Tiesitkö? Lukiolainen voi saada ilmaiseksi tietokoneen, kirjat, koulumatkat, ajokortin – ja jopa yksiön ja ulkomaanmatkan

Lukiolainen voi saada ilmaisen lukio-opetuksen, vaikka toisen asteen maksuttomuus on vasta hallitusohjelmassa matkalla kaikkia velvoittavaksi laiksi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Lukiolainen voi saada merkittävästi taloudellista etua riippuen siitä, missä lukiossa aikoo opiskella.

Lukiolainen voi saada ilmaisen lukio-opetuksen, vaikka toisen asteen maksuttomuus on vasta hallitusohjelmassa matkalla kaikkia velvoittavaksi laiksi.
(Päivitetty: )
Teksti: Hertta-Mari Kaukonen

Jos lukiolainen muuttaa Pohjois-Pohjanmaalle Vaalaan kuntaan, hän saa tuhansien eurojen edestä toinen toistaan upeampia ilmaisia etuja.

Vaalan lukioon naapurikunnan rajakylistä tuleva oppilas saa nimittäin itse päättää, ottaako hän ilmaisen koulukyydin – eli käytännössä taksimatkan – kouluun vai muuttaako peräti omaan, kokonaan ilmaiseen asuntoon.

Maksuttoman vuokrayksiön saavat kaikki pitkän matkan päästä eli toisesta kunnasta Vaalaan muuttavat lukion oppilaat.

Eikä ilmaisuus edes lopu tähän.

Lukiolainen saa myös bonuksen – ulkomaanmatka Euroopassa

Kaikkien koulukirjojen, oppimateriaalien ja tietokoneiden käyttö on ilmaista koko opiskelun ajan. Bonuksena Vaalan lukio lupaa järjestää jokaiselle oppilaalleen ilmaisen ulkomaanmatkan Euroopassa – tosin oppilaat joutuvat itsekin jonkin verran osallistumaan rahoituksen keräämiseen esimerkiksi myyjäisten muodossa.

Kaikki edut ovat yhteensä tuhansien eurojen arvoisia, sillä pelkkä laadukas tietokone maksaa lähemmäs tuhat euroa, mutta Vaalan lukion lukiolainen saa lunastaa sen itselleen koulun loputtua muutamalla kympillä.

”Asuntojen vuokra on käsittääkseni 400-500 euroa, mutta lukiolaisen tarvitsee maksaa siitä vain sähköt ja vesi”, Vaalan lukion apulaisrehtori Mauno Karjalainen sanoo.

Ilmaisilla eduilla lukio pysyy pystyssä

Ei taida olla isokaan ihme, että Vaalan lukio on onnistunut kovassa kilpailussa, mitä nykyisin käydään oppilaista. Lukiossa on 57 oppilasta, ja oppilasmäärä on ollut nousussa jo vuosia, vaikka Vaala onkin hyvin pieni muuttotappiokunta.

Ilmaiset edut opiskelijoille ovat niin hyvät, että yli 10 oppilasta tulee Vaalan lukioon toisesta kunnasta. Lisäksi melkein kaikki omat nuoret saadaan valitsemaan Vaalan lukio.

”Meillä on erittäin vahva tuki kunnan päättäjiltä, joilla on todella kova halu turvata lukion jatko ja nämä panostukset osoittavat juurikin sen. Oppilaitoksissa on nykyään paljon kilpailua, jonka takia tehdään runsaasti markkinointia. Mutta me tuemme vain opiskeluun liittyviä asioita, joten emme ole lähteneet tukemaan esimerkiksi ajokortteja”, Karjalainen sanoo.

Laskettelulippua ja ajokorttia

Pikkukunnat pitävät kynsin hampain kiinni harvoista lukiolaisistaan, joita on yhä vähemmän syntyvyyden laskun takia.

Suomen Lähilukioyhdistyksen puheenjohtaja Jukka O. Mattila kertoo, että lukiolaisille on tarjolla pienissä maalaislukioissa hyvin monenlaisia kilpailuetuja, etteivät he lähtisi opiskelemaan lukioaikana esimerkiksi lähikaupunkiin.

Näin saadaan turvattua oman lukion toiminta kaikkein pienimmissäkin kouluissa.

”Ongelma on, että väki vähenee, joten pitää yrittää saada viimeiset nuoret omaan lukioon”, Mattila sanoo.

Lukiolaisia saatetaan houkutella jopa ilmaisilla harrastuslipuilla, esimerkiksi laskettelemaan.

Lukiolaisia saatetaan houkutella jopa ilmaisilla harrastuslipuilla, esimerkiksi laskettelemaan. © iStock

Kymmenisen kuntaa tarjoaa maksuttoman opetuksen lukiossa

Lukiolainen saa Jukka O. Mattilan laskelman mukaan noin kymmenessä pikkulukiossa kokonaan maksuttoman opetuksen eli ilmaiset kirjat, oppimateriaalit ja tietokoneen.

Tämän lisäksi monissa pikkukunnissa tarjotaan maksuttomat koulumatkat tai ajokortti lukiolaisille. Lukiolainen saatetaan houkutella opinahjoon jopa ilmaisilla harrastuslipuilla, esimerkiksi laskettelemaan.

Ilmaisuus on toki positiivinen asia, mutta Suomen Lukiolaisten Liitto toivoisi lukiolaisille tasa-arvoisempia lähtökohtia, koska edelleen suurin osa lukiolaisten perheistä maksaa kaiken omasta pussistaan.

”Maksuton toinen aste tulee onneksi tasapäistämään tilannetta siten, että kirjat ja muut oppimiseen tarvittavat välineet tulevat olemaan kaikille ilmaisia. Jos lukio pystyy muutakin antamaan, se on hieno asia”, Suomen Lukiolaisten Liiton puheenjohtaja Roosa Pajunen sanoo.

Lue myös: Tuhansilta vähävaraisilta nuorilta opiskelijoilta jää oppimateriaalilisä saamatta – Kela: ”Moni opiskelija ei ole ilmeisesti tiennyt, että hänen kannattaa hakea opintotukea”

X