Leijonien voiton avaimet – Marko ”Mörkö” Anttilankin luisteluvalmentaja korostaa hyvän liikkeen tärkeyttä: ”Peli on nopeutunut ja luonne muttunut – Tämä suosii pelaajia, jotka liikkuvat paremmin”

Suomi otti jääkiekon MM-kultaa ja löi Kanadan maalein 3-1. Kapteeni Marko Anttilan luisteluvalmentaja kertoo loukkaantumisen jälkeisestä harjoittelusta. Näin koko laji on muuttunut. 

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Suomi otti jääkiekon MM-kultaa ja löi Kanadan maalein 3-1. Kapteeni Marko Anttilan luisteluvalmentaja kertoo loukkaantumisen jälkeisestä harjoittelusta. Näin koko laji on muuttunut. 
(Päivitetty: )
Teksti:
Miikka Järvinen

Suomen jääkiekkomaajoukkueen kapteeni Marko Anttilan luisteluvalmentaja Jason Andberg kertoi Seuralle, että sunnuntain MM-finaalissa nähtiin uutta, nopeampaa peliä.

”Peli on nopeutunut paljon ja sen luonne on sääntömuutosten myötä muuttunut. Enää ei pysty rikkomaan samalla tavalla kuin ennen. Nyt esiin nousevat eri tyyppiset pelaajat. Liike on se, mikä korostuu. Koko lajin luonne menee siihen suuntaan, että pelit ratkeavat erikoispelaamisen myötä. Tämä suosii pelaajia, jotka liikkuvat paremmin”, Andberg kertoo.

Jokereissa pelaava Marko Anttila tuli Andbergin luisteluvalmennukseen loukkaannuttuaan viime marraskuussa KHL-ottelussa.

”Valmensin pääasiassa loukkaantuneita pelaajia. Anttila tuli minulle polviloukkaantumisen myötä. Teimme töitä pari kuukautta, ja hän pääsi aika nopeasti hyvään kuntoon. Lähdimme siitä rakentamaan progressiivisesti eteenpäin niin, että saatiin koko ajan vaativampia harjoitteita, jotta pelaaja tuntee olevansa valmis tosipeleihin. Nyt kaikki natsasi kohdalleen”, Andberg jatkaa.

Leijonien nälkä, yhteishenki ja nöyryys

Suomen maajoukkueen finaalisuorituksesta Bratislavassa sunnuntai-iltana 26.5. Andberg haluaa nostaa esiin fysiikkaharjoittelun lisäksi yhteen pelaamisen fiilistä, mikä näkyi tuloksessa ja oli aistittavissa kotikatsomoihin asti.

”Nähtävissä tuolla oli se nälkä, yhteishenki ja nöyryys, että tehtiin hommia yhdessä. Sitoutuminen noihin maailmanluokan tähtiin verrattuna, ei niillä ollut samanlaista työmoraalia kuin Suomella, meillä mentiin kiekon eteen”, Jason Andberg sanoo.

Ketä Andberg tarkoittaa maailmanluokan tähdillä?

”Nostaisin esiin kaikki kolme jatkopeliä: Ruotsi, Venäjä ja Kanada, ne ratkesivat pieniin marginaaleihin ja pelissä näkyi joukkuetyömoraali ja nöyryys, että kaikki tekee”, Andberg summaa.

Neljällä kentällä MM-kultaan 2019

Luisteluvalmentaja Lari Joutsenlahti näkee finaaliottelussa Suomen vahvuutena nimenomaan sen, että joukkue pelasi oikeasti luisteluun painottuvaa peliä.

”Parasta oli Suomen pelitapa, joka perustui luisteluun. Ennen pelattiin enemmän taktisesti. Nyt Jalosen Jukka rytmitti peliä niin, että kaikki neljä kenttää jaksoivat liikkua.”

Maajoukkuetta Joutsenlahti kehuu erittäin hyväkuntoisiksi luistelijoiksi.

”Kun kierrätetään neljää kenttää, pystytään pelaamaan tasaisesti kovalla tempolla. Perinteisesti rytmitetään niin, että neljäs kenttä ei saa niin paljon kuormaa. Nyt kaikki tekivät vauhdikasta peliä ja saivat myös aikaa huilata”, Joutsenlahti sanoo.

Marko Anttilan suuri fyysinen koko – pituus 203 senttiä on nostettu esiin useassa otteessa.

”On hyvä että on eri kokoisia pelaajia. Anttila käyttää hyvin omaa potentiaaliaan. Hän pelasi taktisesti hyvin, osasi luistella taloudellisesti ja liukua pitkiä liukuja silloin kun piti. Taloudellinen kova liikkuminen on tärkeää, Anttilalla on pitkät raajat ja hän pystyy tekemään paljon painon siirrolla”.

Kova kunto, pelin rytmittäminen ja henkilökohtainen luistelutaito

Suomen voiton takana Joutsenlahti näkee kolme ratkaisevaa elementtiä.

”Ykkönen on se, että pelaajat ovat hyväkuntoisia. Tämä on tärkeintä valitun pelisysteemin takia, että he jaksavat. Toisena tulee pelin fiksu rytmittäminen,” Joutsenlahti sanoo viitaten neljällä ketjulla pelaamiseen.

Kolmanneksi Joutsenlahti nimeää henkilökohtaisen luistelutaidon.

”He osaavat luistella niin, että eivät mene heti maitohapoille. Perus-NHL-pelaajat eivät pysty pelaamaan tuollaista peliä. Liigan taso on mennyt tosi paljon eteenpäin”, luisteluvalmentaja summaa.

X