Hyvinvointimittarit koukuttavat ja palkitsevat – Esittelemme uutuuksia kotimittareista, joilla voit tarkkailla terveyttäsi!

Ota omaan hallintaan paino, verenpaine ja kolesteroli. Kohenna kotimittareiden avulla unen laatua ja kuntoa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Hyvinvointimittareita on erilaisia. Joko sinulla on verenpainelaite? Entä seuraatko painonpudotustasi vaa'alla, joka paljastaa monta muutakin asiaa painon ohella?

Ota omaan hallintaan paino, verenpaine ja kolesteroli. Kohenna kotimittareiden avulla unen laatua ja kuntoa.
Teksti: Vesa Ylä-Jääski

Nykyaikaiset kotikäyttöiset hyvinvointimittarit auttavat seuraamaan terveyttä ja ne kannustavat terveellisiin muutoksiin elintavoissa. Kohonnut verenpaine on vaarallinen kansantauti, jota moni potee tietämättään. Verenpaineen säännöllinen seuranta kotona helpottaa lääkärin työtä. Ota mittari ja tulokset vastaanotolle. Hyvä olkavarresta mittaava verenpainemittari maksaa noin 50–120 euroa.

Monipuolinen kuntoiluranneke maksaa 100–400 euroa. Se kannustaa liikkumaan. Se seuraa aktiivisuutta ja kunnon kehitystä ja auttaa painon hallinnassa.

Kehittyneellä mittarilla voi tehdä kuntotestin. Useat rannekkeet seuraavat myös unen laatua. Huono unen laatu voi viitata vakavaan kansantautiin, uniapneaan.

Hyvinvointimittarit ovat hyödyllisiä kunhan et stressaa niiden käytöstä

Rannekkeet mittaavat muun muassa sydämen sykettä. Monipuolisimmat havaitsevat valmistajan mukaan lisäksi rytmihäiriön ja epätasaisen sykkeen, ja niiden ilmoitetaan mittaavan jopa happisaturaation, sydänsähkökäyrän (ekg) ja verenpaineen. Verenpaineen mittaus ranteesta ei kuitenkaan yleensä ole yhtä luotettava kuin olkavarresta.

Liikunta ja elintavat näkyvät myös muun muassa veren rasva-arvoissa. Kolesterolimittauksia voi tehdä myös kotona varaamatta laboratorioaikaa.

Hyvinvointi- ja kuntoilumittareiden tuloksia ei pidä ottaa liian vakavasti. Liika itsensä tarkkailu voi aiheuttaa turhaa stressiä. Mittaustulokset voivat lisäksi joskus mennä pahastikin pieleen.

Yhdellä käyttäjällä erinomaisesti toimiva ranneke saattaa toisella toimia epäluotettavasti. Jos mittari jatkuvasti hälyttää, tämä kannattaa kuitenkin ottaa esille lääkärin vastaanotolla.

Hyvinvointisormus parantaa elämänlaatua

© ouraring.com/fi

© ouraring.com/fi

Suomalainen älysormus pyrkii parantamaan elämän laatua. Oura Ring maksaa noin 330 e. Se mittaa aktiivisuutta, unta, sykettä, sykevaihtelua ja kehon lämpötilaa. Älypuhelin näyttää tulokset.

Selkeä älykello koukuttaa liikkujan

© gigantti.fi

© gigantti.fi

Seuraa sydämen sykettä ja liikuntatavoitteiden toteutumista. Vilkaise kellonaika ja viesti. Kutsu tarvittaessa apua nappia painamalla. Doro Watch maksaa 110 e. Se kestää vedet ja kolhut.

Monipuolinen vaaka paljastaa lukuja pintaakin syvemmältä

© verkkokauppa.com

© verkkokauppa.com

Seuraa painoa ja painoindeksiä sekä kehon koostumusta eli lihasten, luuston, rasvan ja sisäelinrasvan määrää. Selkeä älyvaaka Omron Viva maksaa 120 e ja mittaa lisäksi lepoaineenvaihdunnan.

Verenpainemittari on helppo käyttää

© verkkokauppa.com

© verkkokauppa.com

Kohonnut verenpaine on hiljainen tappaja. Mittaa verenpaine säännöllisesti olkavarresta. Ota mittari ja tulokset mukaan lääkärin vastaanotolle. Selkeä ja luotettava Beurer BM51 maksaa 60 e.

Seuraa kolesterolia

© diabeteskauppa.fi

© diabeteskauppa.fi

© diabeteskauppa.fi

© diabeteskauppa.fi

Määritä ”huonon” eli ldl-kolesterolin, ”hyvän” hdl-kolesterolin ja triglyseridien veriarvot kotikonstein. Mission-kolesterolimittari maksaa 159 e. Rahaa kuluu lisäksi tarvikkeisiin.

Verensokeria kannattaa seurata

© diabeteskauppa.fi

© diabeteskauppa.fi

Moni hankkii mittarin, vaikka diabetesta ei ole todettu, jos on sukurasitteita tai ylipainoa. CareSens N POP maksaa 25 e. Lisäksi tarvitaan lansetti ja kertakäyttöisiä mittausliuskoja.

Juttu julkaistu ensi kerran Vivan numerossa 4/2023.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X