Matin kunnostama VW Kleinbus on nyt liikkuva kesämökki – Upea retroauto on kuin aikakoneesta tullut

Matti Liimataisen kunnostama retroauto herättäää huomiota kaduilla ja netissä. Tämä VW Kleinbus vie aikamatkalle 70-luvun kesien uimarannoille.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Matti Liimataisen retroautot herättävät huomiota netissä ja maanteillä.

Matti Liimataisen kunnostama retroauto herättäää huomiota kaduilla ja netissä. Tämä VW Kleinbus vie aikamatkalle 70-luvun kesien uimarannoille.
Teksti:
Jukka Vuorio

Punaisena hohtava vuoden 1970 Volkswagen Kleinbus näyttää olevan kuin juuri aikakoneesta saapunut. Retroauto on virheettömässä kunnossa, ja kun sen skottiruutuisen sisustuksen näkee, arvaa katsoja, että tämähän on juuri remontoitu auto.

Sen sisältä löytyy kaksi nukkumapaikkaa, retkikeitin, lämmitin ja jääkaappi. Kaikki on valmiina mukavaan kesäviikonloppuun vaikkapa järven rannalla.

Auton on remontoinut Matti Liimatainen, jolle autojen laittelu on rakas harrastus. Liimatainen kertoo harrastaneensa autoja jo vuosien ajan. Enimmillään hänellä on ollut yhdeksän autoa yhtä aikaa tallissa.

”Itse puhun autojen remontoinnin sijaan mieluummin autojen laittamisesta. Kaikenlainen remonttirakentaminen kyllä kiinnostaa. Aina talvella on joku auto laitettavana. Kesät sitten ajelen sillä.”

Matti Liimatainen kunnostaa autoja talvisin. Kleinbusista kuoriutui retroauto, jolla suunnataan retkille muun muassa uimarannoille ja festareille.

Matti Liimatainen kunnostaa autoja talvisin. Kleinbusista kuoriutui retroauto, jolla suunnataan retkille muun muassa uimarannoille ja festareille. Matti Liimataisen kotialbumi

Savitaipaleella asuva Liimatainen rakentaa työkseen pikikattoja. Se on kausiluonteista työtä, joten eritoten talvisin hänellä on hyvin aikaa autoharrastukselle.

Alkavaksi kesäksi valmistuneen vuoden 1970 Kleinbusin punainen väri on alkuperäinen. Auto on alkujaan ollut käytössä palokunnan miehistönkuljetusautona. Ajoneuvo on siksi edelleen Liimataisen mukaan rekisteröity 9-paikkaiseksi.

Liimataisen remontoimat upeat klassikkokulkuneuvot herättävät huomiota niin netissä kuin maanteilläkin.

”Kyllä ihmiset ovat näistä kiinnostuneita, ja toisinaan ihmiset tulevat niistä juttelemaan. Etenkin vanhemmat ihmiset intoutuvat näitä nähdessään muistelemaan menneitä.”

Matkamusiikit c-kasettisoittimesta

Matti Liimataisen autoissa on aina jokin teema, jota rakentaja pyrkii noudattamaan viimeistä yksityiskohtaa myöten.

”Esimerkiksi tässä uusimmassa autossa, jossa on tuommoista 70-luvun rantaelämän tuntua, ei ole mitään bluetooth-äänentoistoa, vaan perinteinen kasettisoitin.”

Skottiruutu noudattaa Liimataisen tähän autoon valitsemaa teemaa.

Skottiruutu noudattaa Liimataisen tähän autoon valitsemaa teemaa. © Matti Liimatainen

Vaikka Liimatainen käyttää laittamiaan autoja vähintään yhden kesän, yleensä miehen autot menevät jossain vaiheessa myyntiin. Kiinnostusta niille on ympäri maailmaa, ja taitava rakentaja saa varmasti autoon laittamansa rahat takaisin.

”Silloin tällöin niitä myyn, ihan jo siitäkin syystä, ettei minulla ole mitenkään loputtomasti tilaa autojen säilyttämiseen. Ja kuitenkin tasaisin väliajoin uusi auto tulee rakenteluun, seuraavaksi vuoden 1972 Volkswagen.”

Noin viisitoista vuotta autoja remontoinut Matti Liimatainen sanoo, että hänellä on aina jokin retroauto rakenteilla.

”Aiemmin remontoin myös jenkkiautoja, mutta niihin on selvästi hankalampi saada osia kuin esimerkiksi volkkareihin.”

Matti Liimataisen 50 vuotta vanhan Volkkarin tunnelma suorastaan kutsuu kesäseikkailuun.

Matti Liimataisen 50 vuotta vanhan Volkkarin tunnelma suorastaan kutsuu kesäseikkailuun. © Matti Liimatainen

Kun koronavirustilanne joskus tulevaisuudessa hellittää, Liimatainen ajaisi mielellään viettämään kesäistä viikonloppua festareille, kuten Iskelmäfestivaaleille tai Kuopio Rockiin.

Sitä odotellessa Liimatainen aikoo tänä kesänä matkailla uudella retkeilyautollaan lähinnä Etelä-Karjalan alueella. Parasta asuntoautoilussa on se, että on vapaus liikkua ja pysähtyä sinne minne haluaa.

”Tässä lähellä on hiekkaranta, johon on kiva ajella. Sitten, jos auto näyttää toimivan hyvin, voin lähteä pidemmällekin. Kavereiden mökeillekin on mukava mennä vieraaksi, kun voi nukkua omassa autossa.”

Lue myös: Pasi sisusti yksiön kuomulliseen peräkärryyn – Huoltomies iloitsee tehokkaasta ajankäytöstään: ”Koirankopissa nukkuu hyvin”

X