Janne Ahonen muistelee yöllä kuollutta esikuvaansa: ”Eiköhän suomalainen mäkihyppy ole yhtä kuin Matti Nykänen”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Yöllä menehtynyt Matti Nykänen oli Janne Ahoselle merkittävä innoittaja. © Tiia Ahjotuli/OM-arkisto
Suomalaisen mäkihypyn legendat Janne Ahonen ja Matti Nykänen pitivät yhteyttä loppuun asti.

”Ei ollut mieluinen aamunavaus, kun heti heräämisen jälkeen kuuli suru-uutisen. Matti oli omasta lapsuudesta asti innoittaja ja idoli”, mäkihyppääjä Janne Ahonen kommentoi Seuralle suru-uutista Matti Nykäsen kuolemasta.

Nykänen kuoli maanantain ja sunnuntain välisenä yönä 55-vuotiaana. Mäkihypyn nelinkertaisen olympiavoittajan kuolemasta uutisoi ensimmäisenä Seiska.

41-vuotias Ahonen oli pitkään suomalaisen mäkihypyn valtias 1990- ja 2000-luvuilla. Nykäsellä oli ansionsa muun muassa 19 arvokisamitalia tuoneen uran syntymiseen.

”Seurasin Matti silloin, kun hän oli valtias. Matti suuri syy siihen, että menin itsekin mäkihypyn pariin”, Ahonen kertoo.

Nykäsen poikkeuksellista uraa Ahonen selittää säntillisellä harjoittelulla ja armottomalla asenteella.

”Mäkihyppy oli siihen aikaan erilaista kuin nyt. Matti oli yksi harvoista, joka jo silloin treenasi ja otti mäkihypyn samalla tavoin kuin se nykypäivänä täytyy ottaa, jos meinaa pärjätä. Eli hän oli yksi harvoista, ellei jopa ainoa, joka silloin treenasi samalla tavalla ja intohimolla kuin nykypäivän urheilijat.”

Esikuva tuli tutuksi

Omina hyppyvuosinaan Janne Ahonen tutustui innoittajaansa henkilökohtaisesti.

”Välillä olemme olleet tekemisissä enemmän välillä vähemmän, mutta aina silloin tällöin kuultu kuitenkin.”

Nykäsen omaehtoisuus teki Ahoseen vaikutuksen.

”Niin kuin me kaikki tiedetään, Matti oli persoona. Hänessä oli omaa päättäväisyyttä, eikä hän stressannut muiden mielipiteistä. Se oli se, mistä Matissa tykkäsin.”

Nykäsen merkityksestä suomalaiselle mäkihypylle Ahosella on selkeä näkemys.

”Eiköhän suomalainen mäkihyppy ole yhtä kuin Matti Nykänen. Kun puhutaan suomalaisesta mäkihypystä, olipa puhuja sitten suomalainen tai keskieurooppalainen, jossain vaiheessa Matin nimi tulee esille.”

X