihdetyössä, journalismissa ja kansalaistoiminnassa. Kumpi Tor-verkko lopulta on: uhka vai mahdollisuus?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Anonymiteetistä ja rikollisuudesta tunnettu Tor-verkko voi olla myös avun lähde. Sitä on hyödynnetty esimerkiksi päihdetyössä, journalismissa ja kansalaistoiminnassa. Kumpi Tor-verkko lopulta on: uhka vai mahdollisuus?
(Päivitetty: )
Teksti: Jonna Rautio

Tor-verkko mahdollistaa anonyymin kommunikoinnin. Sen kautta voi käyttää internetin palveluita ilman verkko-osoitteen paljastumista. Verkko on tunnettu rikollisen toiminnan tyyssijana. Moni verkon käyttäjistä ostaa tai myy esimerkiksi huumeita ja lapsipornoa.

A-klinikan Muunto-hanke on hyödyntänyt Tor-verkkoa vuodesta 2016 saakka.

“Toistaiseksi suurin hyöty on ollut sieltä kerätyn tiedon pohjalta tehty tutkimus salatun verkon suomalaisesta huumekaupasta sekä anonyymin päihdetyön tarpeisiin kehitetty Tor-verkkoalusta”, kertoo hankkeen projektikoordinaattori Miina Kajos.

“Yleensä verkossa on tietomurtoriskinsä, mutta ne eivät liity Tor-verkkoon. Eivätkä ole riskejä siellä”, kertoo Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteiden professori Jussi Kangasharju.

Verkossa mahdollisuus poliisi ennalta estävässä toiminnassa

Rikosylikomisario Kari Niinimäki näkee Tor-verkossa mahdollisuuden poliisin ennalta estävän toiminnan näkökulmasta.

“Minkäänlaisia mainoksia tai tiedotteita ei olla sinne Helsingin poliisin toimesta vielä laitettu. Siellä liikkuu myös ostajia, joilla ei ole rikostaustaa tai se on hyvin vähäinen. Näin ollen voitaisiin jonkinlaista tietoa sinne laittaa huumeiden vaarallisuudesta ja millaista rikollisuutta Tor-verkossa esiintyy. Haasteita tähän työhön aiheuttaa anonymiteetti eikä viestin todellista lähettäjää ole mahdollista selvittää”, Kari Niinimäki sanoo.

Anonymiteetti luo verkkoon arvaamattomuutta.

“On viitteitä, että salatun verkon vahva anonymiteetti saattaa tehdä huumeiden hankinnan aiempaa helpommaksi alaikäisille, joille ei kasvotusten helposti kukaan myisi”, Miina Kajos kertoo.

Verkon tarjoamaa anonymiteettiä hyödynnetään WikiLeaks-palveluissa. Ne mahdollistavat salaisten poliittisten ja kaupallisten dokumenttien vuotamisen ilman kiinnijäämisen pelkoa.

Miina Kajos kertoo verkon hyvistä puolista huumehaittoja vähentävässä työssä:

“Tällaisia voivat olla myyjien arviointi ja monien kauppapaikkojen maksutekniikkaa, joiden myötä väkivallan ja velkakierteiden riskit voivat olla pienempiä kuin perinteisessä kaupassa.”

Maailmanlaajuisesti Tor-verkkoa on hyödynnetty esimerkiksi yksityisyydensuojan, sananvapauden, kansalaistoiminnan ja vapaan journalismin saralla.

Tor-verkon elämä näyttää jatkuvan.

“Tor-verkko pyörii vapaaehtoisvoimin eikä sillä ole tiettyä tahoa, joka pyörittää sitä. Uskoisin kyllä, että verkko jatkaa elämäänsä”, Jussi Kangasharju arvioi.

X