Rentoudu lähilomalla Hangossa – Historia ja kesäinen luonto viehättävät matkailijaa

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Lähimatka Hankoon
Meri ympäröi kaupunkia kolmesta suunnasta, joten tunnelmallisia satamia löytyy Hangosta useita. © Julia Kivelä / Visit Hanko
Meren ja mäntymetsän ympäröimä Hanko tarjoaa vilkasta kesämeininkiä ja tilaa liikkua luonnossa. Lyhyiden väli-matkojen ansiosta kaupungin saa haltuun vuokra-Jopolla.

Hangossa kannattaa suunnata keskustaa edemmäs kalaan, sillä merta riittää joka suunnassa. Vetävimmät kohteet löytyvät kaupungin ulkopuolelta kohtuullisen matkan päästä.

Hieno hiekka ja kalliot vuorottelevat rantaviivalla, jota riittää yli 30 kilometrin matkalta. Itäsatamasta voi vuokrata paikallisen Helkamaveloxin valmistaman Jopon ja polkea kohti Pohjois-Hankoa.

Perinteiset purjehduskengät

Perinteisissä purjehduskengissä on pehmeä tallustella pitkin kaupunkia. Purkkarit eri väreissä löydät Navy Blue Shopista. Pekka Nieminen / Otavamedia

Suojaisassa Hangonkylän satamassa mustapäiset kalatiirat leikkivät kirkuen lähes pilvettömällä taivaalla. Tuntuu todella siltä, että olisi saapunut pienen kalastajakylän satamaan. Venelaitureiden kupeessa sijaitsee idyllinen kalaravintola På Kroken, jonka saaristolaispöytä notkuu merellisiä herkkuja. Asiakkaita saapuu Japanista ja Ranskasta saakka.

“Teemme silliä myöten kaiken itse. Valtaosa tuotteista on hankolaista lähiruokaa, mutta suuren kysynnän vuoksi tilaamme Göterborgista esimerkiksi turskaa ja simpukoita”, kertoo keittiömestari Magnus Ekström.

Magnus Ekström

Magnus Ekström maistelee itse savustettua kermajuustoa. Ammattikalastaja ja keittiömestari johtaa På Kroken -kalaravintolaa. Pekka Nieminen / Otavamedia

Ravintolan yhteydessä toimii Ekströmin kalapuoti ja kahvila, josta voi napata kotiin vietäväksi vaikkapa itse savustettua kalaa.

Eteläisemmällä Tulliniemen rannalla Cafe Oasis tarjoaa eksoottisempia aktiviteetteja. Merikonteista rakennettu kahvila vuokraa välineitä ja opastaa surffauksen, suppailun tai lainelautailun maailmaan.

“Periaatteemme on, että kunnioitamme luontoa ja kierrätämme. Rakennus on lähes kokonaan kierrätysmateriaaleista tehty. Esimerkiksi yhden nurkan tiilet ovat palaneen navetan jäämistöä”, sanoo paikan pitäjä Matti Suutarinen.

Hangon villat

Osa Hangon hurmaavista villoista tarjoaa majoitusta. Historialliset rakennukset ovat kaunista katseltavaa ihan vain kävelyretkelläkin. Pekka Nieminen / Otavamedia

Ostoksille

Shoppailijan kannattaa suunnata keskustan Vuorikadulle, josta löytyy myös elokuvateatteri Kino Olympia. Pienen mutta persoonallisen ostoskadun kivijalkapuodeista löytyy niin sisustusliike kuin Navy Blue -vaatekauppakin.

Lankasatama sen sijaan toimittaa lankoja verkkokaupan välityksellä kaikkialle Suomeen, mutta myy niitä ja neulottuja tuotteita vanhassa pankkiholvissa toimivassa myymälässäänkin.

Lankasatama

Lankasatamasta eivät värit lopu kesken. Vanhassa pankkiholvissa sijaitseva puoti myy sekä lankoja että neulomis- ja virkkuuvälineitä. Pekka Nieminen / Otavamedia

Itäsataman laiturit ja makasiinit

Itäsataman laiturit ja makasiinit on rakennettu kaupungin perustamisen aikaan 1800-luvun lopulla. Pekka Nieminen / Otavamedia

“Joskus itselle iskee tekemisen palo, ja mallituotteita syntyy useampikin myytäväksi asti”, kertoo puodin omistaja Katja Anisimaa sateenkaarenkirjavien kerien ympäröimänä.

Keskustan tuntumassa Villa Orrmanissa voi vierailla käsityöpuodissa ja lepuuttaa jalkojaan pullantuoksuisessa Alan’s Cafessa. Kahvilassa leivotut suolaiset piirakat ja muhkeat korvapuustit saavat veden kielelle. Vanhojen opusten täyttämät kirjahyllyt, valkeat pitsiverhot, räsymatot ja pinnatuolit luovat viihtyisän tunnelman.

Mikaela Venberg

Mikaela Venberg tarjoilee Alan’s Cafessa itse leivottuja herkkuja. Tunnelmallisen kahvilan yhteydessä toimii myös antikvariaatti. Pekka Nieminen / Otavamedia

Vesikaruselli

Yksi tunnetuimmista maamerkeistä sijaitsee Tennis-rannalla. Vesikaruselli on erityisesti lasten suosiossa. Tapio Kekkonen

Historiaa

Historia ja luonto tuntuvat olevan läsnä mihin tahansa kaupungissa suuntaakin. 1800- ja 1900-luvuilla rakennettuja, ylväinä kohoavia villoja voi ihastella erityisesti reitillä, joka alkaa vapaudenpatsaalta ja jatkuu ohi legendaarisen Hangon Casinon.

Reitin oikealla puolella meri liplattaa kallioihin ja vasemmalla toisen maailmansodan loppupuolella istutetut männyt levittävät pihkaista tuoksuaan.

Valtatien 25 hiekkaiset penkereet kielivät siitä, että alue oli jääkaudella meren pohjassa.

Hangon vesitorni

65 metriä merenpinnan yläpuolelle kohoavasta vesitornista avautuu hulppea näkymä. Huipulla sijaitsevasta myymälästä voi ostaa muistoksi Hanko-aiheisia pikkutavaroita ja kortteja. Pekka Nieminen / Otavamedia

Sodista muistuttavat metsän siimeksestä erottuvat tasaisemmat tantereet ja panssarivaunuesteet. Parikymmentä kilometriä Helsingin suuntaan vastassa on jatkosodan aikainen Hangonniemen rintamalinja, jonka paikalla seisoo Hangon Rintamamuseo.

Museon metsäisellä pihalla kiertää kilometrin mittainen maastoreitti, jonka varrella voi tutustua sotavuosien jälkiin kiemurtelevista juoksuhaudoista venäläisiin panssaritorjuntatykkeihin. Näyttely sisällä museossa kertoo Hangonniemestä vuosina 1939–1941, jolloin alue oli osan ajasta vuokrattuna Neuvostoliitolle.

Bengtskärin luoto

Bengtskärin luodolla voi piipahtaa päiväkseltään tai majoittua entisissä majakanvartijoiden huoneissa. Julia Kivelä / Visit Hanko

Minun kaupunkini

Outdoor Happiness -yrityksen luonto- ja eräopas Ilse Klockars viihtyy parhaiten Hangon eteläpuolen ulapalla.

“Siellä horisontti aukeaa leveänä ja pitkänä kohti etelää, ja varsinkin keväisin muuta liikennettä on vähän. Kaikkein mieluiten nautin merestä kajakista käsin.”

Maan pinnalla Klockars suuntaa yhä uudelleen Uddskatanin luonnonsuojelualueelle, Tulliniemen luontopolkua pitkin Manner-Suomen eteläisimpään pisteeseen.

“Polku on seitsemän kilometriä suuntaansa, mutta paikka on matkan arvoinen.”

X