Ihminen osaa korjata miljardien kilometrien päässä olevan laitteen – Miksi pesukoneelle on hankala saada osaavaa korjaajaa?

Erkki Meriluoto ihmettelee, miksi pesukoneelle on niin vaikea löytää korjaajaa, vaikka ihminen pystyy ratkaisemaan ongelmia avaruudessakin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Erkki Meriluoto on Seuran päätoimittaja.

Erkki Meriluoto ihmettelee, miksi pesukoneelle on niin vaikea löytää korjaajaa, vaikka ihminen pystyy ratkaisemaan ongelmia avaruudessakin.
Teksti:
Erkki Meriluoto

Jahkailu, vatvominen ja ”ei onnistu” -kommentointi. Siinäpä asiat, joiden vuoksi saattaa mennä kuppi nurin. Etenkin jos odotat kodinkoneen korjausta, myöhässä olevaa kyytiä tai käytetyn tavaran kauppojen tekemistä.

Onneksi ihmiskunta on nyt saanut todella suuren mittakaavan vertaistapaukset, joihin vedota hermoja syövässä odottelutilanteessa.

Luotain korjataan, pesukone hankalampi rasti

Kaikkein kauimpana sijaitseva ihmisen rakentama esine on Voyager 1 -avaruusluotain, joka laukaistiin matkaan vuonna 1977. Se saavutti tähtienvälisen avaruuden 12 vuotta sitten. Etäisyyttä pömpeliin on kertynyt jo yli 24 miljardia kilometriä.

Luotain oli alkanut lähettää sekavia viestejä viime marraskuusta lähtien. Sen korjaus kuulostaa maallikon korvaan vähintäänkin haastavalta, sillä yhden viestin matka tuolta etäisyydeltä kestää jo 22,5 tuntia. Toisin kävi.

Nasan asiantuntijat kartoittivat vian olevan yhdessä luotaimen sirussa. Se korjattiin kekseliäällä koodausratkaisulla, joka toimi yhteen lähes 50 vuotta vanhan luotaimen tietokonejärjestelmän rajallisen muistikapasiteetin kanssa. Ja niin vain luotain alkoi lähettää taas ymmärrettävää dataa.

Ihminen osaa siis korjata 24 miljardin kilometrin päässä olevan laitteen, mutta parin kilometrin päässä olevalle pesukoneelle voi olla hankalaa saada osaavaa korjaajaa. Toki tyyppikin on eri.

Mona Lisa -maalauksen maisema saatiin ehkä selville

Maailman tunnetuin maalaus on Leonardo da Vincin teos Mona Lisa. Taulun taustalla näkyvästä maisemasta on käyty väittelyä pitkään. Onko se aito maisema jostakin päin Italiaa vai taiteilijan mielikuvituksen tuotetta?

Nyt geologi ja taidehistorioitsija Ann Pizzorusso on onnistunut kartoittamaan sijainnin paikkaan, jossa da Vinci todistettavasti on vieraillut 500 vuotta sitten.

The Guardian -lehden mukaan Mona Lisan taustalla näkyvä vesistö olisi Comojärvi Leccon kaupungin rantamaisemista. Myös ympäröivät vuoret täsmäisivät Pizzorusson selvitystyön mukaan teokseen sekä muodoiltaan että kivilajin väritykseltään.

Täyttä varmuutta asiasta tuskin koskaan saadaan, mutta antaahan tämä arkeen uutta toivoa. Ainakin pitäisi olla helpompaa selvittää, missä se odotettu kyyti luuraa.

Lue myös: James Webb -avaruusteleskooppi taltioi miljardien valovuosien päässä olevia kaukaisia galakseja – Katso kuva!

X