Rauhantekijä: Irina Björklund loistaa rauhanneuvottelijana

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Rauhantekijä -sarja innoitti Irina Björklundia tekemään myös levyllisen musiikkia. Barely Ann-Mari -levy kuvaa Björklundin mukaan hänen roolihenkilönsä mielenmaisemia.
Rauhantekijä -sarja innoitti Irina Björklundia tekemään myös levyllisen musiikkia. Barely Ann-Mari -levy kuvaa Björklundin mukaan hänen roolihenkilönsä mielenmaisemia. © Hannele Majaniemi/YLE
Irina Björklund näyttelee uudessa poliittisessa draamasarjassa Rauhantekijä vahvatahtoista rauhanneuvottelijaa. Rooliin ei koskaan edes harkittu ketään muuta.

Ohjaaja AJ Annila mykistyy täysin joutuessaan pohtimaan, mitä olisi tapahtunut, jos Irina Björklund olisi kieltäytynyt Rauhantekijä -sarjan pääroolista.

”Sitten meidän olisi varmaan pitänyt soittaa Cate Blanchetille”, Annila hymähtää pitkän hiljaisuuden jälkeen.

Björklund oli heti ensimmäisestä tuotantopalaverista lähtien ainoa mahdollinen valinta sarjan päärooliin. Muita nimiä ei edes mainittu.

”Tiesin, että Irina rakentaa tämän roolin hienosti. Oli ihanaa, kun hän käsikirjoitukset luettuaan soitti ja oli sarjasta yhtä innostunut kuin minäkin. Silloin kun itse sain Rauhantekijän käsikirjoitukset käsiini, luin ne yhdeltä istumalta ja hikoilin. Teksti oli niin vaikuttava”, Annila kertoo.

Koronakevät perheen parissa maatilalla

Irina Björklund näyttelee sarjassa kokenutta rauhanneuvottelijaa Ann-Mari Sundellia, joka vaarantaa koko uransa ottamalla kantaa Suomen asevientiin. Sundell saa kuitenkin vielä yhden mahdollisuuden ja päätyy neuvottelemaan rauhaa kurdien ja Turkin väliseen konfliktiin.

Björklund kuvaili kesällä Helsingin Sanomien haastattelussa roolia uransa tärkeimmäksi ja mielenkiintoisimmaksi.

”Tämä rooli oli ensinnäkin suurin haasteeni näyttelijänä. Minulle annettiin paljon vastuuta, ja halusin olla sen arvoinen. TV-sarjojen päällimmäisenä tarkoituksena on tietysti viihdyttää yleisöä. Sarja kuuluu kuitenkin niihin draamoihin, jotka myös antavat ajateltavaa ja joilla on syvempi sanoma”, Björklund kertoo etäyhteydellä Ranskasta.

Ranska on nykyisin Björklundin kotimaa, ja koronan vuoksi hän on pysytellyt viime kuukaudet tiiviisti maatilallaan.

”Katson korona-aikaa ristiriitaisin tuntein. Minulla oli muutenkin aikomus viettää kevät kotona perheeni kanssa reissattuani viisi kuukautta Rauhantekijän kuvauksissa. Minulle tämä on siis ollut hyvää aikaa. On kuitenkin hirveää nähdä, kuinka ihmiset menettävät koronan vuoksi työnsä tai jopa henkensä.”

”Muutos parempaan on tulossa”

Ohjaaja AJ Annila toteaa, että Rauhantekijän Ann-Mari Sundellin tapaiset vahvat, aikuiset naispuoliset roolihahmot ovat valitettavasti edelleen harvinaisia elokuvissa ja televisiossa. Björklund uskoo kuitenkin muutoksen olevan jo tulossa – vaikka se tapahtuu hitaasti.

Björklund pitää Rauhantekijää hyvänä esimerkkinä uuden ajan tuotannosta, jossa naisten äänen annetaan näkyä ja kuulua. Sen lisäksi, että pääosassa on monisärmäinen aikuinen nainen, koko sarja perustuu kahden naisen alkuperäisideaan.

Rauhantekijän ovat ideoineet Eriikka Etholén-Paju ja Johanna Enäsuo. Etholén-Paju myös teki käsikirjoituksen ja Enäsuo tuotti sarjan.

”Nuorena näyttelijänä en koskaan saanut tehdä mitään likimainkaan näin mielenkiintoista. Jos minun piti odottaa tällaista roolia lähes viisikymppiseksi asti, se oli todella sen arvoista”, Björklund päättää.

Rauhantekijä, su 6.9. klo 21.00 Tv1

Lue myös: The Village – Hyvien ihmisten kylä: tarina lämminhenkisestä ja urbaanista yhteisöllisyydestä

X