Isää syytetään lapsensa silpomisesta – Suomessa alkaa ensimmäinen oikeusjuttu epäillystä tytön ympärileikkauksesta

Länsi-Suomen syyttäjäviraston mukaan isä on syyllistynyt tyttärensä törkeään pahoinpitelyyn. Käräjille silpomisjuttu päätyy marraskuussa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tyttöjen silpominen on osa arkea myös Suomessa. © Tommi Tuomi / Otavamedia

Länsi-Suomen syyttäjäviraston mukaan isä on syyllistynyt tyttärensä törkeään pahoinpitelyyn. Käräjille silpomisjuttu päätyy marraskuussa.
(Päivitetty: )
Teksti:
Jukka Heinonen

Länsi-Suomen syyttäjänvirasto nosti silpomissyytteen viime heinäkuussa. Vastaajana on tytön isä.

Suomalaisissa tuomioistuimissa ei ole tiettävästi koskaan aikaisemmin käsitelty epäiltyä naisen sukuelinten silpomista. Ensimmäisen asiaa koskevan syytteen saa puitavakseen Turussa toimiva Varsinais-Suomen käräjäoikeus.

Oikeus käsittelee asiaa 19. marraskuuta.

Syytteen taustalla on vuonna 2018 tehty tutkintapyyntö. Sitä seurasi varsin pitkäkestoinen esitutkinta ja syyteharkinta, joista Seura uutisoi toukokuussa 2019.

Useampia tutkintapyyntöjä

Suomessa naispuolisen henkilön sukuelinten silpomista ei ole, toisin kuin monessa muussa Euroopan maassa, kielletty erillislailla. Teko katsotaan kuitenkin törkeäksi pahoinpitelyksi.

Seura selvitti aiemmin, että epäillystä silpomisesta tai sen uhasta on viime vuosina tehty Suomessa muutamia tutkintapyyntöjä, mutta vain yksi niistä, nyt oikeuteen asti menevä tapaus, on johtanut syyteharkintaan.

Yksi tapaus oli jäänyt avoimeksi, ja muut jutut olivat kaatuneet esitutkinnassa aiheettomina tai näytön puutteeseen.

Silpominen uhkaa jopa tuhansia tyttöjä

Ympärileikkaus on etenkin tietyissä Afrikan osissa yleinen vanhakantainen perinne, joka voi aiheuttaa naiselle monenlaisia terveyshaittoja.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) arvioi Suomessa olevan noin 10 000 ympärileikattua naista. Heistä valtaosa on leikattu ennen tänne muuttoa.

THL:n mukaan silpominen voi uhata Suomessa noin 600–3 000 tyttöä, joiden vanhemmat ovat lähtöisin perinnettä noudattavilta alueilta.

Riski on suurimmillaan silloin, kun tytöt matkustavat sukuloimaan vanhempiensa kotimaahan. Teko on lainvastainen, vaikka se tapahtuisi ulkomailla.

Rikosta ei ole aina helppo todistaa.

Esimerkiksi, jos tyttöä ei ole ommeltu umpeen, ja leikkausarvet ovat kadonneet, operaatiosta on vaikea saada näyttöä. Naisten sukuelinten anatominen vaihtelu on suurta, eikä leikattu alue näytä välttämättä poikkeukselliselta.

Suomalaistyttöjen silpominen lienee harvinaista, mutta ei olematonta.

Seura yritti jäljittää viime keväällä suomalaisnaista, joka olisi silvottu laittomasti lapsena. Yhtäkään tällaista naista ei saatu haastatteluun, mutta kokenut kätilö kertoi kohdanneensa Suomessa syntyneitä äitejä, jotka oli ympärileikattu lapsena.

X