Erkka Westerlund kertoo vuosien piinasta kirjassaan: ”Sihvosen aggressiivinen vaino minua kohtaan kesti noin viisi vuotta” – Näin vastaa nyt räväkkä kirjoittaja

Erkka Westerlund on yksi Suomen arvostetuimmista urheiluvalmentajista. Seura kysyi nyt urheilutoimittaja Petteri Sihvoselta, miksi hän otti Westerlundin vuosiksi hampaisiinsa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Toimittaja Petteri Sihvonen piinasi vuosia jääkiekkovalmentaja Erkka Westerlundia.

Erkka Westerlund on yksi Suomen arvostetuimmista urheiluvalmentajista. Seura kysyi nyt urheilutoimittaja Petteri Sihvoselta, miksi hän otti Westerlundin vuosiksi hampaisiinsa.
(Päivitetty: )
Teksti: Joni Hildén

Fitran julkaisema Erkka Westerlundin esikoisteos Erkka – Elämän peliä on kirja valmentamisesta ja ihmisten johtamisesta. Kirjassa Westerlund kertoo omasta kasvustaan valmentajaksi sekä vuosistaan jääkiekon A-maajoukkueen luotsina.

Leijonien päävalmentaja Erkka Westerlund Suomen jääkiekkomaajoukkueen harjoituksissa vuonna 2005 ennen Karjala-turnauksen alkua.

Leijonien päävalmentaja Erkka Westerlund Suomen jääkiekkomaajoukkueen harjoituksissa vuonna 2005 ennen Karjala-turnauksen alkua. © Lehtikuva / Marja Airio

Vuosien 2004–2007 aikana Erkka Westerlund oli päävalmentajana jatkuvasti median kritiikin kohteena, mutta ammatillisen elämäkerran mukaan yhden miehen piina meni syvemmälle.

[Petteri] Sihvosen aggressiivinen vaino minua kohtaan kesti noin viisi vuotta”, Erkka Westerlund kertoo kirjassaan.

Petteri Sihvonen toimi tuolloin Urheilulehden toimittajana ja MM-kisoissa Ylen asiantuntijaroolissa eikä hän säästellyt kärkkäitä sanojaan saati mielipiteitänsä maajoukkueen pelaamisesta tai Westerlundista henkilönä.

Seura kysyi nyt Petteri Sihvoselta, miksi hän otti Westerlundin hampaisiinsa.

”Tein sen tulkinnan, että Erkka Westerlundin hyppääminen Raimo Summasen paikalle Leijonien päävalmentajaksi oli suomalaisen jääkiekkoilun vastaista”, Sihvonen perustelee.

Syksyllä 2004 Raimo Summanen sai potkut käytöksensä vuoksi päävalmentajan paikalta. Jääkiekkoliitto halusi seuraajaksi Westerlundin. Valmentajilla oli jo tuolloin pitkä yhteinen historia takanaan, ja tämä siirto aiheutti närää miesten välille.

”Summanen ja Westerlund olivat sopineet keskenään, että jos toinen lähtee, molemmat lähtevät. Siitä taisi olla vielä lyijykynällä tai mustekynällä harakanvarpailla tehty diili”, Sihvonen kertoo ja  sanoo, ettei kokenut tämän siirron ajaneen suomalaisen jääkiekkoilun etua lainkaan.

Petteri Sihvoselle oli liikaa se, että Erkka Westerlund otti Raimo Summasen jälkeen komentoonsa maajoukkueen – miesten välisestä diilistä huolimatta.

Heikki Hietanen, Kalervo Kummola ja muut siunasivat tuolloin sellaista hajaannuksen tilaa – mihin se johtaa, jos valmentajien paikoilla pelataan”, Sihvonen lataa menneistä tapahtumista ja aikansa kiekkovaikuttajista.

Tästä alkoi urheilutoimittajan ristiretki tuoretta maajoukkueen päävalmentajaa kohtaan.

Suomalaisen jääkiekon etu

”Ei varmaan Erkka Westerlund henkilönä ansainnut sellaista kritiikkiä, mutta kun kirjoitti Westerlundin jääkiekosta, siinä pääsin kirjoittamaan siitä, mistä halusin – eli jääkiekosta.”

Petteri Sihvonen korostaa kuitenkin koko ajan ajatelleensa suomalaisen jääkiekon etua.

”Toki ajattelin siinä nuorena toimittajana pääseväni esiin, kun kirjoitan kovaa asiaa Erkan tekemästä raa’asta virheestä”, Sihvonen toteaa nyt.

Urheilulehteen kirjoittanut Sihvonen perustelee kriittisyyttään nyt myös sillä, että joutui kilpailemaan lukijoista Urheilusanomien kanssa.

”Täytyy muistaa, että siinä oli myös sellainen pieni lehtien välinen vääntö”, Sihvonen sanoo.

”Erkka Westerlund on horiseva lajivanhus”

Petteri Sihvosen vesilasissa läikkyi myös myöhemmin Erkka Westerlundin toimiessa jo Vierumäen urheiluopiston rehtorina.

Kesäkuussa 2012 Urheilulehti julkaisi Erkka Westerlundista Sihvosen kolumnin otsikolla ”Erkka Westerlund on horiseva lajivanhus”.

Samaisen lehden sisällysluettelossa luki: ”Erkka Westerlund on lajinvanhus, josta aika on ajanut auttamatta ohi” ja ”Mies menneisyydestä. Armoton henkilökuva Erkka Westerlundista”.

Tästä Petteri Sihvosen kolumnista Julkisen sanan neuvosto antoi langettavan päätöksen.

Julkisen sanan neuvoston päätöksen mukaan Erkka Westerlundin persoonaa kuvattiin vainoharhaiseksi  ja ammattisairaaksi, Sihvonen vertasi häntä myös Staliniin. Jutussa myös esitettiin asiattomia vihjauksia, jotka kohdistuivat Westerlundiin lastensa isänä.

Mitä Petteri Sihvonen on mieltä menneistä vuosista – tekisikö mitään toisin?

”Sen minkä muuttaisin, niin vahtisin, jos olisi valta vahtia, että ei tulisi isoa otsikkoa Stalin. Siinä ikään kuin sellainen hirtehinen [Raimo] Summasen huumori yhtäkkiä kääntyykin aika rajuksi”, Sihvonen vastaa.

Sihvosen mukaan Stalin-nimityksen antoi Erkka Westerlundille Raimo Summanen aikana, jolloin miehet vielä valmensivat yhdessä.

Oluenhuurua ja naisseikkailuja

Viime kesänä Petteri Sihvonen kertoi Seuralle vuosista 2000–2010, jolloin hänellä meni lujaa. Toimittaja paistatteli tuolloin julkisuudessa Urheilulehden ”johtavana analyytikkona” – räväkkänä kirjoittajana, joka haukkui liki kaikki maan kiekkoihmiset.

Samaan aikaan siviilissä hän vietti oluenhuuruista elämää ja saalisti naisia.

X