EM-karsintojen suosio yllätti - Jääkö osa Bosniaan matkaavista Huuhkajien faneista ilman lippua? ”Olemme kysyneet, onko lippukiintiömme todella näin pieni”

Suomen jalkapallomaajoukkueen syyskuussa jatkuvat EM-karsinnat aiheuttavat sydämentykytyksiä Huuhkajien ystäville jo hyvissä ajoin ennen otteluita –  pääsylippujen muodossa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Vähintäänkin useita satoja suomalaisia on matkaamassa Balkanille jännittämään Teemu Pukin ja kumppanien otteita Bosnia ja Hertsegovinaa vastaan.

Suomen jalkapallomaajoukkueen syyskuussa jatkuvat EM-karsinnat aiheuttavat sydämentykytyksiä Huuhkajien ystäville jo hyvissä ajoin ennen otteluita –  pääsylippujen muodossa.
(Päivitetty: )
Teksti: Pekka Mäntylä

Loistavasti sujunut karsintojen alku on nostanut kiinnostusmittarit yläviistoon: Tulevan syksyn kaikki neljä Huuhkajien kotiottelua on historiallisesti myyty loppuun jo kuukausia etukäteen.

Seuraavaksi fanien pullonkaulaksi on yllättäen muodostumassa vierasottelu Bosniassa lokakuussa.

Vähintäänkin useita satoja suomalaisia on matkaamassa Balkanille jännittämään Teemu Pukin ja kumppanien otteita Bosnia ja Hertsegovinaa vastaan.

Maajoukkueen kannattajayhdistyksen kautta myytiin tiistaina hetkessä kaikki tarjolla olleet 300 lippua, ja samoin kävi Ticketmasterissa tänään torstaina myyntiin tulleille vajaalle 200 lipulle.

Kaikki kaupattiin välittömästi, ja sosiaalisen median kommenttien perusteella mittava määrä matkansa ja majoituksensa jo varanneita kannattajia jäi ilman pääsylippua itse otteluun.

Palloliitto neuvottelee Bosnian liiton ja Uefan kanssa

Euroopan jalkapalloliitto Uefan säännöt määräävät, että vierailevan maajoukkueen kannattajille on näiden niin halutessa myytävä lipuista vähintään viisi prosenttia. Ottelupaikkakunta Zenican peliareenan kapasiteetiksi on ilmoitettu Suomi-pelissä vain 10 000, vaikka nettitietojen perusteella stadion on todellisuudessa suurempi.

”Tuon ilmoituksen perusteella suomalaisille tulee myydä vähintään 500 lippua. Tällaisessa tilanteessa, kun kiinnostus on valtavaa, määrä on tietysti todella vähäinen”, toteaa Palloliiton myynti- ja markkinointijohtaja Mikko Varis.

”Olemme olleet tiiviisti yhteydessä Uefaan ja Bosnian liittoon ja kysyneet vahvistusta siitä, onko kiintiömme todella näin pieni. Kaikkemme yritämme, että lisää lippuja saisimme. Palloliiton sivuilla olevaan lomakkeeseen voivat ilman lippua jääneet jättää yhteystietonsa, ja jos lippuja saadaan lisää, ne arvotaan yhteystietonsa jättäneiden kesken.”

Osa Suomen kannattajien pääsylippukiintiöstä on allokoitu matkatoimisto Elämysmatkoille, jonka matkapaketteja on yhä myynnissä.

Vain kerran aikaisemmin vieraskiintiö on myyty täyteen

Huuhkajien kannattajat ovat tottuneet reissaamaan omiensa perässä ympäri Eurooppaa – myös silloin, kun kautta aikojen ensimmäinen arvokisapaikka ei ole ollut yhtä realistinen mahdollisuus kuin tällä hetkellä.

Matkustuksellisesti helpommissa kohteissa, kuten Brysselissä, Tallinnassa ja Amsterdamissa, suomalaisia on ollut paikalla tuhansia, mutta tiettävästi vain kerran aiemmin Suomen vieraskiintiö on myyty täyteen.

”Viro-vieraspelissä viime syksynä lippumme myytiin loppuun. Saimme Viron liiton kautta lisäkapasiteettia, joka sekään ei ihan kaikille halukkaille riittänyt. Virosta kannattajien oli kuitenkin helppo ostaa lisää lippuja, kun stadion ei tullut täyteen”, Varis kertoo.

Huuhkajien Tampereen kotiotteluihin syyskuussa vierasfaneja on luvassa vain vähän: kreikkalaisia Variksen arvion mukaan ”joitakin kymmeniä” ja italialaisiakin alle sata.

Suomi on neljän pelatun ottelun jälkeen karsintalohkossaan Italian jälkeen toisena.

Syksyllä otteluita on jäljellä vielä kuusi, ja lohkon kaksi parasta maata etenee EM-kisoihin. Mikäli tie kisoihin ei karsinnoista aukeaisi, olisi Suomella vielä ratkaiseva “ottelupallo” jäljellä Kansojen Liigan playoff-peleissä maaliskuussa.

X