Hoida perhesuhteet kuntoon hyvissä ajoin ennen perinnönjakoa – Perillisten riidassa ainoa voittaja on juristi

Jaa kaverilleTilaa Seura
© Istockphoto
"Olemme aika sopuisa suku, mutta sopu loppuu taatusti, kun testamenttini avataan. Onko mitään konsteja, etteivät sukulaiset riitelisi, menettäisi toisiaan ja perintöä?"

Miten perintöriidat voi välttää? Näin vastaavat asiantuntijat

Perintöriitoja on vaikea välttää kokonaan, vaikka suurin osa perintöasioista hoidetaankin mallikkaasti. Tilanne omaisen kuoleman jälkeen voi näyttää tyyneltä, mutta pinnan alla saattavat kyteä vuosikymmenten kaunat ja katkeruudet.

Jos on vaikka ihan tavallinen kolmilapsinen perhe, ja toinen vanhempi kuolee, ja testamentti on tehty, se ei miellytä kaikkia lapsia.

Esiin tulee vanhoja asioita eli miksi tuo sai jo nuorena sitä ja tuo toinen sai rahaa opiskeluunsa. Vanhat asiat nousevat esiin, erityisesti epäoikeudenmukaisuuden tunteet.

Testamentin avaamisen hetkellä alkaa olla myöhäistä selvitellä suvun välejä. Lapset pitäisi kasvattaa jo aivan pienestä saakka tasavertaiseen kohteluun talousasioissa. Silloin ei jää tunnevajetta, joka voi tulla myöhemmin esiin perinnönjaossa.

Avoimuus, suoruus, oikeudenmukaisuus ja rehellisyys ovat tärkeitä, kun raha-asioista perheessä puhutaan.

Sisarusten välillä on sisarkateutta, se on ihan normaalia. Mutta asiat pitää selvittää ja riidat ratkaista rakentavasti. Näin siis periaatteessa, käytäntö voi olla ihan toinen.

Perinnönjaossa sisarusten välit voivat mennä lopullisesti poikki, ja perintö huveta juristien laskuihin. Viimeinen pisara voi olla vanha kuparikattila, josta riidellään. Sitä ilman voisivat kaikki elää, mutta kyse onkin periaatteesta.

Monissa perheissä yksi lapsista hoitaa iäkkäitä vanhempiaan. Miten se korvataan? Saako hän testamentissa enemmän kuin sisarensa? Perinnönjättäjä voi testamentissa huomioida häntä hoitaneen lapsen, vaikka lähtökohtaisesti kaikki lapset saavat ainakin lakiosansa.

Jos perintöasioita ei saa itse hoidettua, tarvitaan ammattiapua. Asianajaja hoitaa juridisen osuutensa, mutta henkisiä vammoja hoitaa muun muassa psykoterapeutti. Jälkipyykkiä voidaan pestä vuosikausia.

Kaikkien jälkeenjääneiden kannalta olisi hienoa, jos perinnöstä voitaisiin sopia. Veri on vettä sakeampaa, eli perintöriidat kannattaa sopia. Tasapuolinen perintö on vanhempien rakkaudenosoitus perijöille.

Asiantuntijoina asianajaja Tapani Norros ja psykoterapeutti, varanotaari Marja-Liisa Holopainen.

X