Hyviä uutisia synkkyyden keskelle – Näistä asioista voimme iloita

”Aivan helppoa joulun hyvää mieltä ei tänä vuonna ole levittää, mutta yritetään silti”, päätoimittaja Erkki Meriluoto kirjoittaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Päätoimittaja Erkki Meriluoto.

"Aivan helppoa joulun hyvää mieltä ei tänä vuonna ole levittää, mutta yritetään silti", päätoimittaja Erkki Meriluoto kirjoittaa.
Teksti:
Erkki Meriluoto

Ajatukseni oli, että joululehden lämminhenkisessä kirjoituksessani tuon kaikkien synkkien uutisten keskelle positiivisia nostoja. Aivan helppoa joulun hyvää mieltä ei tänä vuonna ole levittää, mutta yritetään silti.

Lähdetään liikkeelle suomalaissaavutusten hehkuttamisella. Arvovaltainen Time-lehti valitsi sekä vuoden elokuvaksi että peliksi täältä ponnistaneet mestariteokset. Aki Kaurismäen Kuolleet Lehdet palkittiin jo aiemmin myös Cannesissa. Alan Wake 2 -peliä kuvailtiin Time-lehdessä ”taiteen riemuvoitoksi”, jonka tarina on monitahoinen ja palkitseva. Peleissäkin on kyse lopulta tarinankerronnasta samaan tapaan kuin kirjoissa, näytelmissä ja elokuvissa, mutta niissä siihen pääsee osallistumaan muita interaktiivisemmin.

Hyviä uutisia: suomalaisnuoret ovat keskivertoa parempia matematiikassa

Jatketaan suomalaisten saavutusten nostamisella. Pisa-tulokset herättivät tänä vuonna kriittistä keskustelua, aivan ansaitusti. Tämä on hyvä hetki tarkastella, onko koulu-uudistuksissa ­onnistuttu – ja missä kohdin olisi syytä palata vanhaan hyvään malliin.

Toivoa ei kannata heittää. Suomalaisnuorten osaaminen matematiikassa on nimittäin edelleen OECD-maiden keskiarvoa parempaa. Tulosten lasku on laajempi eurooppalainen ilmiö, ei ainoastaan Suomen ongelma. Alkaakohan maailma sitten olla siinä määrin valmis, että uusien sukupolvien ei tarvitse sitä enää niin hampaat irvessä kehittää? Kunhan osaa ohjeistaa tekoälyä tekemään työtä ja taidetta… toivottavasti ei.

Positiivisena näen myös joulukuun yllättävimmän uutisen, Linnan juhlien tuplakättelijän. Uutismediat tekivät aiheesta kymmeniä juttuja ja haastattelivat tapauksen tiimoilta asian­tuntijoita jopa tähtitieteilijä Esko Valtaojaa myöten. Se on merkki siitä, että uutis­kattaukseen osataan nostaa mukaan myös kevyempiä aiheita, ja siitä, että asiat ovat meillä aika hyvin, kun tällainen nousee suureksi puheenaiheeksi.

Lopuksi hehkutan omaa #Seuratekeehyvää-kampanjaamme. Etsimme ensi vuonna Seuran 90-vuotisjuhlavuoden kunniaksi hyvää tekeviä ihmisiä ympäri Suomea. Tuodaan yhdessä heitä ja talkoohenkeä esiin. Lue lisää lehden takasivulta. Toivotan rauhallista joulunaikaa kaikille lukijoillemme!

X