Joko katsoit nämä tv-sarjat? Kaikki synnit -tuottaja Ilkka Matila paljastaa suosikkinsa – Lue vinkit ja perustelut!

MRP Matila Röhr Productions -tuotantoyhtiön Ilkka Matila katsoo mieluiten huolellisesti tuotettua epookkia, joissa koukuttavat sekä visuaalisuus että tarina.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Elokuva- ja tv-tuottaja Ilkka Matila katsoo mieluiten huolella tehtyä epookkia.

MRP Matila Röhr Productions -tuotantoyhtiön Ilkka Matila katsoo mieluiten huolellisesti tuotettua epookkia, joissa koukuttavat sekä visuaalisuus että tarina.
Teksti:
Milla Olkkonen-Lind

MRP Matila Röhr Productionsin Ilkka Matila on uransa aikana luotsannut lukuisia elokuvaprojekteja. Viimeisimpänä hän kuitenkin tuotti sarjan Kaikki synnit, jonka toinen kausi julkaistiin aiemmin syksyllä.

Monikautisia sarjoja ahmitaan suoratoistopalveluista ja tarinoiden jatkoa odotetaan malttamattomina. Silti Matilasta näyttäisi siltä, että minisarjojenkin suosio on kasvussa.

”Se on kiinnostavaa! Väitän, että muutama vuosi sitten minisarjoille ei olisi ollut kysyntää. Se on vaihtoehto heille, jotka eivät jaksa katsoa sarjaa montaa kautta, mutta etsivät jotain enemmän kuin pitkää elokuvaa”, Ilkka Matila sanoo.

Kun jokin alkuperäisteos sovitetaan minkä mittaiseksi sarjaksi tahansa, se antaa paljon enemmän mahdollisuuksia kuin pitkä elokuva.

”Elokuvaa tehdessä täytyy pitää koko ajan mielessä alkuperäisteoksen johtoajatus ja karsia pois sellainen, joka vähänkään vie pois itse asiasta. Sarjoissa voidaan välillä vaihtaa näkökulmahenkilöä, seurata vaikka jakson verran sivujuonta ja palata sitten takaisin pääjuoneen.”

Tämä oli yksi syy, miksi Ilkka Matila ryhtyi tuottamaan elokuvan sijaan tv-sarjaa. Sama seikka korostuu myös hänen omissa sarjasuosikeissaan.

1. Musta kuningatar

Nuori tyttö Elizabeth joutuu orpokotiin, jossa oppii pelaamaan shakkia. Vuonna 1967 Elizabeth (Anya Taylor-Joy) pelaa itsensä shakin maailmanmestariksi, mutta painii samalla riippuvuuksien kanssa: kurkusta menevät alas niin rauhoittavat kuin alkoholikin.

Seitsenosainen minisarja ilmestyi Netflixiin lokakuussa. Pian julkaisunsa jälkeen se kipusi Netflixin suosituimmaksi sarjaksi maailmanlaajuisesti.

”Urheilun kuvaaminen kiinnostavasti on todella vaikeaa. Mustassa kuningattaressa on onnistuttu tekemään niinkin epävisuaalisesta lajista äärimmäisen hieno, jännittävä ja koukuttava sarja. 1960-luvun Yhdysvaltojen sijoittuvan tarinan ajankuva on tarkkaan tehty. Koko estetiikka on samalla tavalla uutta ja näyttävää kuin Mad Menissä oli silloin kun se alkoi vuonna 2007.”

Musta kuningatar: Netflix

Musta kuningatar nousi Netflixin kuumimmaksi sarjaksi. Pääosan esittää Anya Taylor-Joy.

Musta kuningatar nousi Netflixin kuumimmaksi sarjaksi. Pääosan esittää Anya Taylor-Joy. © Phil Bray / Netflix

2. Babylon Berlin

Saksalainen jännityssarja perustuu Volker Kutscherin dekkarikirjasarjaan. Ensimmäinen tuotantokausi sijoittuu 1920-luvun avoimeen ja vapaamieliseen Berliiniin. Poliittiset mullistukset ravistelevat Saksaa sen hävittyä ensimmäisen maailmansodan. Tuloerot ovat suuret: Berliinissä on sekä glamouria että köyhyyttä.

Komisario Gereon Rath (Volker Bruch) setvii rikoksia. Charlotte Ritter (Liv Lisa Fries) puolestaan on osa-aikainen prostituoitu, joka työskentelee myös poliisin virkailijana ja haaveilee rikostutkijan urasta.

Kolmannella kaudella tarina on edennyt vuoteen 1929. Charlotte on saanut rikoskonstaapelin paikan ja opiskelee samaan aikaan poliisikurssilla. Tutkittavana on tapaus, jossa elokuvatähti kuolee studiolampun murskaamana.

”Romaaniin pohjautuvan sarjan maailmaa on rikastettu tuomalla siihen elementtejä myös muualta. Käsikirjoittajat ovat kehitelleet uusia tapahtumia, ja kolmatta kautta on inspiroinut vuoden 1930 elokuva Laukaus äänifilmistudiossa.”

Myös sarjan kunnianhimoisuus viehättää Matilaa. Hänestä on huomionarvoista, että ei-englanninkielinen sarja on onnistunut niin monella osa-alueella.

”Tuotannon näkökulmasta haluaisin itse päästä joskus samaan: että olisi tuollaiset resurssit ja tuo määrä ammattiaitoisia ihmisiä. Käsikirjoitus ei ehkä ole kaikkein vahvin, mutta se ei haittaa. Jos 45-minuuttisessa jaksossa on kahdeksan minuutin tanssikohtaus, niin eihän käsikirjoituksen tarvitse niin hyvä olla. Katsot vain, että voi jumankauta, tämähän toimii!”

Babylon Berlin: kaudet 1–2 HBO Nordic, kausi 3 Yle Areena

Lue myös: Babylon Berlin kertoo suuren, kompleksisen tarinan: Berliinin matkan avoimesta demokratiasta kauheaan, barbaariseen diktatuuriin

3. Le bureau, vakoojaverkosto

Babylon Berlinin tapaan myös Le bureau, vakoojaverkosto on Matilasta onnistunut mainiosti, vaikka se on tehty englanninkielisen kuplan ulkopuolella. Vuonna 2015 alkanut ranskalaissarja saapui Suomeen katsottavaksi viime keväänä. Poliittisen jännärin keskiössä ovat Ranskan salaisen palvelun le Bureau des Légendesin alaisuudessa toimivat agentit. He työskentelevät kriisialueilla tekaistun identiteetin turvin.

Sarjaa on kehuttu todenmukaiseksi, ja se perustuukin entisten agenttien kokemuksiin.

Matilaa vakoojatarinat ovat viehättäneet lapsesta saakka. Hän luki paljon esimerkiksi 12. joulukuuta kuolleen britannialaisen John le Carren kylmän sodan maailmaan sijoittuvia romaaneja.

Le bureau on aika perinteistä jännitys- ja vakoiludraamaa. Mutta maailma on meille vielä uusi, outo ja mielenkiintoinen, koska tässä ollaan Ranskan tiedustelupalvelun sisällä.”

Le bureau, vakoojaverkosto: kaudet 1–5 Yle Areena

4. The Crown

Englannin kuninkaallisista kertova draamasarja on edennyt neljännelle tuotantokaudelle. Tällä kaudella vuorossa keskiössä on prinssi Charlesin (Josh O’Connor) ja prinsessa Dianan (Elizabeth Debicki) avioliitto.

Syksyllä 2020 muun muassa Britannian kulttuuriministeri Oliver Downden kritisoi sarjaa siitä, että se antaa historiallisista tapahtumista väärän kuvan. Vaikka sarja kuvaa kuningasperheen elämää, on se silti fiktiota – ja Ilkka Matilan mielestä erinomaista sellaista.

”En todellakaan seuraa kuninkaallisia, joten hahmot ovat minulle kaukaisia. Silti esimerkiksi hahmojen väliset ihmissuhteet on kerrottu niin mielenkiintoisella ja visuaalisesti hienolla tavalla, että se koukuttaa.”

The Crown: kaudet 1–4 Netflix

Lue myös: Kuninkaallinen reportaasi: Seura The Crown -sarjan jalanjäljillä Lontoossa kuningatar Elisabethin naapurustossa

Irina Björklund (etualalla oik.) näyttelee Rauhantekijä-sarjan pääosan. Neuvottelupöydässä myös näyttelijät Ergun Simsek, Erdal Kacar ja Louise Peterhoff.

Irina Björklund (etualalla oik.) näyttelee Rauhantekijä-sarjan pääosan. Neuvottelupöydässä myös näyttelijät Ergun Simsek, Erdal Kacar ja Louise Peterhoff. © Hannele Majaniemi / Yle Kuvapalvelu

5. Rauhantekijä

Kotimaisista sarjoista Ilkka Matila tahtoo huomioida Rauhantekijän, joka on hänen oman yhtiönsä tuotantoa.

Rauhantekijä on lajityypiltään poikkeava sarja, sillä siinä ei ratkota rikoksia. Se on poliittista draamaa ja perehtyy harvoin käsiteltyyn asiaan: rauhan solmimiseen.”

Sarja perustuu kahden naisen, Eriikka Etholén-Pajun ja Johanna Enäsuon alkuperäisideaan. Lisäksi pääosassa on monisärmäinen naishahmo.

Irina Björklund näyttelee Ann-Mari Sundellia, joka päätyy neuvottelemaan rauhaa kurdien ja Turkin väliseen konfliktiin. Ennen tätä mahdollisuutta Ann-Marin ura on tyssätä skandaalin myötä: hän kertoo Suomen myyvän aseita ihmisoikeuksia rikkovaan Saudi-Arabian sotaan.

Rauhantekijä: kausi 1 Yle Areena

Lue myös: Rauhantekijä: Irina Björklund loistaa rauhanneuvottelijana

6. Das Boot sukellusvene U-612

Wolfgang Petersen ohjasi vuonna 1981 Oscar-ehdokkuuksia kahmineen elokuvan saksalaisen sukellusveneen miehistöstä. Realistinen draamaelokuva perustuu sotakirjeenvaihtaja Lothar-Günther Buchmanin vuonna 1973 ilmestyneeseen Sukellusvene-romaaniin, jonka jatko-osa Die Festung julkaistiin 1995.

Elokuva päättyy vuoden 1941 joulukuuhun. Das Boot – sukellusvene U-612 -sarjan tapahtumat alkavat yhdeksän kuukautta myöhemmin vuonna 1942. Sarja ammentaa Buchmanin molemmista romaaneista ja laajentaa tarinaa ottamalla mukaan myös Ranskan vastarintaliikkeen.

Kapteeniluutnantti Klaus Hoffman (Rick Okon) saa komentoonsa tuliterän U-612 -sukellusveneen. Samaan aikaan elsassilainen Simone Strasser (Vicky Krieps) saapuu saksalaislaivaston kääntäjäksi La Rochelleen. Hänen veljensä Frank (Leonard Schleicher) on sukellusveneen radiosähköttäjä, joka onnettomuuden vuoksi saa pikakomennuksen U-612:lle.

Das Boot oli ensimmäinen saksankielinen elokuva, joka menestyi myös muissa kuin saksankielisissä maissa. Asuin silloin Berliinissä, ja Das Bootista tuli yksi lempielokuvani. Tässäkin sarjassa on onnistuttu hyvin laajentamaan maailmaa ja tarinaa niin paljon, että se kantaa useamman kauden ajan.”

Ilkka Matilalla on vielä yksi erittäin henkilökohtainen syy, miksi parhaillaan kuvattava kolmas kausi kiinnostaa.

”Vanhempi poikani näyttelee kolmannella kaudella sukellusveneen navigaattoria.”

Das Boot – sukellusvene U-612: kausi 1 Elisa Viihde Viaplay, kausi 2 Yle Areena

Lue myös: Sukellusvenesotaa kahdeksanosaisessa saksalaissarjassa Das Boot – Sukellusvene U-612

X