Kiitos Kiky 2016–2020: Lepää rauhassa, 24 tunnin työajanpidennys – vain harva jää kaipaamaan työpaikkojen minuuttimittauksia ja leikkivetäytymisiäsi

Kilpailukyvyn nimissä tehty työajanpidennys on kuollut neljän vuoden iässä. Poismenosta kertoivat työmarkkinajärjestöt – ja tällaisen muistokirjoituksen toimittajamme Katriina Lundelin laati kaikkien tuntemalle ”Kikylle”.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kiky-tunnit siirtyivät työajasta iäisyyteen.

Kilpailukyvyn nimissä tehty työajanpidennys on kuollut neljän vuoden iässä. Poismenosta kertoivat työmarkkinajärjestöt – ja tällaisen muistokirjoituksen toimittajamme Katriina Lundelin laati kaikkien tuntemalle "Kikylle".
Teksti:
Katriina Lundelin

Elo mainen kun iltaan raukes,
oli tyyntä ja rauhaisaa niin.
Joku portti vaan hiljaa aukes
ja se iäksi suljettiin. Jää hyvästi, kiky.

Olemme saaneet tiedon, että kilpailukykysopimuksen 24 tunnin työajanpidennys on raastavan vaikeiden tes-neuvottelujen jälkeen siirtynyt ajasta ikuisuuteen. Työajanpidennyksen poismenosta kertoivat työmarkkinajärjestöt.

Rakas Kiky, sinua jää kaipaamaan moni. Vielä useampi kantaa seppeleen virtuaaliselle haudallesi, ei surun vaan enemmän ilon kyyneleet silmissä.

Kilpailukykysopimus teki debyyttinsä vuonna 2016, kun Juha Sipilän (kesk.) hallitus uhkasi työmarkkinajärjestöjä niin kutsutulla pakkolakipaketilla. Palkansaajajärjestöt taipuivat ja sopivat.

Talkootunnit lunastivat paikkansa suomalaisten sydämissä kuin todellinen taiteilija: tes-pöydästä poistuttiin verenmaku suussa tai voitonriemusta kiljuen, mutta kylmäksi ei jäänyt yksikään osallinen.

Kiky-tuntien merkityksestä suomalaisille kertoo paljon se, miten niiden kohtalosta huokailtiin palkansaajaliikkeessä viime syksystä lähtien: nyt tai ei koskaan, talkootyöt tai väkisin kikyn nimissä työpaikoille keksityt jumppa- tai vetäytymispäivät lähtevät.

Talkootuntien kunto romahti jo Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton neuvotteluiden aikana, kun erillistä kiky-pöytäkirjaa ei enää uusittu uuden työehtosopimuksen yhteydessä. Kiky-tuntien kuolemankamppailu jatkui useiden pienempien Teollisuusliiton alojen pöydissä ja lopulta sen matka päättyi Kemianteollisuuden sopimukseen.

Kiky-tunnit, levätkää rauhassa. Tuskin kelpaatte enää yhteenkään vielä syntymässä olevaan sopimukseen.

Lyhyen elämänsä aikana 24 tunnin työajanpidennys ehti saavuttaa maltillisia tuloksia Suomen taloudessa. Säännöllistä työaikaa tekevien suomalaisten viikkotyöaika kiipesi pykälän ylöspäin, mutta siitä saa kiittää pääasiassa naisvaltaisen julkisen sektorin työntekijöitä.

Miehet eivät vientialoilla innostuneet Tilastokeskuksen mukaan kikyilemään.

Kiky, vaikka palkattomia 24 tunnin lisätöitä jää vain harva kaipaamaan, jotain pysyvääkin sinusta jäi.

Vastedes työnantaja saa aina työntekijänsä vähintään 0,58 prosenttiyksikköä halvemmalla, kiitos pysyvän työnantajamaksujen alennuksen.

Kikyä lämmöllä muistaen, Seuran toimitus

Jokainen päivä
on yhtä lähellä ikuisuutta.

Lue myös: Yhteiskuntasopimus ideoitiin jo vuonna 2008 – Sai silloin täystyrmäyksen

X