Koe Helsingin historiallinen saaristo – Nauti kesän lumosta monipuolisissa kotimaan maisemissa

Helsingissä kannattaa retkeillä saaristossa. Hiljattain avautuneet Vallisaari, Kuninkaansaari ja Isosaari tarjoavat tunnelmaa, historiaa ja kaunista luontoa. Myös palvelut toimivat.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Isosaari on ulommaisin Helsingin saarista, ja katse lepää avoimella merellä.

Helsingissä kannattaa retkeillä saaristossa. Hiljattain avautuneet Vallisaari, Kuninkaansaari ja Isosaari tarjoavat tunnelmaa, historiaa ja kaunista luontoa. Myös palvelut toimivat.
(Päivitetty: )
Teksti: Marja-Terttu Yli-Sirniö

Lokit kaartelevat kirkuen taivaalla, kun väkeä alkaa heti aamusta kerääntyä Helsingin kauppatorin rantaan. Tästä lähtevät kohta lautat kohden Helsingin saaria.

Helsingissä on noin 300 saarta, joita on vähitellen tarkoitus kunnostaa ja avata yleisölle. Vallisaari ja Kuninkaansaari avattiin vuonna 2016, Isosaari vuotta myöhemmin. Tämän kesän uutuus on Vasikkasaari.

Helsingin monet saaret ovat vuosisatojen kuluessa olleet strategisesti tärkeitä, ja niiden menneisyys onkin sangen sotaisa. Aivan viime vuosiin asti saaria ovat hallinneet Puolustusvoimat.

Vallisaari

Vallisaari sijaitsee aivan Suomenlinnan kainalossa. Julia Kivelä / Visit Finland

Tuhansia perhosia

Kun yhteysalus parinkymmenen minuutin matkan jälkeen laskee Luotsipihan laituriin Vallisaaressa, vastassa on ensimmäisenä vuonna 1878 valmistunut punatiilinen luotsitalo. Sen sivuitse lähtee noin kolme kilometriä pitkä, Aleksanterin reitiksi nimetty hiekkatie, joka kiertää saaren ympäri.

Vallisaari on avoinna vain osittain. Esimerkiksi saaren eteläkärki on turvallisuussyistä kokonaan suljettu, koska vanhat rakenteet ovat huonossa kunnossa.

Vallisaari

Vallisaaressa on pari kahvilaa, mutta siellä voi mainiosti nauttia myös kesäisen piknikin. Julia Kivelä / Visit Finland

Hiljainen hiekkatie narskuu askelten alla. Vallisaaressa voi sukeltaa luonnon syliin ja nauttia rauhasta ja tuulen havinasta. Saaren kasvilajisto on Helsingin saarien monimuotoisin. Erittäin kuuluisa se on perhosistaan, ja yksi saaren kohteista on nimetty Tuhansien perhosten kodiksi.

Tuolla täällä kasvillisuuden välissä pilkottaa meri, ja toisaalla aukeavat komeat merimaisemat. Ja kas: tuossa on Kustaanmiekan salmi, jonka vastakkaisella puolella on tuttu Suomenlinna.

Vallisaaren hiekkatie

Vallisaaren hiekkatiellä kulkiessa kesän lumo on käsin kosketeltavan lähellä. Julia Kivelä / Visit Finland

Vallisaaren satamakahvila Hot Sea Dog

Vallisaaren satamakahvilan Hot Sea Dog antaa puhtia saarikierrokselle. Julia Kivelä / Visit Finland

Venäläisellä tiellä

Vallisaaressa on siellä täällä venäläisten aikoinaan rakentaman punatiilisen rannikkolinnakkeen jäänteitä. Edelleen hyvässä kunnossa on Aleksanterinpatteri eli tykistön ampumapaikka. Sen nimi viittaa Venäjän tsaariin Aleksanteri II:een, joka kävi täällä vuonna 1876.

Aleksanterinpatterilta lähtee idyllinen lehmuskuja. Kujalta jonkin matkaa eteenpäin tien vasemmalla puolella on alue, jolla on synkkä nimi: Kuolemanlaakso. Täällä tapahtui heinäkuussa 1937 valtava räjähdys, jossa kahdeksan ihmistä kuoli ja 16 rakennusta tuhoutui. Räjähdyksen syytä ei tiedetä.

Vallisaaren vanha linnoitus

Tarina kertoo, että jossain Vallisaaren vanhan linnoituksen rakennuksissa kummittelee päätön eversti. Julia Kivelä / Visit Finland

Kuolemanlaaksosta oikealle käännyttäessä on pieni kahvila. Siitä hieman eteenpäin tien päässä on Torpedolahti, jonne myös tulee yhteysalus Helsingin keskustasta.

Torpedolahdessa toimii ravintola ja kahvila. Kun Torpedolahden laiturilta kääntyy oikealle, näkyy edessä Vallisaaren ja Kuninkaansaaren yhdistävä Pukkisalmen patotie.

Kuninkaansaaren nimi viittaa Ruotsin kuninkaaseen Kustaa III:een, joka aikanaan valmistautui täällä taisteluun Venäjää vastaan.

Kuninkaansaaren kiertää merkitty reitti, joka on reilu kaksi kilometriä pitkä. Sitä kulkiessa on kiinnostavaa tietää, että tässä sitä astelee venäläisten 1800-luvulla tekemällä tiellä.

Kuninkaansaaressa on pieni hiekkapoukama, jossa voi uida. Kuninkaansaareen kätkeytyy myös viehättävä upseeritalo. Sen sivuitse pääsee kulkemaan, mutta talo pihapiirineen ovat yksityiskäytössä.

Vallisaaren tunnelmallinen jäätelökahvila Paja

Vallisaaren tunnelmallinen jäätelökahvila Paja tarjoaa saaren parhaan pakattujen- ja irtojäätelöiden valikoiman. Julia Kivelä / Visit Finland

Pelaa kierros golfia

Matkalla Isosaareen horisontissa siintää aava ulappa; Isosaari onkin ulommaisin Helsingin saarista. Se toimi sotilassaarena sata vuotta, ja avautui yleisölle, kun armeija poistui sieltä.

Menneestä muistuttaa satamassa sijaitseva upseerikerho, jonka aurinkoisella terassilla voi nauttia vaikka oluen tai makoisan lohikeiton.

Isosaari

Julia Kivelä / Visit Finland

Upseerikerho Isosaaressa

Upseerikerholla Isosaaren rannassa on tarjolla maistuvaa lohikeittoa. Julia Kivelä / Visit Finland

Hieman satamasta eteenpäin tien rannan puolella sijaitsevat saunat ja hienohiekkainen uimaranta. Isosaaressa kannattaa saunoa, sillä tämän kesän uutuutena saunamaksu sisältyy reittilipun hintaan.

Myös Isosaaressa on edelleen Puolustusvoimien suljettuja alueita, ja täälläkin saa turvallisuussyistä liikkua vain merkittyä reittiä pitkin. Hiljaista kylätietä kulkiessa armeijan henkilökunnalta tyhjiksi jääneet rivitalot korostavat saaren eristynyttä tunnelmaa. Joskus ne ovat olleet jonkun koti, ja ovista voi edelleen lukea entisten asukkaitten sukunimiä.

Shetlanninponi Rusina

Shetlanninponi Rusina viettää tänäkin kesänä heinäkuun Isosaaressa, jossa sen kyytiin pääsee pientä maksua vastaan. Marja-Terttu Yli-sirniö

Saarta kiertäessä kannattaa katsastaa kaksi muistomerkkiä, joista toinen tulee vastaan reitin puolessa välissä. Se muistuttaa täällä vuonna 1918 sijainneesta Iso-Mjölön punavankileiristä. Toinen on englantilainen hauta vuodelta 1855. Hautaa joutuu hieman etsimään, mutta se kannattaa. Kaunis, kukilla koristettu hauta on Krimin sodassa kuolleen englantilaisen ylimatruusin George Quinnellin viimeinen leposija.

Yksi Isosaaren erikoisuuksista on 9-reikäinen golfkenttä, pelaamaan pääsee kesällä perjantaisin ja lauantaisin. Isosaaressa voi myös yöpyä. Saarella on merkitty telttailualue, jolle mahtuu samanaikaisesti noin 50 telttaa. Lisäksi M/s Isosaari-aluksella voi majoittua.

Isosaari

Isosaaressa sijaitsee Krimin sodassa kuolleen englantilaisen ylimatruusin George Quinnellin viimeinen leposija. Marja-Terttu Yli-sirniö

Risteillen itään

Pääkaupunkiin kannattaa tutustua myös risteilyllä Helsingin keskustasta Itä-Helsinkiin.

Alus lähtee Hakaniemestä ja suuntaa kohti Vuosaarta, lähtö- ja päätepysäkin lisäksi reitillä on seitsemän pysähdystä. Reitiltä voi jäädä päiväksi Vartiosaareen, mutta osa saarista ei ole yleisölle avoimia.

Matka yhteen suuntaan kestää hieman alle kaksi tuntia. Takaisin keskustaan voi palata vaikkapa metrolla.

Aluksen aurinkokannelta on mukava seurata kesä-Helsingin elämää mereltä päin.

Tuossa näkyy Kalasataman uusi asuinalue, tuossa Mustikkamaan uimaranta, tuolla Kulosaaren komea kasino ja tuolla Herttoniemenranta. Alus kulkee myös ihastuttavan Degerön kanavan halki.

Risteily tarjoaa paljon uutta nähtävää jopa koko elämänsä Helsingissä asuneelle.

Näin sinne mennään

  • Aikataulut saarikohteisiin on nyt koottu HSL:n reittioppaaseen.
  • Aluksilla on kahvio ja wc. Kauniilla säällä lautat voivat olla täynnä. Liput voi ostaa ennakkoon netistä.
  • Tämä kesänä avautuu Vasikkasaari.
  • Jarmo Niemisen Aarresaaret-opas (Gummerus) on erinomainen opas Vallisaaren, Kuninkaansaaren ja Isosaaren luonnosta ja historiasta.
X