Kuolinsiivous kannattaa ja pesäkin kiittää – Kirjoista selluvillaa, kirjahyllystä näppärä ruumisarkku

Kalifornialainen huonekaluliike on kehittänyt ekologisen kirjankeräilijän toivehuonekalun – kirjahyllyn, joka muovautuu käytön jälkeen omistajansa viimeiseksi leposijaksi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kalifornialainen huonekaluliike on kehittänyt ekologisen kirjankeräilijän toivehuonekalun – kirjahyllyn, joka muovautuu käytön jälkeen omistajansa viimeiseksi leposijaksi.
(Päivitetty: )
Teksti:
Mikael Vehkaoja

Kirjojen myynnin alavire on puhuttanut kustannusalaa viime vuodet. Pessimistisimpien arvioiden mukaan ala on matkalla hautaan.

Ikävä totuus on, ettei kirjoja lueta entiseen malliin. Harvojen hittutuotteiden varjoon jää suuri valikoima kirjoja, jotka eivät löydä hyvää kotia. Samaan aikaan vanhoista kirjoista on tullut ongelmajätettä. Ne eivät käy kaupaksi kirpparilla, eivätkä niitä huoli enää sukulaiset tai edes antikvariaatti.

Kirjat ovat monen perikunnan haaste - mikä neuvoksi?

© iStock

Moni kuolinpesä joutuu tuskailemaan suurien kirjamäärien kanssa. Vanha kansa on haalinut eläessään nurkkiin valtavan määrän erilaisia opuksia, joista pitäisi päästä eroon.

Kirjan polttaminen tai vieminen kaatopaikalle tuntuu jotenkin väärältä, onhan kyseessä sentään hartaasti työstetty hengentuote. Mikä siis avuksi?

Onneksi vanhoista kirjoista osataan jo valmistaa selluvillaa, jota voi käyttää talon lämpöeristeenä. Näin hyvä kirja saa arvoisensa loppusijoituspaikan, missä se lämmittää mieltä vielä vuosien jälkeen.

Esimerkiksi suomalainen Ekovilla Oy hyödyntää kirjoja selluvillan raaka-aineena. Yhtiö on investoinut murskaimiin, jotka osaavat irroittaa kirjojen muoviset ja nahkaiset kannet. Sen jälkeen paperista tehdään eristettä. Raaka-aine vastaanotetaan yleensä rekkalasteittain. Vanhoista kirjoista maksetaan korvauskin, 100 euroa tonnilta. Kirjojen kilohinta on siis kymmenen senttiä.

”Kyllä tänne kirjoja mahtuu. Meidän kapasiteetti on 20 000 tonnia raaka-ainetta vuodessa”, Ekovillan kehitysjohtaja Lauri Törrö sanoo.

Ekovillalla on tehtaat Kuusankoskella, Ylistarossa ja Kiimingissä. Yhtiö on avaamassa Vantaalle vanhojen kirjojen vastaanottokeskusta, joka mahdollistaa kirjojen keruun myös pääkaupunkiseudulla.

Hyllystä tulee ruumiarkku

Kun kirjat on saatu pois pesästä, raivaus jatkuu. Seuraavaksi pitäisi keksiä käyttöä vanhalle kirjahyllylle.

Kalifornialainen Inhabitat-yhtiö on alkanut valmistaa kirjahyllyjä, jotka muuntautuvat käytön jälkeen käyttäjän viimeiseksi leposijaksi. Yhtiön mallistossa on piirustukset, joista näkyy, kuinka hyllyn voi purkaa ja rakentaa uudelleen tyylikkääksi ruumisarkuksi. Yhtiö puhuu ”elämän ja kuoleman designista.

”Joissain kulttuureissa on tyypillistä, että ihminen haudataan omaisuuteensa.”

 

Suomessa on aiemmin pidetty kursseja, joilla ihmiset voivat nikkaroida oman ruumisarkkunsa. Myös oheisessa (Halloween-henkisessä) videossa neuvotaan, miten jokainen voi veistää ruumiarkkuhyllyn omien mittojensa mukaan. Ehkä pimeinä syysiltoina nikkaroituja hyllyarkkuja päätyy ensi jouluksi myös pukinkonttiin – hyvien kirjojen lisäksi?

 

X